1-3歲

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

小朋友E家12個月大,拎湯匙、揸筆(神奇畫板)都prefer 用左手,打算任佢鐘意用邊隻手發展都冇問題,反而作為媽媽既我5知道有冇嘢要特別注意,以免影響小朋友既發展!

註:已經問過健康院既姑娘,都係話由佢喎

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

冇GA, 佢鐘意用邊隻就邊隻, 我地唔會改佢, 等佢自由發展

別墅

我個仔細細個已經用左手拎野食,到咗而家17個月大,好明顯係用左手。暫時都唔覺得有咩要留意,只係有少少担心日後學寫字比較困難,因為中文字始終都係以右手為主。

我發現商務等書局有教左手寫字嘅習作,我諗要買啲溫習吓,費時唔識教。

公爵府

我覺得問題唔大喇,慢慢你引導BB用下右手囖

公爵府

叻叻勳章

學校老師會PUSH佢用返右手....我覺得無咩所謂.

公爵府

2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

myc2141314 發表於 12-11-29 11:12
學校老師會PUSH佢用返右手....我覺得無咩所謂.
其實我5想 push 小朋友用邊隻手, 任佢自己發展, 但老師點解要小朋友改用右手?

公爵府

Shirley89 發表於 12-11-29 10:03
我個仔細細個已經用左手拎野食,到咗而家17個月大,好明顯係用左手。暫時都唔覺得有咩要留意,只係有少少担 ...

Shirley89: 呢個都係我 worry 既地方, 始終我係用右手, 有d担心我5識去教佢寫字 (E.G. 筆順...), 我會去書局睇吓呢方面既書

大宅

BB防敏心得分享勳章

平時食嘢就冇留意,但係食飯時佢兩隻手都用

大宅

BB防敏心得分享勳章

而家十七個月,我覺得都冇咩嘢唔妥,由佢

子爵府

2024年龍年勳章

如果小朋友喜用左手既話, 都可以多d教佢用右手呀, 我都識d朋友係右左手都識寫字架

公爵府

有「營」勳章 叻叻勳章

我想BB右手揸筆,左手揸筷子

公爵府

有「營」勳章 叻叻勳章

我妹細嗰時,乜都用左手嘅。
我媽幫佢改右手揸筆,左手由佢揸筷子。

我覺得幾好。

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆:小朋友係用左手既媽咪請教一下!

其實你用右手捉住佢左手都教到佢寫字

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我自己都係左手, 好記得讀書時俾老師逼用右手的苦況, 所以我一定唔會逼自己小朋友

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

如果揸筆,都好都系用右手,以后D字比較整潔,我同事用左手寫字,大家都覺得佢D字好似畫符嘅,圈出O黎,唔系寫出O黎。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

係吖,佢想用邊隻手就邊隻

公爵府

引用:我自己都係左手,+好記得讀書時俾老師逼用右

原帖由 Carrot媽 於 12-11-30 發表
我自己都係左手, 好記得讀書時俾老師逼用右手的苦況, 所以我一定唔會逼自己小朋友 ...
請問你e家用邊隻手揸筆?同埋有幾慘?等我注意下

大宅

回覆:愚妹妹 的帖子

我都想阿囡用左手因為我係用左手,如果阿囡用右手,我都唔知點教佢寫字

公爵府

回覆:Coco0216 的帖子

請問你既成長過程,會5會因為用左手而有所改變?

水晶宮

順其自然會比較好~~
唔想逼小朋友按大人思維去做~~

首頁

尾頁

跳至