跳至

首頁

尾頁

複式洋房

畀面勳章

仔仔大個了,諗住同佢出多D街坐下巴士或港鐵見下人,發覺原來自己一個人同佢出街會有好多有問題架...

如:港鐵既月台同車既距離..有些站係好寬..如果一個人真係要好小心

禽日去到紅磡要轉車往TST..好恐怖..d 人為左搶位坐..唔理我架BB車..照衝..

升降機成日一大班人等..全部都係年青人..點解佢地唔行多兩步路..讓下D老人家或者我地有BB車既人啦..

.

複式洋房

原來一個人同BB出街係有困難

無錯...
我試過部lift滿o左入唔到, 仲比人話我點解唔去坐電梯...真係想知道, lift唔係比有須要嘅人用嘅咩...:;pppp:

男爵府

係呀! 所以我好小同汝晴出街, 如果真係要去街, C6都一定會車我地去!

大宅

如果自己帶, 我寧願手抱呀b~

子爵府

bb大左都識得自己行囉,不如試下唔帶bb車啦,準備一條十字揹帶,萬一bb瞓着可以揹住瞓響身度,方便d,其他嘢我就放響一個揹囊度。個仔都算生性,入到地鐵識得自己扶住扶手企穩,好多時就算人地讓位俾我都未必會坐,因為個仔好鍾意學大人企ga,坐低冇幾耐就彈起身要捉住扶手.....

我自己一個經常帶bb出街,唔覺得好難呀,佢由14個月開始已經可以好定咁坐響d茶餐廳圓凳度自己筆嘢食,都唔會亂郁,唔使驚佢會跌落黎,當然啦,為防萬一,我都會盡量迫佢埋角位黎坐囉。

同埋宜家佢大d,拎出街既嘢又少好多,我都開始輕鬆返好多,以為佢成日嘔,我每次出門一定要拎多3套衫出街,宜家佢唔嘔喇,我就拎多1套就ok,有時食嘢整濕或整污糟都有得替換呀。

歲半bb都活躍,可以帶多d佢去公園玩,等佢發洩下d精力。何況宜家天氣咁正,真係唔捨得呢響屋企浪費左囉,所以就算老公唔得閑我都一定會帶個仔週圍去行下睇下。

不過我帶住佢最煩既就係去shopping,有時想買d衫仔或bb用品俾佢,但佢又當正自己都係shopping咁,一件一件拎起睇完又睇,見到靚既就狂話「靚靚呀!」,仲要響間shop度行幾個圈等個個都知佢揀左件靚嘢!搞到我宜家都好少帶住佢去買嘢.....

複式洋房

畀面勳章

我都好想抱住佢出街..不過自問真係唔夠力..因為佢磅數都唔野小..hehe..如果同我先生兩個人出街..佢都主張用BB車..因為真係好累!!!!

大宅

我都想多啲俾阿仔行,但佢一落地就失控,反而坐車車就好乖,而且買完嘢又可以放落車度,所以好似坐車仔方便啲....

子爵府

如果去既地方寬敞,推架車仔仲好,可以載埋d bb用品同買既嘢,不過我地住新界呀,好多地方都勁細勁多人,推車都好唔方便....

原帖由 ahwoon666 於 09-10-23 12:10 發表
我都想多啲俾阿仔行,但佢一落地就失控,反而坐車車就好乖,而且買完嘢又可以放落車度,所以好似坐車仔方便啲....

珍珠宮

我就係推bb車出街呀, 好方便呀, 可能係因為我去親都係沿mtr可以去到, 我從來無咩過佢出街架, 所以都習慣左

珍珠宮

我由佢出世至到而都係推車車帶佢自己出街, 可能我全部都係沿mtr可以去到, 所以習慣左lU, 反而叫我咩住佢, 仲慘

別墅

你個BB 14個月已經可以自已食嘢, 太好了

其實, 我都好小用BB車, 上落 mtr 都好唔方便, 尤其而家d人都唔讓手抱BB同有BB車既人...點解而家d HK 人公德心同公民意識咁差????

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

呀囡而家都唔輕, 所以出街用揹帶會好辛苦.....仲要拎好好BB用品....最重係熱水 ! 所以而家同佢出街, 我會用士的車 ! 上落方便好多 ! 搭港鐵有D車站 (旺角東等) 個空隙都幾闊, 我會抬起架車仔上車 !
反而我覺得去廁所問題會大D !

大宅

yeeyee2k,
你個仔超勁&乖呀, 竟然可以坐喺茶餐廳圓x自己食野~

複式洋房

我個女都有22磅架, 我差不多每星期要自已帶佢出去睇中醫, 我就會用揹帶, 係辛苦d, 但會比較方便同無咁危險, 我自已去廁所, 都係揹住佢架....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

認同樓主, 就算我自己渣車出入都覺得好困難, 我住外國, 通常渣車都係點到點, 所以個女由識行開始已經冇用 stroller, 因為佢唔鐘意坐要爬出嚟, 但佢又唔俾我拖, 又唔鐘意抱要自己行, 一到目的地落車我要跟住佢行, shopping 我睇衫佢又學揭衫, 跌左又要叫佢執番, 揭到悶又自己走左去又要去搵佢, 跟本睇唔到 D 乜, 有時公眾場所又尖叫, 搞到俾人望住好 embrassing.

yeeyee2k,

我個女如果可以好似你個仔咁叻食野坐定定就好咯, 我個女o係屋企食飯坐 high chair 可以坐到半個鐘以上, 但出街食飯冇可能坐超過 15 mins 要落地, 之後唯有抱住佢唔俾落地, 怕佢走嚟走去撞到人, 行街又唔肯拖住我要自己行, 要用 harness 先稍為控制到佢, 去 superamarket 推車仔買野唔肯坐要落地行, 但又成日佢有佢行, 叫佢跟住我跟得幾步又走左去, 成日都要追住佢, 所以搞到我唔敢單獨同佢出街要等埋老公放假先得, 我有諗過唔知係咪平日都留係屋企少見外面, 所以一有街去就好興奮失控, 唔通真係要帶佢多 d 出街?

男爵府

我成日都自己同bb出街,每一次都一定會帶bb車,自從佢6個月之後我就冇再用揹帶,因為揹佢真係唔少野,個膀頭好似斷左咁 更何況而家成28、9磅,所以就算落樓下我一家會帶bb車~~

不過而家大左,又唔係好肯坐車,一坐得耐就唔肯,成日都要落地自己行,又唔俾人拖,同佢食飯只係肯頭個15分鐘會坐定定,之後又要落地~~

子爵府

一個人推住bb去廁所既話係可以去傷殘人士廁所ga,大型商場既都ok,商好似又一城呢d都算大同乾淨ga,間唔中都會遇到d中年太太好熱心想幫我睇住一陣bb,不過我唔放心,寧願推埋個仔入去先安樂,haha,最多拿拿林解決囉。

原帖由 sandra28 於 09-10-24 13:23 發表
呀囡而家都唔輕, 所以出街用揹帶會好辛苦.....仲要拎好好BB用品....最重係熱水 ! 所以而家同佢出街, 我會用士的車 ! 上落方便好多 ! 搭港鐵有D車站 (旺角東等) 個空隙都幾闊, 我會抬起架車仔上車 !
反而我覺得去廁所 ...

子爵府

帶多d bb 出街一樣都係好八掛ga,唔會因為行得多而定d,我個仔宜家已經日日落公園玩,點知都仲會日日都追d雀仔蝴蝶,見到d魚仍然係要企響則邊望大幾分鐘,宜家仲慘,俾佢發現屋苑另一邊有個烏龜池,呢幾日仲要企定定響龜池望成幾個字先肯上返屋企!!

原帖由 usbaby 於 09-10-26 17:35 發表
認同樓主, 就算我自己渣車出入都覺得好困難, 我住外國, 通常渣車都係點到點, 所以個女由識行開始已經冇用 stroller, 因為佢唔鐘意坐要爬出嚟, 但佢又唔俾我拖, 又唔鐘意抱要自己行, 一到目的地落車我要跟住佢行, sho ...

子爵府

我個仔鍾意扮大人呀,大人做既嘢佢都會好樂意做^^

haha,呢幾日又要搶住用筷字食嘢,但d食物就不停咁響筷子中間跌落黎,side晒呀!!

原帖由 dormom 於 09-10-24 15:41 發表
yeeyee2k,
你個仔超勁&乖呀, 竟然可以坐喺茶餐廳圓x自己食野~

子爵府

你隻豬豬好重喎,一個人湊佢出街都真係好辛苦喎。有時我都會阿Q d諗,好彩阿仔輕磅啫,如果唔係真係冇力抱佢呀。

原帖由 阿豆媽 於 09-10-27 11:46 發表
我成日都自己同bb出街,每一次都一定會帶bb車,自從佢6個月之後我就冇再用揹帶,因為揹佢真係唔少野,個膀頭好似斷左咁 更何況而家成28、9磅,所以就算落樓下我一家會帶bb車~~

不過而家大左,又唔係好肯坐車,一坐得耐就 ...

首頁

尾頁

跳至