自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問係咪出fung lan? 佢10歲, 之前未試過. 要唔要睇醫生? 有咩成因會突然咁樣? 可以做d乜冇咁痕? 我用左俄羅納英, 不過好似冇用咁......點算點算? 定係根本唔係funglan呢?

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 peekaboo2007 於 10-3-11 20:18 發表
請問係咪出fung lan? 佢10歲, 之前未試過. 要唔要睇醫生? 有咩成因會突然咁樣? 可以做d乜冇咁痕? 我用左俄羅納英, 不過好似冇用咁......點算點算? 定係根本唔係funglan呢? ...
似係風lan wor...

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

應該係,如果係我會同佢去打支針,會即好,不過聽人講小朋友打呢d針好似唔係咁好

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 peekaboo2007 於 10-3-11 20:18 發表
請問係咪出fung lan? 佢10歲, 之前未試過. 要唔要睇醫生? 有咩成因會突然咁樣? 可以做d乜冇咁痕? 我用左俄羅納英, 不過好似冇用咁......點算點算? 定係根本唔係funglan呢? ...

可能係出風癩
  • 成因一般是受敏感原的刺激而身體作出強烈反應。敏感原因人而異,可以是:
    • 食物:蛋類、堅果類、巧克力、乾酪、魚、貝類
    • 藥物或藥物加添劑:阿斯匹林、青黴素和其他抗生素等藥物
    • 有些蕁麻疹的成因未明。
  • 蕁麻疹和神經過敏或精神緊張并無明顯關聯。
  • 在敏感的人的皮膚上用力劃痕,三到四小時後會出現風疹塊,可持續二十四小時。
  • 併發病:口腔、舌頭或喉部腫脹,有時可妨礙呼吸。文刻看醫生或到忍症室。
  • 面部及四肢的風疹塊特別嚴重,可繼發遇敏性水腫。
如何處理出風癩?
  • 無需用冰糖和芫茜或其他東西洗澡,並無療效。
  • 詳細記下發作前吃過的食物或藥物,如果再次發作,這些記錄有助找出成因。
  • 何時去看醫生
    • 如患處奇癢難忍或嚴重腫脹。
    • 如口腔或舌頭腫脹,或胸部有繃緊感。如果出現呼吸困難,醫生可能注射腎上腺素。

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

可能係敏感,搵出敏感源, 然後遠離佢!

大宅

我細個時都成日試過.我地以前會用煮食用"燒酒"抺個地方.隔一陣就退.但如果"抓損"左既地方就唔好查落去

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

會唔會佢食左d野令佢敏感?
例如含過多防腐劑食物/飲品?
快d去睇醫生, 如果係敏感, 食d藥就好快無事, 通常唔使打針.
要小心佢有無呼吸困難.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

買定抗敏葯看門口

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

買定抗敏葯看門口

大宅

我女最近成日出風難,睇咗醫生,都話係過敏反應○ 佢仲話如果幾小時內散的屬很輕微,痕就食有antihistamine成份既藥, 例如claritin, 或我個醫生開既傷風藥○ 日常多留意食既,用既,摸到既嘢,如有出現敏感反應,要暫時避開○ 因我先生小時都有出,但大大下就無事○ 希望如此!但見到佢成身一舊舊風難,覺得真可憐○

大宅

仲有,朋友介紹用calamine lotion止痕,我女用咗覺得好○ 如一般止痕膏唔夠可試試○ 一般藥房有售○

伯爵府

醒目開學勳章

take敏感葯

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

應該係風 lan,下次如果咁,要同佢睇急症。因為嚴重,會窒息。

子爵府

好媽媽勳章

我都有咁成5-6年~好辛苦好痕~食藥止到幾日~之後又黎~我就吹到風到掂到d dirty~就會發作~可能會好炆~

大宅

敏感症
小心注意佢呼吸
如果敏感去到氣管或内藏會腫漲死人

回想下發生之前有咩從未接觸過或食過

子爵府

醒目開學勳章

同意
我自己試過過敏 跟住暈左
去到急症室 打左針先慢慢退
仲吊埋鹽水
急症室e生話 今次你好彩冇事
仲話你知唔知敏感是可以死人架
你下次一敏感 要食藥 同埋遠離致敏源

原帖由 lok1503 於 10-3-11 22:19 發表

應該係風 lan,下次如果咁,要同佢睇急症。因為嚴重,會窒息。

大宅

唸番轉頭, 佢之前果晚食左魷魚炒菜, 平時好少整..之前果晚我記得佢係咁叫工人姐姐俾多d魷魚佢, 因為平時真係好少食....唔知有冇關呢? 根住佢又話發作果日既lunch係學校有食菠蘿....究竟魷魚定菠蘿呢....

原帖由 newbiee 於 10-3-11 20:55 發表
會唔會佢食左d野令佢敏感?
例如含過多防腐劑食物/飲品?
快d去睇醫生, 如果係敏感, 食d藥就好快無事, 通常唔使打針.
要小心佢有無呼吸困難.

男爵府

好媽媽勳章

睇醫生檢查吓先, 不要估吧~

大宅

好媽媽勳章

如果出風癱, 有個偏方你可以試下, 就係飲可樂! 記住係原味紅色罐個隻, 飲大約半杯已經見效 (唔痕), 我次次敏感症發作都係靠可樂去醫, 唔駛食藥ga!

首頁

尾頁

跳至