在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友響我去完HONEYMOON返黎再1次嗌我去佢公司幫佢手, OFFER幾好, 仲為左我同我朋友BUILD UP 1個新既DEPT, 覺得前途好好所以RESIGN之前份工, 但剛RESIGN就知自已有左(信亦已經收唔返), 就同新果間&朋友講, 冇產假我唔會走(唯有大1大新果間)... 新BOSS好好, 口頭應承話照俾我, 覺得自已好得寵咁坐左過黎...

而家W15喇, 3月先過PROBARTION, 已經即刻俾晒信新公司證明有BB... 我個所謂朋友話自已屋企有事唔做... 賴低我... 已經嬲到爆廠... 佢走我都算, 壓力已經好大, 個DEPT將會淨返我, 已經好唔知點... 點知第2日朋友無啦啦又話咩朋友角度嗌我搵定後路, 今次堅著: 冇野牙?! 搵咩後路呀?! 我大住個肚呀大佬... 問佢係咪知道D咩, 嗌佢照接講, 佢又話唔知, 只覺得我應該搵定後路, 我問佢係咪覺得BOSS會炒我, 佢又話唔係... 我真係好燥

各位JM, 我愈黎愈擔心... 雖然BOSS口頭承諾都知有法律效用, 但係我始終未過PROBARTION, 佢係咪可以用我辨事不力黎郁我?! (DEPT係新, 我驚佢用搵唔到PROFIT黎郁我)

禁止訪問

回覆:我有D淆底...>﹏

大宅

karrieheung 發表於 13-1-9 15:19
首先為自己著想。。打去勞工處問一問!公司總有用得著妳嘅地方。。不要太擔心! 明知妳有咗都講妳。。仲有乜 ...

老公暫時搵錢少過我, 加埋我地中秋剛結婚, 仲還緊錢俾銀行, 如果我俾人炒就真係大大大大擭喇>﹏<"

男爵府

現實d講,你現階段無其他選擇,是被動的
現在唯有做好份工
我覺得如果你有表現,老闆唔會因為你有左同之後要攞10個星期假而炒你
同埋現在最重要是養好個胎,唔好影響BB
就算份工之後真系無左
老公搵得比你少都不是完全無收入
你生完可以再搵過
人無絕人之路,又唔使死

phoebehui27  agree  發表於 13-1-18 15:31
catfitfit  like * 10  發表於 13-1-9 17:26
jvcfamily  有point... 講得好.  發表於 13-1-9 16:05
milkteabb  agree~  發表於 13-1-9 15:39

大宅

minirat 發表於 13-1-9 15:34
現實d講,你現階段無其他選擇,是被動的
現在唯有做好份工
我覺得如果你有表現,老闆唔會因為你有左同之後 ...

其實新BOSS咁都想我黎幫手我對佢真係好有信心... 覺得佢好好, 但係因為我個所謂朋友係MANAGER, 我係SUPERVISOR, 好驚BOSS覺得淨返我1個都唔慌搞得掂就會借D意郁我!!!

子爵府

冇得驚咁多, 煮到埋黎再食啦, relax呀準媽媽~

男爵府

zoieshiulum 發表於 13-1-9 15:37
其實新BOSS咁都想我黎幫手我對佢真係好有信心... 覺得佢好好, 但係因為我個所謂朋友係MANAGER, 我係SUPERV ...

聽你甘講情形都不是太差
唔洗甘擔心
Boss知道你是新來的,都需要時間pick up工作
我反而覺得你朋友走左,現在人手可能短缺,可能會是表現的好機會
凡事向好的唸,尤其在無其他選擇的情況之下
加油!

水晶宮

講真e 家你都諗甘多都無用...PROBATION 3月至到...可能吾係想像中甘壞呢..你朋友又無講...加上佢又已經無做...工已經轉左...都番吾到轉頭...平常心啦..你同BB 都開心D

大宅

milkteabb 發表於 13-1-9 15:40
冇得驚咁多, 煮到埋黎再食啦, relax呀準媽媽~

係既, 好明白煮到埋黎先食... 真係覺得自已好慘, 而家變左被動角色... 唔該晒你呀^3^

大宅

回覆 zoieshiulum 的帖子

點解唔對自己有信心的? 你個所謂朋友都走左, 你理佢講咩. 點解俾佢影響你?
如其驚, 不如集中精神應付工作. 老闆見到你做到野, 你想走佢都留你啦...

大宅

minirat 發表於 13-1-9 15:43
聽你甘講情形都不是太差
唔洗甘擔心
Boss知道你是新來的,都需要時間pick up工作

其實情況真係好似唔係咁壞既, 50/50啦, 因為我返冇耐BOSS已經開始傾我地DEPT既COST問題, 即係人工... 話好話好做BOSS既都淨係擔心每個DEPT要有PROFIT去SUPPORT, 壞果方面就係驚佢縮...

我都有諗過同BOSS傾果陣會舉手自已"咩"起個DEPT, 搵人返黎1齊BUILD UP... (BOSS本身應該考慮轉我第2個DEPT), 但係又驚陀B壓力唔想咁大... 唉 //ANYWAY, TKS U AR ^3^"

minirat  總之加油!有BB好開心既,所以你要正面d!  發表於 13-1-9 17:01

大宅

tszyau2000 發表於 13-1-9 16:00
講真e 家你都諗甘多都無用...PROBATION 3月至到...可能吾係想像中甘壞呢..你朋友又無講...加上佢又已經無 ...

朋友今個月尾先走, 老細又唔知諗成點... 等既日子真係好難捱, TKS U AR ^3^"

大宅

jvcfamily 發表於 13-1-9 16:12

點解唔對自己有信心的? 你個所謂朋友都走左, 你理佢講咩. 點解俾佢影響你?

其實我唔係唔相信自已能力, 問題係, DEPT太新, 根本冇乜野做... 我係驚暫時冇野俾佢睇到哩PART... ANYWAY, TKS U AR ^3^"

大宅

LUV U ^3^"

公爵府

無得驚,每轉一份新工都好似係度賭緊大細咁。既然轉左過來就無得揀,你大住個肚亦去唔到邊,叠埋心水算啦。

zoieshiulum  TKS AR  發表於 13-1-10 10:08

水晶宮

Just focus on yr job now. Don't worry

zoieshiulum  TKS AR  發表於 13-1-10 10:09

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

開心見誠同boss傾下, 請個新mgr返黎又好, 你揹起dept又好, 轉project都好, 大家傾清楚個方向. 只要你表現出誠意, 唔係想hea住攞產假, boss都未必會郁你的. 只不過係你個fd未走, 你boss唔想透露新計劃俾你fd知啫.

大宅

tantanmama 發表於 13-1-10 11:34
開心見誠同boss傾下, 請個新mgr返黎又好, 你揹起dept又好, 轉project都好, 大家傾清楚個方向. 只要你表現出 ...

希望係咁啦... 等到個人都炆炆地架!!! BOSS唔搵我, 自已無啦啦走入去好似好怪, 最重要係朋友未走, 好似SKIP左佢自已搵BOSS咁... ANYWAY, TKS U AR

大宅

回覆:我有D淆底...>﹏<"

各位 我今日俾人炒左喇 我而家個人真係好迷網同傍偟呀... 仲有成半年先至生 仲要還緊結婚同去honeymoon既錢

伯爵府

回覆:我有D淆底...>﹏

咁陰功,用咩理由炒你???

anyway, take care

首頁

尾頁

跳至