跳至

首頁

尾頁

別墅

囝囝....21日....130ML-160ML(3HRS) 如人奶20MIN (1.5-2HRS) 勁辛苦

禁止訪問

回覆:不如講吓你地BB几多日同飲緊一餐几多ML同几耐人奶呀!

複式洋房

回覆:不如講吓你地BB几多日同飲緊一餐几多ML同几耐人奶呀!

仔 24曰 埋身餵(1.5-2.5hrs) 但係食得超慢(因為成曰食食吓瞓着) 好辛苦。如果用bottle, 通常飲90ml (40mins) 可以頂到2-3hrs

別墅

回覆 wywfong 的帖子

就係一埋身餵就有呢個問題, 成日都瞓. 一餐分几次食. 一放低著好衫又要食. 所以有時我都補奶粉.

複式洋房

回覆:irenepyy 的帖子

係呀, suck 20 mins 有時要攪成50mins (又瞓又要掃風). 所以有時補formula或pump出來。 因為真係好tiring. 一齊加油呀!

大宅

今日day14, 埋身餵只可以頂到2個鐘, 有時得個半鐘, 真係好攰, 所以都係日頭先埋身.
夜晚我就比奶粉, around 90ml, 等佢飽肚啲, 瞓好啲, 頂到4hrs.

咁夜晚唔埋身, 我就隔3hr pump一次, pump出黎餵, 就唔洗咁辛苦, 食都係around 90ml, 如果飲90ml人奶, 都頂到3個鐘咖.

整整下真係好想pump出黎餵就算, 雖然要洗要烚(pump奶噐啲parts), 但就大人細路都舒服啲.

複式洋房

回覆:DwarfMaMa 的帖子

係呀! 有陣時放低一陣又好似想食咁,但一喂又好快瞓着。 pump 出來起碼可以知佢食幾多,容易manage d. 你一次可以pump到幾多呀?

別墅

你地都好勁喎, 現在22天, 我都係PUMP到最多最多60ML咋. 仲要PUMP成個鐘. 今早埋身餵, 食10分鐘又瞓, 點搞都唔起身. 一個鐘又係咁喊. 9點10點, 到11點我頂唔順開咗奶粉比佢. 先有得休息吓.

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

唔知食幾多, 我冇pump.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

複式洋房

引用:你地都好勁喎,+現在22天,+我都係PUMP到最多

原帖由 irenepyy 於 11-07-25 發表
你地都好勁喎, 現在22天, 我都係PUMP到最多最多60ML咋. 仲要PUMP成個鐘. 今早埋身餵, 食10分鐘又瞓, 點搞 ...
我好多時都係埋身。 不過如果pump, 每三個鐘大概有120ml.

大宅

今日阿b day 15, 我每次pump都係得70ml左右咋..
阿b一次食around 80-90ml. 所以pump一次係唔夠阿b食呀. 要pump幾次夾埋咁比佢食.

琴晚pump左兩次, 兩次都係70ml.
早上埋身餵左兩次.
中午又pump過, 都係70ml
家陣又pump, 得60ml咋.
晚上我就多數比奶粉阿b, 得佢飽肚啲, 咁我夜晚就pump埋pump埋, 希望儲夠比佢日頭有得食.

大宅

你地好勁....今日20日喇, 我每次都係得40ml左右, 每2-3hrs pump一次, 12am後至9am餵奶粉, 係9am後pump第一次先會有100ml.....全日唻計都只係有3份1係人奶咋.

我冇埋身餵係因為我個乳頭好扁, BB啜唔倒

我已經日日飲湯黑豆茶勁食飯....仲有咩野方法先可以多奶d呢

禁止訪問

複式洋房

引用:你地好勁....今日20日喇,+我每次都係得40ml

原帖由 Babyshino 於 11-07-25 發表
你地好勁....今日20日喇, 我每次都係得40ml左右, 每2-3hrs pump一次, 12am後至9am餵奶粉, 係9am後pump第一 ...
有冇喝魚湯呀? 同埋一定要夠瞓呀。 我陪月話食多d飯d奶會杰d架。 可以試吓。

別墅

回覆 emmypun 的帖子

咁你每次餵几耐到呀 ? 隔几耐要餵呢 ?

別墅

其實我都已經日日飲魚湯架啦, 不過都係PUMP到60ML. 但我覺得PUMP唔到但埋身亞b係吸到的.

你地開始食薑醋未呀 ? 我一開食bb面仔就開始有粒粒, 現在一日比一日多. 唔知係胎毒定係我食薑醋人奶熱氣呢 ?

大宅

其實點會夠訓架......以前1日訓10幾個鐘, 依家2,3日加埋都唔知有冇, 始終bb太細, 自己半醒訓, 又要餵奶, 想訓得好真係好難囉.....

大宅

回覆 irenepyy 的帖子

我第12朝開始食喇, so far ok喎, 但我覺得bb好似好忟, 會發脾氣, 唔知關唔關事呢?! 不過我1日都係食一碗, 相信影響不大掛~~~

大宅

我個女一餐120 ml, 3 個鐘一次
22日人仔
呢排嘅食量增長得好快

大宅

咁我都幾好彩,囡囡三星期大,埋身或奶樽都好快,十五分鐘左右,如果泵奶樽食,都食到100-110ml,三至五個鐘,最誇張一次一點食咗150ml,訓到七點先醒!

首頁

尾頁

跳至