論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

賓賓問我借一萬蚊

我個賓賓黎左快7個月,本來都幾好,識得湊我bb,煮d飯菜又幾好咪,原本我兩公婆都幾滿意佢. 點知佢琴晚居然問我借一萬蚊,話要供仔女讀大學喎. 佢以為我地係水魚咩. 應該點回應好呢 唔借比佢又驚佢對bb唔好,借就梗係唔想啦 !

水晶宮

Re: 賓賓問我借一萬蚊

一萬蚊唔係小數目, 唔係話拎出黎就拎出黎. 況且就算自己有呢筆錢, 如果親戚朋友問自己借時, 我都要諗過先, 更何況工人只黎o左7個月, 對佢一知半解, 我唔會借錢比佢. 佢話供個女讀書, 咁我都要供個仔讀書. 對於一般家庭黎講, 工人提出如此請求, 可以話係強人所難, 相信唔係個個僱主會願意拎一萬蚊出黎借比個工人.

我會將我以上的諗法, 原原本本話比工人知. 我仲會同工人講, 想供個女讀大學, 就比心機做o野, 唔好亂洗錢, 儲多d 錢寄番鄉下比個女. 在香港地, 無論係邊一個, 工人又或者僱主, 個個都係咁供 子女讀書, d 錢唔會從天而降或有好心人無條件咁拎出黎借比我地.

同工人講完之後, 一齊都要小心. 最好搵定一個新工人. 因為呢個工人, 可能係用個女黎做藉口, 有其他原因而令到佢好等錢洗. 佢又可能因為借錢不遂而對bb唔好, 又可能出去問財務公司借錢...... 總之, 工人一開口問僱主借錢, 仲要借咁多, 就麻煩.

水晶宮

完全同意.
總之, 工人一開口問僱主借錢, 仲要借咁多, 就麻煩.

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

別墅

Mandysyl: 好直接咁同佢講, "吓我都想有人借一萬蚊比我, 唔好意思, 我真係冇咁嘅多餘錢, 你囝囡讀大學, 唔駛一次過比晒d錢呀馬, 咁你可以慢慢儲錢, 我地做父母係咁架啦"...., 總之就no way.

別墅

我唔會借,認為無必要﹗你要留意個工人啦,佢好似有d問題喎﹗

民房

你話我會盡量幫你,(I'll try my best to help u)但要寫欠單,分5次還,佢即刻會佢絶。

別墅

香港人無$,無論任何事,會唔會問老板借?
[size=large]一字咁淺 -- 唔借
[img align=left]http://usera.imagecave.com/kae/e6.gif[/img]

侯爵府

我好好彩,其實我工人在我家6年幾,前後都借左幾萬比佢,而每次都按時還比我地,所以都唔係個個這麼差,個工人每日都在你家中,是家中一份子,我地都好應該關心下佢地,了解實況,她開心時你都安心.
雖然佢已經回國兩年,不過我地都好掛住佢.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

但係只做咗7個月就借錢, 似乎唔係咁好囉? 佢仔女要讀書唔係哩一年半載o既事, 佢事先冇預算過o既咩? 定係佢一早預咗同你借? 只怕佢借開成日借, 幫得幾多次, 係有好人, 但唔知你嗰個係唔係呢?

男爵府

一開口就萬萬聲,朋友/親戚都都唔會o拉!
我都想有人借1萬比我...
唔使問一定唔借,你做幾個月工,有急事問你老細借,
睇佢會點答你,唔X你都偷笑...
就算佢係真有急事,但防人之心不可無,重咁大數tin,
大家都係打工仔無端端

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

same , 吾借

洋房

一定唔借.
剛剛還晒d錢給agent(通常6個月人工),就問顧主借錢,真是好有問題bor.小心,小心!!!

別墅

借佢個頭

禁止訪問

大宅

my 1st maid worked very fine in the first 9 months. and she borrowed money from loan sharkS and run away at the 9th month.

So, you'd better think it twice.
津小生及非牟利幼稚園園生的窮媽媽! ;)

大宅

話大拿拿一萬蚊佢儍咗食錯藥,一定Noway啦!但你小心佢去借財務。

複式洋房

no way

別墅

好媽媽勳章

賓賓響香港賺的係純利,唔駛食住同交稅,做三個月都有一萬啦,你叫佢比心機做野,好快就有啦。

伯爵府

BK猜猜猜慶中秋

唔好一開口話唔借,同佢講無咁多錢,你話我哋份人工要供樓、生活費、水電煤、BB用品、重有你份人工,全部都係錢,重有唔好生病

複式洋房

多謝各位媽咪的意見! 結果我係預支左兩個月的人工比佢. 同時亦keep左佢passport. 我同佢講, 我地年頭要交稅, 手頭都唔係好多cash. 與此同時, 我已經搵左另外一個工人, 佢之前係我媽媽屋企打左六年工, 咁岩佢依家老細對佢好惡,佢都想走. 不過要經一輪手續等等, 佢最快都要出年2月先黎到. 咁呢三個月就唯有小心d.
其實同一屋簷下, 我都想大家開開心心, 開心見誠. 但其實我唔相信佢開我借錢的藉口. 所以我只好咁做.

首頁

尾頁

跳至