想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

一直都同先生好想有bb,day1系10月9號,試咗好耐終於系11月19知道bingo咗,因為之前去咗旅行無驗過,果刻心情好感動好開心,但到咗24號晚,就開始有小小見紅.即刻去急症室,照超聲波竟然話照吾到bb,要留院觀察一晚,睡咗一晚無點流血啦,點知大便完又開始見紅,仲多咗好多血,再照陰道超聲波都係照吾到bb,hcg值由原來嘅7xx降到4xx幾,之後下面肚好痛,排咗D組織出來,我自己都知道已經糸小產咗啦望著自己排出嘅組織越喊得淒涼我之後一直find out答案,無意中俾我發現原來孕婦系吾可以飲桂圓湯的.而我卻飲了差不多三曰因為我一直同先生系大陸居住,想落香港做產檢,就翻咗阿媽度住,阿媽就連日煲好多湯俾我飲,我初次懷孕,乜都吾識,所以飲咗,事后我都無怪媽咪,因為吾知系咪真系桂圓搞成我咁,或者還存在其他因素,同埋佢見到我咁都好吾開心好勞碌又好驚佢知道原因之後好吾安樂,或者呢D就系天意。或者真系吾關我媽咪事,或者系我同bb無緣分我更加吾夠膽將呢件事話俾老公知,今日心情已經好咗d,事情發生了就唯有接受現實,再努力過,我今年25歲,老公27歲,但我子宮後屈同埋老公精子吾好,希望幸運再眷顧系我身上

男爵府

樓主,唔好自責,唔關你事的,老套但老實的說,個胎要冇事,你做乜都唔會有事。個胎係要有事,你點保護點訓床都一樣冇.

我自己都 10月小產左。孕婦中有 15% 係因各種原因在不同階段小產的。冇得解釋,亦唔係因為你或先生有問題。

我有同事 10 周先知有左,之前又飲涼茶又食龜零膏同西瓜,又跑步追車同日日踩住勁高高踭鞋。結果都冇事。

如果個胎本身好穩定,區區行血的桂圓湯 ( 即龍眼啫 ),點會影响到佢?

小產已經好唔開心,你唔好亂諗野,怪責自己。呢 d 事你都唔想發生的。你先係受害者。況且你同你先生咁後生。我地呢 d 三十幾歲的咪要超擔心 ?

唔好傷心太耐,時間可以醫治你身心傷口,快快振作企番起身。好好調養身體,加油~!

大宅

我兩星期前都冇左,以家休息緊,期待下次bb嘅來臨!
大家一齊努力,好好養好身子

大宅

回覆:小Sin子 的帖子

多謝你丫,我只不過係越念越覺得對bb同老公吾住,因為我真系乜都吾識,我真系吾乖丫,仲要你安慰番我轉頭,你都要快D調理好翻個身子,大家一齊加油丫吾知小產完幾時可以再黎過呢?

大宅

回覆:Phoebesing 的帖子

嗯,好,我系度吸收咗好多正能量丫,多謝你,大家一齊努力

大宅

回覆:小產咗一個禮拜啦

我絕對明白你現在的心情,因我今天亦由醫生證實我小x咗,我覺得你已很幸運,因你可在短時間把bb自然排走,不用藥物或刮宮,身體能復原得快些。而我就被安排過幾天入院,醫生話排組織由幾個小時到一個月不定,有些清不晒的還要刮宮,真係越聽越驚。你現在最緊要保重身體,上天已替你安排好,健康b隨時返到你身邊。

大宅

我絕對明白你現在的心情,因我今天亦由醫生證實我小x咗,我覺得你已很幸運,因你可在短時間把bb自然排走,不用藥物或刮宮,身體能復原得快些。而我就被安排過幾天入院,醫生話排組織由幾個小時到一個月不定,有些清不晒的還要刮宮,真係越聽越驚。你現在最緊要保重身體,上天已替你安排好,健康b隨時返到你身邊。

大宅

大宅

回覆:ruruandmeme 的帖子

謝謝你,你都要休息多D,事實確實令我地好難接受,但發生了,終究還是要接受。我系系東區醫院小x嘅,實質住咗兩日三夜就出院了,我出院兩日又再不停出血排咗D嘢出黎,再入急症室,醫生話我已經排曬出嚟啦,不過我遲下都系會去照多次的,因為我痳痳地相信政府醫院,你要加油丫,捱過了就會有陽光,屬於你的健康B好快都會出現大家一齊加油

珍珠宮

我想有第2胎, 做左3次IUI至成功, 本來驗血指數好低, 醫生姑娘都不抱期望, 但佢又係咁升, 終於醫生都覺得有望啦, 一照, 7W時照到係空包蛋....... 隔左一個星期再返去照(即尋日), 仍然係冇奇蹟發生, 唯有食藥排佢出黎, 所幸佢好乖, 尋晚辛苦左一晚就出左黎, 今日已經回復體力! 返去照左已經清晒!

你要加油啊~ 唔好自責啦, 學JM話齋, 係你既, 點都會痴到你實, 唔係你既, 點留都留唔住!

你仲好後生, 休息過後再加油丫!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

Wongchuichu 發表於 12-11-30 15:46
多謝你丫,我只不過係越念越覺得對bb同老公吾住,因為我真系乜都吾識,我真系吾乖丫,仲要你安慰番我轉頭, ...

多謝你, 我身體康復得幾理想。好快可以再開工。你都要好好保重養身 , bb 好快番你搵你。

小產後一般 3-6 個月後再懷孕冇問題,但都要視乎身體狀況,人人唔同,你最好搵個中醫跟下。

男爵府

唉,我究等左6年先有,可以結構唔合格,22週4引產。

生命原來好脆弱,得來不易。若然check到有問題,真的長痛不如短痛。只有抱著正能量,總會有下一次機會,唔好因一次失敗而氣餒。我今個月應該都唔中,抱住等下一次機會。

姊妹們,大家一齊努力加油!

伯爵府

HiPP勳章(2)

同我好相似 ...
我 M 遲佐3 日自己 check 到有 ...
但幾日之後開始見紅 , 因為第一次懷孕 , 自己已經好小心 , 行路都慢動作..
知道見紅更加小心 , 全日訓床 ...
阿媽亦燉佐好多補湯 ... 但原來見紅/流血... 吾飲得花旗蔘湯 ...
結果自己一個飲佐一大盅 ... bb 6wks 2days 自然排出 ...
我都係醫院廁所見到自己排出既組織 , 喊得好勁 ...
件事已經過佐半年有多 , 就快一年了 ... 自己仍然耿耿於懷 ...
我無話俾媽咪知 , 原來見紅吾飲得花旗蔘湯(行氣活血,醫緣姑娘講) ...
我驚佢會自責 , 但我有話俾老公聽 ... 老公聽佐反而安慰我 , 話吾關我mum事 , 係BB知自己吾健康先選擇離開 , 係錫我 , 所以吾需要塞藥/刮宮 ...
呢 D 道理我當然明白 ,但有時候自己諗起 , 都仲會喊 , 喊得好傷心 ...
自己好自責 , 覺得對吾住bb , 對吾住老公 , 怪自己身體差 , 俾吾到好既環境 BB ...
醫生話咁短週數 , 一般係染色體 / 受精卵本身有問題 ... 吾關身體差事 ....
其實好多道理自己明白 , 但就係吾想接受 ...

努力啊 .... 我都努力緊 .... 好想快 D 有 BB , 但呢 D 野吾可以急 , 你一定要好好補返身體 , 天氣涼 , 吾好感冒 ... 我當初小X之後感冒 , 2 個月之後先好返 ....

我今年都好後生 , 25歲 ... 同你一樣 ....
大家努力啊 ... 吾好成日喊 , 好多野要靠自己諗通 , 我已經過佐最傷心既日子 , 自己亦都企返起身 , 希望你都儘快走出陰靂 ...

BB 好快會再返黎 ga ...

大宅

回覆:小寶貝兒 的帖子

你都要加油,要休息多D,調理好身子,到時齊齊bingo,小B好快會黎搵你架啦

大宅

嗯,我想禮拜一就去搵中醫睇下,順便調理體質,因為我會成日無端端耓冷震架,系毛管都棟埋果種,我想問小產系咪都要瞓床休息兩個禮拜架,因為我之前出咗院又入院經常兩邊走,好怕有問題丫

大宅

回覆:karmankama 的帖子

大家一齊共勉,屬於我地嘅終究系會黎架大家一齊加油

大宅

回覆:紫色線 的帖子

你同我真系十分相似丫,我都系六周幾嘅時候自然排出,生命真系好脆弱丫,那種痛我忍到,就好似平時M到咁,只不過系多咗D組織排出黎我而家心情都好D啦,只不過系間吾中諗起,個心仲系會痛,會怪責自己,anyway,既然事實發生了就要接受,大家一齊努力丫,小B會好快黎同你報到嘅

男爵府

Wongchuichu 發表於 12-12-1 10:05
嗯,我想禮拜一就去搵中醫睇下,順便調理體質,因為我會成日無端端耓冷震架,系毛管都棟埋果種, ...

我地呢 d 早期小產,最好坐月坐半個月,起碼休假兩星期啦。法例許可,小產可開假兩星期的。你去搵中醫開假,比西醫容易好多。因為中醫知道小產後需要調養。西醫嘛,見你冇流血就叫你番工。

去醫院覆診少不免,我坐月其間都有去覆診。但其他時間好少落街。尤其宜家天氣凍,你最重要係唔好俾自己凍親,產感好長手尾。同埋落街要戴帽,唔好吹親個頭入頭風。盡量唔好掂生水凍水。沖涼用薑水。排清哂先平補。唔好亂食補品,問番中醫按你身體狀況食。

大宅

我出街無帶㴘丫,同埋衝涼都無用過姜水唉,我太吾識嘢啦

珍珠宮

Wongchuichu 發表於 12-12-1 10:33
我出街無帶㴘丫,同埋衝涼都無用過姜水:sickmi ...
我都冇啊~不過就著多左衫, 寧願熱D都唔想冷到~
而家等緊清晒就補下身, 順便補下條腰, 上次生完個女冇好好補條腰, 而家經常性腰痛, 都係趁而家補下~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

首頁

尾頁

跳至