婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

話說我一出世嫲嫲知道係女孫就同阿媽講唔會湊我,咁我就俾外婆湊到6歲先返自己屋企(當年仲係大陸,阿媽係大陸人嫁黎香港,嫲嫲同兩個姑姐生活在大陸,爺爺、老豆、阿叔、其他姑姐係香港)聽我老豆講佢好後悔係我剛出世時因為聽自己屋企人講唔俾自己老婆申請來香港(爺爺、嫲嫲佢地話如果太早申請阿媽去香港驚阿媽會同老豆離婚及走佬)所以我地一家人係我12歲先團聚。阿媽係大陸時一個女人早晨3點開工去攞菜,跟住6點就開街巿買菜,中午12點返屋企食飯,下午3點又開工,6點先正試收工。我見到佢就辛苦,就係咁阿媽靠雙手係我7歲就係大陸自己俾錢起佐間3層高的屋,仲供埋我地3個豆丁讀書(當年已經有俾$$我讀興趣班)係我7、8歲時我同細佬妹玩騎牛牛,咁騎牛牛就一定係細佬妹騎完我就到我騎返細佬妹,當我騎我細佬時我嫲嫲就捉住我一巴打我面,跟住仲隨手攞野打我,咁我阿媽就問嫲嫲做咩打我,嫲嫲話:我唔可以打孫?打死佢我買金棺材葬佢,打佢唔死我養佢一世。(太夜,明天再寫)
從未適應這份工

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

回覆:係咪童年陰影令我對99有偏見(要分段太長扁)不喜勿睇

大宅

公爵府

伯爵府

伯爵府

你亞嫲好似勁過婆媳啲99喎!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

好賤

男爵府

睇到呢度已經「嘩」一聲!!!

伯爵府

環保接龍勳章

唔明,你話你係婆婆湊,點解你嫲嫲會突然出現喊打喊殺?

禁止發言

禁止發言

伯爵府

畀面勳章

引用:話說我一出世嫲嫲知道係女孫就同阿媽講唔會

原帖由 Nicolechim 於 12-09-13 發表
話說我一出世嫲嫲知道係女孫就同阿媽講唔會湊我,咁我就俾外婆湊到6歲先返自己屋企(當年仲係大陸,阿媽係 ...
俾著我係媽媽,我一定打番佢呀

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

等~~~

男爵府

又係重男輕女.......支持樓主

大宅

如果我係你亞媽...我會報警告佢...從此斷絕關係...無孫比佢打...變態

美亞  鄉下地方無法律可言GA.無報警呢回事,除非出左人命...  發表於 12-9-13 09:52

大宅

舊時某一些長輩的所作所為不是現時的我們能理解的

子爵府

鄉下人, 見到有女人騎在男孫身上認為會為男孫帶來厄運

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

Nicolechim 發表於 12-9-13 02:06
話說我一出世嫲嫲知道係女孫就同阿媽講唔會湊我,咁我就俾外婆湊到6歲先返自己屋企(當年仲係大陸,阿媽係 ...

睇到你個姓氏應該唔係福建人就係潮州人, 呢两個藉貫的人都係超級重男輕女的. 我個舊同事年紀都唔算好大五十幾歲生左两個仔一個女, 佢都同人講佢有想過將佢唯一一個女兒送給人家養(個女現在應該二十四,五歲). 後來好多人反對先無做到.

其實你嫲嫲的經典東西我都聽過類似的, 當年我嫲嫲都有同我媽媽講過句話我媽咪點解生極都係女, 只係生到一個男丁, 都唔知點解咁奇持. 那時我媽咪剛生下妹妹, 我雖然得6-7歲聽到都覺可憐......
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我唔係福建亦唔係潮州家庭出世,只係嫲嫲係當年算叫做有D$$,傲人99講野過分及惡死
從未適應這份工

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

以家d老人家~思想 , 行為...
唔係我地可以理解~
前面是絕路~希望在轉角

首頁
12345...6

尾頁

跳至