自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

大宅

醒目開學勳章

實有架啦...............我阿哥十一月結婚,我阿媽即刻叫佢去揀樓,諗住幫佢俾埋首期,仲幫佢供埋.....我都好唔開心

不過佢係仔,我無得嬲

水晶宮

覺得父母偏心而有不開心是正常的

就算巨地一毫子唔比你比曬亞妹又點呢
錢是巨地的
想比邊個就比邊個
比你是人情
唔比是道理
所以
快快忘記這件事
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

十隻手指有長短, 算把啦, 仲細咩, 呷呀爸醋...
自己生活得開心就夠, 唔需要同人比較..

回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

14/5/2006: 3.30kg (birth)
14/6/2006: 4.34kg (1 month)
20/7/2006: 5.58kg (2 month)
25/8/2006: 6.41kg (3 month)
16/11/2006: 7.5kg (6 month)

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我爸都偏心,但係偏心我,我好細個我爸已買左隻勞比我,但好在我哥都無乜野..放開d la,更加吾好影响到你姊妹感情

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 green1apple2000 於 09-9-28 12:28 發表
我阿妹出年要結婚, 我阿爸叫佢自己選擇隻rolex, 我自己結婚陣都係得一萬蚊俾我自己買野咋! 呢一刻我先知道父母真係有偏心唔偏心囉!

算啦~ 可能你妹妹平時氹得佢開心. 你都唔好放在心.

你自己對子女唔好偏心就OK

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

唔開心一定有架啦..不過你爸爸都對你唔差啦...笑返下啦

等待驗證會員

del

禁止訪問

男爵府

[quote]原帖由 frenchies 於 09-9-28 12:52 發表
一隻ROLEX咪偏心少囉!我見有個阿媽成層樓咁送比個仔(一筆比晒,唔駛供!),個女得條毛咋… [/quote

我都同你一樣case
成層樓買比個仔
我就毛都無
幸好 我都唔係貪心的人
到我媽而家老
就話想同我一起住
佢話:細佬話比家姐選先 如家姐唔亞媽住 細佬就同佢住
我就對老母講,"你放心啦,我唔會同細佬"jaunt"

我係到諗 我細過時, 你又成日講分身家女係沒份, 又話老來從子,做乜而家要又同我住?"
有捨必有得 有得必有失

大宅

我老豆又你重男輕女,媽咪同爸爸已分開一段日子,我結婚當天好想爸爸,爸爸唔肯到亦都冇送禮冇所謂,到宜家聽到細佬拍拖,就同細佬講,細佬結婚會到,仲會比三萬蚊細佬,我又可以點,媽咪亦有扁心細佬,好似以前細佬唔肯讀書,所以升唔到原校中四,媽咪就比錢細佬讀私校到中五,不過讀完等如冇讀,我就用自己努力係原校完成中五,有親戚問我會唔會嬲父母,我答唔會,因為就算佢哋點對我都好,都養到我咁大又供書教學,我現在做回自己應有本份供養父母,關心和愛護佢哋,日後就算有些咩事我都問心無遺,所以現在有個仔,我同自己講只要我盡咗我做母親責任,養育、教導和愛,日後他成長係咪會養我,已經不重要,最重係仔仔長大後不會做任何壞事,做個好人,我已經心滿意足了。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁講會唔開心, 唔好傷2姊妹感情

我家姐出嫁的金器比我好多好多呀, 阿媽都有同我講唔係唔錫我, 而是家姐為頭家付出好多, 是應該.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 黃皮蛋 於 09-9-28 12:59 發表
好過我毛都冇條.........

x 2

別墅

你地老豆重男輕女都可以解釋到對仔好丫
我排第二, 上面係哥, 下面係妹
我老豆由細到大都唔like我
可能佢一直只想生完個大仔跟住要個女...
點知又係仔(我), 跟住再追返個女, 所以一直都偏心哥同妹...
我媽口就話無偏心, 但係就關心我哥多過我, 我妹去外國讀書, 佢就跟埋去照顧
我永遠都係被忽略嗰個

大宅

唔好太在意啦, 有父母一齊呢家野唔係必然的, 要好好珍惜和父母一起的日子呢!

禁止發言

子爵府

你都咁大個啦,點都好你爸爸媽媽都飬大你,我4歲爸爸媽媽就丟低我,咁又可以點,你已經好幸福架啦
原帖由 hfks89 於 09-9-28 13:55 發表
你地老豆重男輕女都可以解釋到對仔好丫
我排第二, 上面係哥, 下面係妹
我老豆由細到大都唔like我
可能佢一直只想生完個大仔跟住要個女...
點知又係仔(我), 跟住再追返個女, 所以一直都偏心哥同妹...
我媽口就話無偏 ...
未經本人許可, 不得轉載

公爵府

好媽媽勳章

樓主唔通只係用錢/物質黎衡量父母對你的關愛?
有幾多人從來冇得過父母愛錫?
有幾多人, 有父母等於冇, 因為被忽略?
有幾多人要養番佢地轉頭, 任佢地于取于擕?

複式洋房

吾好嬲. 用自己雙手爭取返來是最好.

首頁

尾頁

跳至