自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛搬入大埔不久,人生路不熟。在BK討論區得知有位口碑不錯的兒科醫生張志強。於是帶女兒冒名求診,到達診所09:15,護士姐姐比個號碼我叫我大約10:15回來,於是我先買點東西10:00打電話問還有幾多個到我,護士說6個,我想5分鐘睇1個証都要10:30於是我10:30再打去問還有幾多個到我,護士說已經過左,我立刻抱BB女入去診所,護士姐姐竟然安排4個証係我前面。火上心頭!邉個會同BB係咁多細菌既地方逗留。吾洗30分鐘睇6個証以上,我諗佢好等錢洗。一怒而去還,無緣見識張醫生的高明醫術。

子爵府

帶女兒冒名求診?

原帖由 alvismother 於 09-9-3 19:26 發表
剛搬入大埔不久,人生路不熟。在BK討論區得知有位口碑不錯的兒科醫生張志強。於是帶女兒冒名求診,到達診所09:15,護士姐姐比個號碼我叫我大約10:15回來,於是我先買點東西10:00打電話問還有幾多個到我,護士說6個,我想5分鐘睇1 ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 viewer 於 09-9-3 19:33 發表
帶女兒冒名求診?

我諗樓主想話"慕名求診"...一時手誤啫

BTW
件事上醫生同護士唔講得上有問題
我就睇大埔另一個醫生(係超級多人嘅)
可能為免有類似不快
如果仲有幾個就到
D護士會提病人唔好行開喇
其實即係食店等位
有時等好耐都唔郁
有時一郁就去幾個number
有D店講明過咗就會安排5個以後添
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

男爵府

我以前住大埔都係睇佢,張醫生真係好好同d姑娘都ok。

醫生睇證當然有快有慢,我見有好多人好似樓主咁唔係度等,可能一次連叫幾個no D人都唔係度等,好啦連續幾個過過左前後腳反來,咁個姑娘都計唔到架!!
咁都要比你鬧

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

張醫生咁好都比人話.........
唉﹗咩世界呀﹗﹗

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

遲到仲想排番頭,冇嘢呀嘛!:;pppp:

珍珠宮

畀面勳章

我住大埔,雖然未睇過張醫生,但都聽過張醫生都幾好,如果你因為上述問題而覺得火上心頭,咁你要有心理準備,大埔另外有2,3醫生都幾好,又係好多去睇同要等好耐.

子爵府

以事論事~!樓主~希望你唔好介意喎!我覺得個問題係o係你度喎~~!人地叫你10:15回來~之但係你就過左成15分鐘先返喎~~人地又點會俾你再插呢?因為咁對d後過你黎~但係耐心等侯既人唔公平架嘛!!
可能你住大埔既時間少呀..我就未出過去第二度睇既~我就唔知~不過大埔d診所~尤其係出名好既~就真係佢叫你幾時返,最好就早5分鐘回來~叫個小朋友帶住個口罩~或者o係門口等好過~!同埋睇完都唔覺得係個醫生既問題~~如果硬係話要有問題都係個姑娘~不過佢錯左都係要提你好差唔多就好到..千祈唔好遲囉~

禁止訪問

大宅

原帖由 新加入國民 於 09-9-3 23:03 發表
樓主有無理據,無人叫你遲15分鐘來,還要聲大大
下次去X山河啦!!等到你變化石

我同意自己用5分鐘睇1個証黎計算返診所時間出了問題。好既醫生要等我都好明白,我同護士姐姐講,可以打電話通知我回來嗎?護士姐姐說:「我地好忙ga!你自己得閒就入黎問下la!」之前住九龍區都有等好耐既經驗,大家都係出名多人等既醫生,分別係點解有診所會打電話通知病人就快到你,而張醫生診所就冇呢?相信大部份家長都吾會留BB係診所等,因為太多細菌。而張醫生診所外面又冇遮蔭位,35度高溫下,比DD關懷,行個方便打電話通知,都算係醫德既一種掛?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

個個出去,個個打電話咪好唔得閒~~正常都唔會咁做啦~

男爵府

原帖由 alvismother 於 09-9-4 12:32 發表

我同意自己用5分鐘睇1個証黎計算返診所時間出了問題。好既醫生要等我都好明白,我同護士姐姐講,可以打電話通知我回來嗎?護士姐姐說:「我地好忙ga!你自己得閒就入黎問下la!」之前住九龍區都有等好耐既經驗,大家都係出名多人 ...

比DD關懷,行個方便打電話通知,都算係醫德既一種掛?

比多少少包容體諒,與其他老弱傷殘病人一樣耐心輪候/遵照姑娘吩咐的時間守候,也算是母愛的一種。

樓主,請恕我直言,如有得罪,勿見怪。
「我」這個字,好似放得過大了。
作為母親,日後遇上不公平/不如意的事還多呢!
樓主,笑一笑世界更美妙啊!

大宅

原帖由 kimiwhy 於 09-9-4 12:58 發表
個個出去,個個打電話咪好唔得閒~~正常都唔會咁做啦~
同意...我以前做過診所..係一日可以睇成百個証果種
醫生係無定睇幾耐一個証,有d淨係入來填form或者好簡單,可以一兩分種睇一個,有d又會麻煩d,醫生聽心肺可能會耐d呀咁,點可以好肯定話你知仲有幾耐,我地仲會叫咪下一個係邊位,咁人地係度等都成日會埋來問仲有幾多個啦...如果你一會來就比你即睇對果d耐心等既人亦唔公平
差幾個都唔等得就去d無人睇既醫生啦...不過我話你知都未必即刻睇你,d醫生可能係房入面聽電話or睇股票....要你係無人既出面等多廿分鐘先睇你ga...任你揀啦

大宅

係咪一系列專科醫生果間(8號花園), 定係邊ga?

大宅

唔係, 張醫生係o係大埔墟中嘉閣, 普益街果邊~~

我以前細細個就睇張醫生嫁啦,佢好NICE~(不過我次次食親佢D藥都嘔, 之後我就去另1間睇, 可能佢唔岩我)~
但我妹妹果D係睇佢睇大嫁~~~
即使我媽咪果D,搬左去東涌, 又咩唔舒服都會返大埔搵張醫生的~~
佢有醫德的, 唔拖症~~

不過樓主要姑娘打電話就有少少無理啦(人地都叫左你10:15返啦), 因為姑娘都好busy嫁嗎....如果下下要打電話叫d人返o黎就真係好唔掂, 有10對手都唔夠用~~ (唔好插我呀, 我都係講事實ja)

原帖由 小熊帽 於 09-9-4 13:27 發表
係咪一系列專科醫生果間(8號花園), 定係邊ga?

伯爵府

"吾洗30分鐘睇6個証以上,我諗佢好等錢洗。" 我覺得佢連醫生都話埋囉...做左人媽咪,唔該積下口德啦。

大宅

張醫生係一個好醫生,唔好因小失大

男爵府

行個方便打電話通知,都算係醫德既一種掛?

如果真係咁做, 到時要請多幾個護士幫手打電話, 診金相應調高, 會唔會又比人話冇醫德呢? 做人唔好成日用自己為出發點, 站响人地立場諗吓, 就唔會發生咁多爭執.

男爵府

我個女當年發燒,4日內睇左張醫生2次,第5天星期日早上張醫生D姑娘打來問小朋友有無好D。

(以我記憶以上經驗係好似有2次) 呢種就叫關懷和醫德

樓主你現在跟本就係無理取鬧 個個病人都好似你咁我諗D姑娘痾X都唔得閒。

複式洋房

樓主你真係要檢討下你d言論, 我地知你好擔心小朋友心情有d燥,但擔心還擔心,如果你用你依套偉論去教你小朋友, 你小朋友會變成一個小霸王, 無人睇個d e 生你都吾會去, 你過左係無可能即刻輪返你,對係到等個d病人好吾公平. 至於你話d 姑娘吾打電話通知你, 人地甘多野做,點可能逐個通知你就到,就算通知你,你都吾會等,你自己都知有幾個就到都吾等
邊個吾想去到即刻睇. 去馮而亮到睇, 佢個姑娘就會打電話通知你就到, 大部分都會打

首頁

尾頁

跳至