自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

媽咪/99送俾你哋龍鳳鈪/金器,你哋係自己收藏?定係完禮後俾返媽咪for將來第二個結婚一家人共用?(係「俾」,唔係「借」)
我係睇咗真金假金個post,某jm講「有幾多人之後會打理嫁娶既金器,完禮後都係塞俾媽咪收藏,一家人可以共用」。
sorry我真係第一次聽呢種說法,所以好好奇究竟大部份人係點? 請原諒我另外開post問。

珍珠宮

hfl2000 發表於 24-3-31 14:40
媽咪/99送俾你哋龍鳳鈪/金器,你哋係自己收藏?定係完禮後俾返媽咪for將來第二個結婚一家人共用?(係「俾」 ...

共用?梗系吾會,未聽過,亞媽收反女既金器,跟住送比新抱? 個新抱再比佢亞媽定比反奶奶共用?都吾 make sense

伯爵府

送咗就係自己的,從未聽過會同其他人share用。

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

真係未聽過共用囉 可能近年金價升得太高 唔想買啫

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

送左比我, 咪就係我囉...

侯爵府

angiehouse 發表於 24-3-31 14:44
共用?梗系吾會,未聽過,亞媽收左女既金器,跟住送比新抱? 個新抱再比佢亞媽定比反奶奶共用?都吾 make s ...

係囉,我就係覺得,龍鳳鈪送咗俾你,係祝福你龍鳳呈祥,日後幸福美滿,應該係自己好好收藏㗎嘛?
完禮後就俾返媽咪,係咪即係你唔要呢種祝福?咁送嚟仲乜呢?我覺得好唔吉利⋯⋯

象牙宮

nico011296 發表於 24-3-31 14:50
真係未聽過共用囉 可能近年金價升得太高 唔想買啫
共用未聽過租就聽過.

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

金器我收就係我獨自擁有屬私人財產。不會交他人收藏。絕不會借俾人或俾人。不是共產家族!

子爵府

媽咪/99送俾你哋龍鳳鈪/金器,你哋係自己收藏?定係完禮後俾返媽咪for將來第二個結婚一家人共用?(係「俾」 ...

自己收埋

珍珠宮

hfl2000 發表於 24-3-31 14:52
係囉,我就係覺得,龍鳳鈪送咗俾你,係祝福你龍鳳呈祥,日後幸福美滿,應該係自己好好收藏㗎嘛?
完禮後就 ...

就算比都比自己個女或新抱啦,點會比反自己亞媽加

公爵府

hfl2000 發表於 24-3-31 14:52
完禮後就 ...

有d家庭仔女眾多/銀根短缺/仔女家用零繳付,老人無錢買一份金器輪流用嚟撐場囉!

見過中同結婚,佢單親家庭長大,屋企環境貧困,佢擺酒都係租幾鈪俾佢阿媽幫佢戴。

又見過女同事係X府擺酒,佢阿媽著到街市買餸衣著+婆仔涼鞋,佢媽乜都無送俾佢,所以佢派帖開口叫人不能做低$XXX人情。真係窮得限制想像!

男爵府

我自己keep

子爵府

畀面勳章

Debbie0331 發表於 24-3-31 14:48
送咗就係自己的,從未聽過會同其他人share用。

係。。。竟然有d咁嘅樹

珍珠宮

畀面勳章

lojo11 發表於 24-3-31 14:51
送左比我, 咪就係我囉...

係囉,唔係既咩 點解會送左出去又比番呀媽咁得意,聞所未聞

侯爵府

Ritzmary 發表於 24-3-31 15:06
有d家庭仔女眾多/銀根短缺/仔女家用零繳付,老人無錢買一份金器輪流用嚟撐場囉!
...

以我認知,傳統上,男家俾幾多禮金,女家就用嚟買返相應既金器俾個女做嫁妝。
咁照你講法,咪即係將男家既禮金for一家人輪流共用?咁樣有意思咩?

男爵府

回覆樓主:

其實收咗禮金,係會買番金器比新娘,就算冇禮金都會買金比女出嫁,吾應該承傳比其他人,除咗新娘將來女兒-
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

侯爵府

angiehouse 發表於 24-3-31 15:05
就算比都比自己個女或新抱啦,點會比反自己亞媽加

傳統上就係咁做,寓意代代相傳。
嚇得我以為時代變得太快,自己out哂跟唔切⋯⋯

珍珠宮

hfl2000 發表於 24-3-31 15:13
以我認知,傳統上,男家俾幾多禮金,女家就用嚟買返相應既金器俾個女做嫁妝。
咁照你講法,咪即係將男家既 ...

而家都無尼支歌仔唱呢,禮金豐儉由人(吾似大陸彩禮)買金器比仔女又系豐儉由人,如果撐場就系借,我就吾介意借出去撐場而吾系攞出嚟共用囉

公爵府

hfl2000 發表於 24-3-31 15:13
咁照你講法,咪即係將男家既 ...

講開禮金,有女家會獅子大開口,30圍酒擺2圍28圍折現,200打餅要10打餅卡190打拆現。即係賣女。

侯爵府

angiehouse 發表於 24-3-31 15:16
而家都無尼支歌仔唱呢,禮金豐儉由人(吾似大陸彩禮)買金器比仔女又系豐儉由人,如果撐場就系借,我就吾 ...

借/租我就有聽過,但係送咗俾你之後將來某日要俾返媽咪送俾第二個/完禮後即刻俾返媽咪收藏for一家人共用⋯⋯ 呢啲我就真係第一次聽

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊