自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

想復活假去 4日左右
主要想帶屋企兩老去睇下靚景、食下地道野、感受下當地傳統

睇緊一個4天旅行團,3700左右一人
聲稱包晒所有費用,住5星酒店,見佢寫會去既都係啲人話必去既名勝景點
我自己未跟過旅行團,因為驚好chur
但又唔太熟大陸既野,最多去過兩次深圳
所以想問一問旅遊達人我應該試下自由行定係跟團
跟團的話呢團價錢合唔合理?冇乜概念

感謝

男爵府

如果帶2老我會揀自由行包車/訂製旅遊,,因為桂林好多時多途車,所以自由行比起大城市無咁方便,疫情前經攜程搵過國訂衣旅遊去過桂林及張家界都唔錯,會有司機+導遊/或司機做埋導遊,全程安排交通跟上跟落,中間隨時轉行桯或調動時間都方便,不過要預比自由行/跟團貴多少少。

水晶宮

2024勳章

要睇你個行程有咩景點、住邊間酒店才知團費值唔值。如果知道邊間酒店就可以上攜程查下係點,再自己計下來回高鐵票、酒店、 門票、船票呢啲基本嘢
我係自由行,玩得幾開心,不過就要自己做攻略,有些費神。睇你自己肯唔肯付出咁多啦。
或者去小紅書睇下攻略先

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

假如帶住老人家,就跟團唔使煩
跟純玩團就得,無購物點,團費包晒(每日小費除外)

珊瑚宮

IHateSummer 發表於 24-2-2 08:28
想復活假去 4日左右

2程香港高鐵直上桂林,差不多啦

珍珠宮

我無幾耐之前,帶小朋友去桂林四天,自由行,租當地司機,來往機場同酒店,去睇岩洞就自己租咗一日車自駕遊,如果有老人家,跟團或租車比較適合,遊岩洞都唔好行太遠,嗰次個岩洞太大個,行咗超過一個鐘,仲要有梯級,個個叫救命
老人家要俾啲輕鬆既行程佢地,你可以去旅行社比較吓行程啦,太緊密一定攰啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

帶住兩老我會跟團,有咩事唔識可以問領隊和導遊!

珍珠宮

回覆樓主:

桂林公共交通唔方便,市內要call 車,去陽朔或者睇梯田要包車。

我上次去一家六口去四日,包咗三日九人車,才¥2200。

師傅會幫手買飛(自費,好多景點有老人小童優惠$,師傅唔會帶你去購物,最多都係會帶去佢啲友好餐廳食飯(都算實惠型)。 成個行程我無乜要煩,幾點出行,每個景點留幾耐,公路幾時廁所位全部自己話事。唯一辛苦係要排隊入景點,呢啲唔知跟團係咪可以直入)。

我最後一日市內打的call 車反而唔一定好易,可能暑假旺季塞車到爆。

大宅

2024年龍年勳章

之前都係呢度媽媽分享然後用攜程訂制旅遊包車自由行好方便
有老人家坐高鐵好過坐飛機
可能貴過跟團少少但好大自由度同埋唔使好趕其實仲好~

珍珠宮

IHateSummer 發表於 24-2-2 08:28
想復活假去 4日左右

所謂全包都要俾導遊費,如果冇乜概念我覺得你都係跟團好啲

子爵府

自由行+打車其實ok的

不過部份景點(如興坪古填)比較分散, 可能要加錢先有車接

子爵府

回覆樓主:

剛聖誕節去左桂林7日,桂林間酒店就三星,不過不失,陽朔就住有景色民宿,好新淨。高鐵飛自己訂,食用自付,其他交通酒店入場劵,坐船費用,司機兼導遊全包, 我地6人,坐九人車,一落高鐵就開始接待,到玩完7日送回高鐵站完。
行程在微信傾好晒,報埋價先confirm.
好方便,好過跟團,同其他人一齊。

子爵府

回覆樓主:

風景好靚,值得去。
attach0/tmp/phphBrfMJ
attach1/tmp/phpmKBShe
attach2/tmp/php5LFVNI
attach3/tmp/phpeYdkkd
attach4/tmp/phpHWk0QH
attach5/tmp/phpcBCPnc
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

子爵府

fitceo 發表於 24-2-2 11:09
風景好靚,值得去。

旺季勁多人, 坐竹筏重要搶飛, 感覺比較商業化

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

自由行,大陸打車好方便,桂林已經係成熟景區,同市區唔太大分別,搭正規的車,一出高鐵不要 坐黑車就得,食肆,景點門票幫趁大眾點評買,或景區售票處,老人有長者票,出示回鄉証就買到 。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

qpalzm 發表於 24-2-2 11:13

所以我選擇去南寧,希望冇咁逼人。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

qpalzm 發表於 24-2-2 11:13

我去時可能淡季,坐木筏得我地坐,所有景點都唔洗排隊,只係興坪遊船多人,都係即到即上船。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

子爵府

fitceo 發表於 24-2-2 11:17
我去時可能淡季,坐木筏得我地坐,所有景點都唔洗排隊,只係興坪遊船多人,都係即到即上船。
...

所以你先影到無乜人, 如果旺季去你象鼻山影相個位超級多人又勁多船, 竹筏要晨早去排隊買飛

大宅

2024年龍年勳章

回覆 fitceo 的帖子

我都係啱啱個聖誕去咗6日同你一樣咁好天氣暖包都唔使用~

珍珠宮

qpalzm 發表於 24-2-2 11:24
所以你先影到無乜人, 如果旺季去你象鼻山影相個位超級多人又勁多船, 竹筏要晨早去排隊買飛
...

我暑假去,又熱又多人,行上象鼻山都要排隊人貼人。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊