自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

畢業3年多D, 而家返緊份大機構,人工近30K當中轉過工

畢業到而家都覺得文職好辛苦
office 人事好複雜
以前做細就受老闆氣,以為升左好爽
而家做中層一樣係受氣,要顧的野更多
自問天生不是小心眼八婆
日日對住電腦,做重覆的事...好似時間就咁過去...

細個暑期工都係做補習做sales,覺得好玩好多
但係sales 人工又冇而家高
好想轉行, 又可以做咩...
想專返少少

命理cfu 說我適合做買賣類生意
這幾年工作投資,也儲到少少錢
可做小生意,也想不到可以做乜...

當睇我up又好乜都好,總之負...
感恩現時人工幾好, 但做得不開心,有苦自己知

子爵府

SophiaKe 發表於 24-3-2 15:52

喺香港人工二萬蚊以上嘅工,都係超級高壓力,一個人做兩個人嘅嘢是常識

萬五蚊嘅工唔好以為唔受氣,只係一受氣啲人就馬上辭職,我以前做過好多間大公司,得出結論越大就越對員工斤斤計較

非常感恩而家做嘅細公司,老細非常願意同員工分享成果,即使生意唔多,但係佢真係賺十蚊,攞七蚊同員工分

以前公司做三百幾億營業額,都話向唔到股東交代,要減唯一一個月嘅花紅,依家呢間公司,生意一年只係三千萬營業額,但係可以出14個月,仲有醫療卡過時過節,公司會出去食飯,聖誕,新年送大禮

所以揀一個肯同員工分享成果嘅老闆,係非常重要,但係呢啲好講際遇

男爵府

年青人, 你好後生, 咁快就覺得 做重覆的事...好似時間就咁過去
你平時有咩娛樂, 興趣? 有冇拖拍?

返工從來都係有壓力, 唔辛苦邊有糧出。工娛約朋友去玩下會開心啲。

男爵府

銀行做sales人工咪高
名牌名錶之前都高,現在唔知
補習如果自由身,都可以有兩萬
儲夠學生可以開補習社

男爵府

回覆樓主:

鍾意做sales,梗係賣保險

伯爵府

回覆樓主:

現在香港衹會愈來愈多外勞,你要專D,護士,社工,教師……

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

唔好以為唔係文職就無人事要理要煩!
我自己做多年CS,喜歡每日每次都係不同嘅客人,我唔鐘意賣嘢,只提供服務,但仍然會面對office嘅人,但時間少好多,舒服好多!

子爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章

諗得轉行, 就要有砍掉重練既準備, 識人都係畢業幾年, 做緊一份無乜價值既工 (行業前景麻麻, 佢個崗位又特別易被取代), 但係都2萬5, 年年有得加, 叫做穩穩定定, 但就發唔到達架啦, 都更加無乜成就感可言... 佢成日都話想轉行, 之後我同佢講, 如果轉完收番FG 價, 得番12-15K你肯唔肯先? 之後佢沉默左...

所以轉行係好痛的, 但我想講你呢個時間點都算幾岩好, 3年話多唔多, 話少都唔少, 叫做對你個行業已經有一定既了解, 起碼對行業前景,同埋你自己中唔中意呢行都已經有一個clear picture... 所以轉行唔係話唔得既, 只係你要問你自己, 你有幾大決心, 同埋有一個重點係, 假設你今日2024轉左行, 我當你又玩2-3年唔中意, 可能2027又想番番去做文職, 仲叫唔叫到3萬先? 如果得既, 試下都無妨, 但你話如果遲D再做番絕對就叫唔番30k, 甚至可能要跌到得番 20-25k, 可能經驗又要當由頭草起咁, 咁你就好好考慮先了, 代價有D大

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

畢業3年,仲迷戀3大光環,你樓主眼光眼界真心窄。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

回覆樓主:

唔辛苦唔得世間財,到你退休時會發覺份份工都係一樣,為揾食都要做,調節自己心態,休息工作再工作,人人都係咁

QUEEN314    發表於 24-3-5 16:03
SophiaKe    發表於 24-3-4 23:30

男爵府

襯後生咪咩都試吓,再唔係working holiday去外國見識吓。
兜兜轉轉你會知道自己想要咩野,咩工作適合自己

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

其實返工,好多時都係做差唔多嘅工作,來來去去都係同個班人做野,無限循環!不過份糧係包左,咪放工後、假期時放鬆下,抖完又輪迴過,做下做下又一年。

大宅

什麼是文職? marketing? Admin ? pR? Procurement?

我極少聽大學畢業生會將自己的career 歸納為文職

矮化自己

似乎上來bk, for this purpose,完全wrong place.

LinkedIn, general chamber for commerce etc etc . 才是check out latest professional biz trend 的right place

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

HappiMom 發表於 24-3-2 19:06
什麼是文職? marketing? Admin ? pR? Procurement?

我極少聽大學畢業生會將自己的career 歸納為文職

x2

大家當賺分就算

水晶宮

回覆樓主:

文科學位畢業3年, 又冇其他post grad學歷又冇專業資格, 其實人工30K唔算差。

伯爵府

回覆樓主:

有人就會有人事,轉咩工都會有

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

行行都係重複又重複做嗰d嘢。

sales賣来賣去都係氹顧客,
補習補來補去都係嗰d內容,
你以前覺得唔悶,因為仲係part time 短時間,當你再做返呢d工作,全職做3、5、7年,你就一樣覺得悶。

工作係為錢,唔係為興趣。只要份工有合理薪金,你就可以在工餘時間玩你的興趣

子爵府

樓主, 如果你唔係專科畢業, 有冇諗過part-time讀返個master增值自己? 咁樣出路可能更有競爭力。另外, 只要有人嘅地方就有人事問題, 唔好咁介懷, 放咗工就盡量少諗公事。加油呀!

子爵府

kwhkwh 發表於 24-3-2 17:30
畢業3年,仲迷戀3大光環,你樓主眼光眼界真心窄。

咁畢業3年都仍然算好fresh, 同埋唔覺樓主迷戀3大光環, 佢只係想知3大文科畢業而家仲有咩出路啫。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

有大學學歷可以選擇做保險
龍鳳媽

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊