自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

覺得自己之前浪費左好多時間,好想讀番個學位。之前問過Poly u 一個degree,full time 讀1.5年,我問poly加我自己10年的相關工作經驗,用mature student身份去apply有無機會,佢話我可以照apply,但機會微d。
不過我都會去試下。如果唔得我睇左一個HKU由High Dip 開始讀起的,如果要讀埋個degree,合共要3年半,讀完都差唔多34歲喇.會唔會真係太老呢?
定係唔好花錢再讀,做番份工做好過呢?

男爵府

吾會, 有心吾怕遲, 加油呀

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

有心唔怕遲, 學海無涯, 幾多歲讀都唔係一個問題, 問題係你願唔願意讀!!

樓主加油呀~~

p.s. 我哥到依家都仲讀緊...佢用o既時間長你好多!! 佢由f.5 畢業就讀ive, 慢慢讀上去, 一路keep 做野.....讀左超過十年喇~~ 已經大學畢業(part time 進修), 依家仲一路讀緊上去!! 事業更加係一步一步咁升上去~~ 所以有心讀唔好怕x~~

原帖由 jenjenair 於 11-3-14 17:44 發表
覺得自己之前浪費左好多時間,好想讀番個學位。之前問過Poly u 一個degree,full time 讀1.5年,我問poly加我自己10年的相關工作經驗,用mature student身份去apply有無機會,佢話我可以照apply,但機會微d。
不過我都 ...

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

學海無崖, 幾多歲都可以讀, 30唔算大啦, 讀左係自己得益, 自己千其唔好睇少自己, 平常心, 幾年好快過架je, 我個friend 30歲生完仔先去讀.

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 cathyor 於 2011-3-14 17:50 發表
吾會, 有心吾怕遲, 加油呀

agree!

子爵府

做咩咁講呀,讀書無分年齡,幾多人40幾 50幾都仲進修緊,最緊要比心機讀,否則就係浪費時間同金錢

原帖由 jenjenair 於 11-3-14 17:44 發表
不過我都 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

支持樓主

伯爵府

畀面勳章

回覆 1# jenjenair 的文章

唔遲,永遠唔遲,加油。

大宅

never too late!!!
我哥5x都照讀...佢話讀左不知得唔得..但不讀就一定唔得囉.
學無止境.....讀了永遠都有用的...
我今年4x都讀緊..有我陪你..唔怕喎...

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

幫你計, 讀3.5年, 60歲退休計,仲可以有助往後26年的工作, 抵 ! (雖則讀左不一定保障搵到好工, 但搵到好工機會大D, 值得搏一搏。)

如果讀的科目為興趣, 那幾多歲讀都無問題, 買開心嘛!

還有, 其實30歲人讀書, 係容易D的, 除了記性方面比年青人差少少之外, 分析能力一定比學生哥強好多, 因為多左好多生活經驗。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

吾遲.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

加油

禁止訪問

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

我同阿仔約定一齊入大學o架, 我咪仲遲? 哈哈, 到時讀大學都唔係為搵工啦, 只係完成自己心願. 希望到時老公夠$供我地兩個一齊讀啦...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會,我識人四十多歲,今年才攞DEGREE...
我好佩服佢架...
加油呀

男爵府

嘩....好感動呀!!!!
多謝各位的鼓勵,亦多謝大家的例子...

我會加油努力!!!!! 多謝晒呀!!!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都等緊機會,好想再讀番書架...
但依家小朋友仲細...
如果你有呢個好機會,一定要加油呀...

原帖由 jenjenair 於 11-3-14 18:34 發表
嘩....好感動呀!!!!
多謝各位的鼓勵,亦多謝大家的例子...

我會加油努力!!!!! 多謝晒呀!!!

男爵府

我都係4X 先開始讀, 而家畢業啦 ! 努力 !!!

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

支持!!! 加油!!! 祝妳成功!!!

首頁

尾頁

跳至