家庭理財

跳至

首頁
12345...96

尾頁

大宅

基金投資

開一條新link, 若大家有什麼有關基金投資的問題, 可以一起研究.

投資基金雖然不太流行, 但若懂得投資的話, 很多時比你投資股票更好成績.

有趣的是, 投資基金有很多方法, 和股票一樣, 無一定規則, 不過, 最簡單的方法, 其實就是揀定一些長期好表現的基金, 並長線持有. 不要因為市況下跌而轉出轉入, 否則很多時也是得不嘗失的.

另外, 之前也寫了6篇關於如何揀基金, 要的話可pm我。

另外, 若你已持有基金,但得不出成績, 可能投資多年也覺得得不到好效果的話, 可email我你的投資組合, 可能不會立即回覆, 但請耐心等候. [email protected].

^-^

Ron38

[ 本文章最後由 Ron38 於 07-7-6 18:03 編輯 ]
「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2

複式洋房

Re: 基金投資

Hi Ron38,
我想知. 另請問如果經mpf的自願性供款來投資基金如何,又不知mpf所供選擇的基金好唔好? 請指教,謝謝!

大宅

其他有投資基金的BK人也可分享經驗.

^-^
「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2

伯爵府

MPF 的基金, 相信係全港全低佣金/年管理費的基金. 但係因為基金種類選擇有限 (受MPF條例限制), 而且自願性部份要65歲或離職或公司結束先至可以取回.

helenhhh 寫道:
Hi Ron38,
我想知. 另請問如果經mpf的自願性供款來投資基金如何,又不知mpf所供選擇的基金好唔好? 請指教,謝謝!

大宅

Hi, Ron38,

Please PM to me. Thanks.

GreyParrot
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

大宅

Hi helenhhh,

遙遙爸爸說得對, 而理論上, 經mfp的自願性供款來投資基金因為無得選擇, 即是想選亞洲基金可能得一、二隻, 比起自己現時在銀行/基金公司可以選的2、30隻亞洲基金是完全不同的.

有得揀, 我們先可以揀最好的基金經理幫我們投資, 這是很重要的, 因為就算2、30隻亞洲基金都有的表現好好, 有的表現好差, 所以, 定期檢視基金的表現, 長遠來說是要的. 不過, 只要基金表現持續跑贏大市, 就不要賣掉, 試下持有三至五年以上, 你會慢慢喜歡基金投資, 因為, 第一比較平穩, 第二, 不須要如股票一樣, 要自己留意股價/公司的消息.

最簡單又最好的基金表現網站是 :

http://www.hk.morningstar.com/

至於如何揀基金, 可pm我留email. 可以send我之前寫過5篇的揀基金小分享給你.

^-^

helenhhh 寫道:
Hi Ron38,

大宅

若果由00年1月買入匯豐銀行, 持有至今, 連利息,有幾多回報呢 ?!

大家可以估下, 明天開估...

很'引證'我的 投資'好'基金的理論.

^-^

複式洋房

Ron38 , 遙遙爸爸,
謝謝你們的回應.

民房

Hi,

Could you send the information to me? Thanks

[email protected]

大宅

ManManma,

No problem. Just sent. ^-^

Ron38

p.s. 若大家對基金投資有問題, 歡迎發問.

大宅

點解仲唔開估?

Ron38 寫道:
若果由00年1月買入匯豐銀行, 持有至今, 連利息,有幾多回報呢 ?!

大家可以估下, 明天開估...

很'引證'我的 投資'好'基金的理論.

^-^

大宅

哈哈, 今天是小弟生日, 很開心...雖然又老了一歲, 但相信下一年會比今年好.

是日提早'收爐', 東主有'喜'。 明天照常'營業'.

明天先講答案.

:-P :-P :-P

子爵府

Ron38:

Happy Birthday !!!!

大宅

Ron38:

生日快樂,笑口常開!

大宅

生日快樂呀, ron, 不經不覺睇左你既回應同埋心得都成一年啦.....獲益良多, 謝謝!

民房

Ron 38,

我從來都未試過買基金或股票作投資,好似好複雜咁,但而家開始想作一些投資,請問你有什麼好見議先從何處入手,另外可否pm個五份報告給我呢?

Thanks very much

大宅

Dear Ron,
生日快樂!祝你事事如意!

大宅

多謝各位....:-( :-( (很感動)

不用客氣. 若投資小分享對你有小小幫助, 是我感高興的. 因為, 自己發現了原來投資很簡單, 我很高興可以在此分享, 讓大家一同研究. 其實, 單單自己的經驗是不夠的, 不過自己喜歡看很多很多投資的書, 以往看教人'炒'的...不過'炒'來'炒'去只得個'吉'..後來發現, 原本走去學'長線'的, 反而投資成績好好, 又不用花時間'盯'著股價, 或'炒'出'炒'入基金... 真是太開心了....

投資, 無論股票或基金, 根本不是太複雜, 明白揀到好野, 一於長

男爵府

Ron38,

Happy Birthday.

複式洋房

Could you please send the information to me. Thanks!

AlphaMaMa

首頁
12345...96

尾頁

跳至