自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

北韓當局為防止南韓文化對其國民產生影響,制定嚴格法規,嚴禁居民收看或散播來自南韓的影視作品,違者最高可被判處死刑。去年2名北韓少女因收看韓劇遭鄰居舉報,被公開批鬥後,遭當局公開槍決。

北韓明文嚴禁國民嚴禁觀看南韓影視作品,由於地理位置的關係,臨近南北韓邊境地區的居民家中,能夠收到來自南韓電視台的訊號,因為會發生私下收看南韓電視節目、韓劇的情況。據日文版《每日北韓》(Daily NK)報道,日前,在北韓南端黃海南道青丹郡發生一宗因國民收看韓劇遭槍決事件,區內2名少女透過收看南韓公共電視台《KBS 1》的節目,在2022年12月遭到鄰居舉報,後被北韓國安局特警逮捕。半年後,兩人被帶到被當局動員的居民大會參加批鬥大會接受輪流批鬥,北韓國安局在現場表示,「兩人之所以如此親密,是因為他們在談論對韓國和外部世界的好奇心時,有著被扭曲的意識形態」。

報道指,犯下這類錯誤的北韓國民,一般會被送往「勞教所」進行「勞動改造」,即使罪刑較重者,也只會被判處3到5年的勞改。令次在所有居民的面前,執法人員卻公開槍決了這兩名少女,理由是「中央要求提高警惕,防止思想畸形在複雜局勢下蔓延」。《每日北韓》日文版主編表示,這類「法外處決」在北韓經常發生,雖然北韓當局向居民們呼籲,曾經收看或散播韓劇,一旦「主動坦白認罪」,當局可以不追究處理。但認為北韓政權的嚴酷體制,輕信是非常危險的。

https://www.am730.com.hk/%E5%9C%8B%E9%9A%9B/%E5%8C%97%E9%9F%932%E5%B0%91%E5%A5%B3%E5%81%B7%E7%9D%87%E9%9F%93%E5%8A%87%E9%81%AD%E8%88%89%E5%A0%B1-%E6%85%98%E9%81%AD%E5%85%AC%E9%96%8B%E6%89%B9%E9%AC%A5%E5%BE%8C%E6%A7%8D%E6%B1%BA/450435?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR1E--sPo0pGvBOwJ66TW8gEAysPedDufKGfOKiRoE4pw18YPyjRIR6kNbA_aem_AWFsUyuNU95WI1EjnA75WfvQ35DGtbNlZoqccU3guFp0hoXT0edsL3-Z9jiL8Hcv3ohawRR7XWpcVrOVODSxOUTA

公爵府

其實得張圖,靠文字係咁寫,點知佢真係為咁事處死?如果係真,咁朝鮮都幾抵死

伯爵府

痴線架

大宅

回覆樓主:

朝鮮呢個國家消息好封閉, 點會咁易知道

似看圖作文

MICLOH168    發表於 24-5-7 14:52

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

"黑口"敵國
南朝鮮同日本常做(亞美指導下)

大宅

kiki1230 發表於 24-5-7 10:01
朝鮮呢個國家消息好封閉, 點會咁易知道

似看圖作文

但之前好似有脱北者都曾經講過

珍珠宮

2024年龍年勳章

D..D 發表於 24-5-7 10:14
"黑口"敵國
南朝鮮同日本常做(亞美指導下)

抹黑

子爵府

回覆樓主:

北韓究竟要封閉到幾時

大宅

回覆樓主:

唔係下嘛,咁嚴重?

大宅

呢個年代點解仲可以咁封閉

水晶宮

2024年龍年勳章

星洲炒米 發表於 24-5-7 09:56
北韓當局為防止南韓文化對其國民產生影響,制定嚴格法規,嚴禁居民收看或散播來自南韓的影視作品,違者最高 ...

今次係女仔?? 上一次聽係男仔中學生
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

象牙宮

回覆樓主:

北韓有咩做唔出丫

子爵府

加菲貓3 發表於 24-5-7 09:58
其實得張圖,靠文字係咁寫,點知佢真係為咁事處死?如果係真,咁朝鮮都幾抵死 ...

北韓真係會咁,之前有d脫北者都講過,就算同鄰居幾fd都唔可以俾鄰居知道,因為佢地會出於對國家嘅忠誠而舉報你,佢地舉報係無報酬架

登陸火星    發表於 24-5-8 22:06

公爵府

noodle_noodle 發表於 24-5-7 13:35
北韓真係會咁,之前有d脫北者都講過,就算同鄰居幾fd都唔可以俾鄰居知道,因為佢地會出於對國家嘅忠誠而舉 ...
脫北者咁係香港黃絲,走得出去,無論真假都會吹。。例如太子死幾百人。

子爵府

加菲貓3 發表於 24-5-7 13:38
脫北者咁係香港黃絲,走得出去,無論真假都會吹。。例如太子死幾百人。
...

我相信北韓嘅生活一定比香港差好多,佢地偷渡去南韓要經歷好長途,而且萬一喺中國俾人捉到會送返北韓槍決,人地搵命博都要離開一定有佢嘅原因

子爵府

回覆樓主:

現在新聞,無實際証據唔會信
全世界的國際新聞,發報來源很多時同一地方或有政治動機,過去幾十年,就係咁不知幾多戰爭及仇恨因此起而害死不同地方的人命,會保持合理懷疑,唔會麻木盡信

ificould    發表於 24-5-8 22:09

公爵府

noodle_noodle 發表於 24-5-7 13:44
我相信北韓嘅生活一定比香港差好多,佢地偷渡去南韓要經歷好長途,而且萬一喺中國俾人捉到會送返北韓槍決 ...
最大原因係窮

子爵府

yk2 發表於 24-5-7 13:44
現在新聞,無實際証據唔會信
全世界的國際新聞,發報來源很多時同一是美國,過去幾十年,就係咁不知幾多戰 ...

幾十年前已經有北韓饑荒嘅新聞,一年死百幾萬人,假新聞應該唔會幾十年前已經有

男爵府

noodle_noodle 發表於 24-5-7 13:35
北韓真係會咁,之前有d脫北者都講過,就算同鄰居幾fd都唔可以俾鄰居知道,因為佢地會出於對國家嘅忠誠而舉 ...

遲d垃圾徵費,隔離屋無用指定袋,我都會舉報佢,為環保出一份力。

子爵府

加菲貓3 發表於 24-5-7 13:47
最大原因係窮

佢地只有住喺平壤嘅人先可以配給較多嘅物資,同埋唔係人人有資格住喺平壤,其他城市嘅人得到嘅野就好少,只有生日先會配給到白米,所以我都覺得佢地嘅生活幾艱苦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊