自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

事緣,今日阿仔同d朋友仔落街玩!一向佢都會帶埋手機的因方便我同佢聯絡!咁今日佢朋友仔問佢借部手機玩遊戲!咁阿仔借咗比佢,阿仔自己就繼續同其他人玩!咁之後果個小朋友(今年升小六)坐係公園d椅子度玩,但玩完順手就放係張椅子度就走左去玩!咁當然最後就唔見了部電話啦!最慘就係裡面有好多相片和其它資料!而我朋友就提意我話要個小朋友自己承擔番個後果,要佢賠錢$500,部機幾年前買的!買時三千幾元!這樣合理嗎?比著你地又會點處理呢?比d意見我好嗎?謝謝各位!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 hurtma 於 09-7-2 21:04 發表
事緣,今日阿仔同d朋友仔落街玩!一向佢都會帶埋手機的因方便我同佢聯絡!咁今日佢朋友仔問佢借部手機玩遊戲!咁阿仔借咗比佢,阿仔自己就繼續同其他人玩!咁之後果個小朋友(今年升小六)坐係公園d椅子度玩,但玩完順手就放係張椅子 ...

好難架喎, 就算要個小朋友賠, 都先要同佢家長講. 另外, 其實你小朋友都有責任喎, 因為你係比部手機佢, 佢借比人玩而唔見咗, 佢都係有責任架, 你要同佢講, 下次一係唔好借比人, 如果借咗比人, 就要自己負責, 而家唔見咗, 可順便教埋佢, 佢都要諗吓點"成"擔返個責任, 例如如果要個朋友仔賠, 佢應該要點開口同人講, 點將件事處理. 你試吓從旁睇佢點處理先, 再提點吓佢.

水晶宮

你應該話比果個小朋友父母聽哩件事先...
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 kc_01k 於 09-7-2 21:09 發表

好難架喎, 就算要個小朋友賠, 都先要同佢家長講. 另外, 其實你小朋友都有責任喎, 因為你係比部手機佢, 佢借比人玩而唔見咗, 佢都係有責任架, 你要同佢講, 下次一係唔好借比人, 如果借咗比人, 就要自己負責, 而家 ...

大宅

好媽媽勳章

部電話係阿仔的!唔係我借佢用的!我都知阿仔都要付責任!我亦教訓了他!
佢借部手機比朋友玩我覺得無問題喎!但無預計個小朋友咁無手尾!用完唔係應該親手交番物件比個主人咩!

大宅

好媽媽勳章

個小朋友好緊張同我阿仔講!件事千其唔好講比佢阿媽知!咁我就從小朋友角度唸!其實宜家個小朋友又唔係偷野!呢件事都唔係咩大件事!係咪真的可以唔驚動家長而比佢地自己去處理呢!佢咁驚比佢阿媽知更有原因!可能逢有類似呢d事發生都會比阿媽打一餐咁就唔好啦!佢只錯在唔夠責任感而導致呢件事發生而已!罪不致打!唔知我咁唸有無錯呢!我有問題嗎?
另外如果要個小朋友付責$300,而我個仔付責$200.目的是要讓他們自己承受番個後果!我覺得如果我係阿仔要我付全責我都會覺得唔順氣囉!仲覺得幾無辜!這樣如何呢?我咁唸又正確嗎?

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

佢地用自己的零用錢嘛!仲可分幾次比!

大宅

好媽媽勳章

回覆 7# catherine00 的文章

比妳會唔會追究?定點?

大宅

好媽媽勳章

我都知有d野最好通知家長去處理!但有d阿媽唔理三七廿一打左罵左先算!我見唔係大件事想專重返個小朋友意思!費時無辜被打囉!我都做過小朋友!有d野真係唔想阿媽知!未就因為她係又打唔係又打囉!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

借比人玩嘜唔算係分享咩!由細到大我都教佢做人唔好自私多d要同人分享!死啦我唔覺得咁有問題!咁其實係咪我咁唸野先有問題呢!

男爵府

講真嗰句幾年前買既機,就算當時值3千幾,到咗今日可能連都未必值2,3百,要賠500又會唔會多咗D呢,咁當然就一定要賠la,你可以同對方家長講,睇下你部幾既2手價係幾多,就叫佢賠嗰個數囉,我相信咁會好D

子爵府

如果係我, 我一定要通知家長

你咁樣向小朋友拿錢, 唔係幾好喎, 好似收保護費咁, 每次比你
有咩事起上黎, 我怕係你瀨嘢多d

大宅

好媽媽勳章

回覆 15# 小玲太太 的文章

保護費唔好玩啦!我唸住好心佢一次過拎唔到出來先至話可分開比咋!

子爵府

如果係我既話,會當俾個教訓個仔~等佢知道自己都有呢個責任.唔再俾個小朋友用手機一段時間,等佢知道唔方便~加上出都唔會出靚既俾佢~仲差過之前果部~等佢知道珍惜兩個字點寫..!同埋我唔會追究~因為部機又唔係新~叫人賠錢有點兒那個..不過都會同個家長提一下..等佢注意一下自己小朋友~可能我媽媽由細到大教我~唔可以拎人地d野~問人借野都要親自交回別人手上既關係喇~所以我覺得呢個雙方都要負擔既~!!

大宅

好媽媽勳章

講到我屈細路仔錢咁!我窮都唔會做呢d野囉!

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

回覆 19# catherine00 的文章

我明啦!謝謝!

首頁

尾頁

跳至