在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位全職媽媽蛇年快樂!
我現在15 weeks, 身邊家人及朋友不停勸我地請陪月及工人,佢哋話我兩夫婦無經驗,我媽媽及奶奶幾年前過身,沒有老人家在身旁,—定應付不了。但我及我先生的生活習慣非常西化(因我先生是英國人),聽講陪月有很多中式飲食習慣對我可能唔適合,加上我先生唔太鍾意有外人係屋企,我自己覺得應該可以邊學邊揍,我知道會好辛苦,但我倆真的好想一手一腳自己揍。我想請敎各位全職媽媽,我們要有什麼準備?有冇必要上堂?謝謝你們的意見

象牙宮

happygirl228 發表於 13-2-14 12:55
各位全職媽媽蛇年快樂!
我現在15 weeks, 身邊家人及朋友不停勸我地請陪月及工人,佢哋話我兩夫婦無經驗,我 ...

沒有老人家; 沒有陪月; 唔太鍾意有外人係屋企 - 我自己覺得應該可以邊學邊揍,為何不呢?
增加知識. 讀 ERB 陪月全日 (免費) or 半日 幼兒护理. 對自己得著.

我生活習慣非常西化. 要補身子條年 : 好好休息/充足睡眠 + 飲食營養均衡 + 心情輕松.
陪月 煮的飲食 未非 對我 都適合. 各人胃口都不相同. 不愛吃的. 心情難受. 吃多多.. 不吸受的. 喂奶九成媽媽們該做的.

當時請: A. 照顧 我的三餐 & 點心 + B. 協助 bb 沖涼 + 清洗BB日用 (衫 & 食具消毒). + C. 做家務清潔.
她叻做菜 (她家鄉菜). 正巧我愛吃. 有時就教她做. 我想吃的.

KonnyGreen    發表於 13-2-19 12:28
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆:happygirl228 的帖子

其實自己湊,真係幾辛苦,你要有心理準備。但當然,都好有滿足感啦。

公爵府

回覆:高齡第—胎,唔想要陪月,工人,可行嗎?

頭一個月會超辛苦,我有請陪月同鐘點,c6又幫埋手先叫ok d

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

請陪月日頭幫手,快d去搵。

公爵府

如果唔信進補果d野跟本唔需要陪月,對我黎講,陪月只係黎"看守"住我"坐牢"的日子。當然,大前題係要有人煮野比你食同做日常家務。

公爵府

我坐月果時,我阿媽上黎煮飯比我食,我老公做簡單家務。bb由我自己湊返。其實唔係好辛苦架jar....

大宅

引用:我坐月果時,我阿媽上黎煮飯比我食,我老公

原帖由 ivycowcow 於 13-02-14 發表
我坐月果時,我阿媽上黎煮飯比我食,我老公做簡單家務。bb由我自己湊返。其實唔係好辛苦架jar....

...
同意!我都係當時奶奶陪月(但唔夠五日我頂唔順叫左佢走)。只有鐘點(一星期上黎兩次)同老公,自己湊係ok, 但前提係生完要康復進度ok先得,如果有咩事要休息其實真係需要多個人......不過你有工人我覺得都ok.......自己能夠學當然好,我都係resign左花好多時間睇書學湊b同產後休養,如果係working mom我覺得比較難,無時間學有陪月就會安心好多。

大宅

引用:各位全職媽媽蛇年快樂! 我現在15+weeks,+身

原帖由 happygirl228 於 13-02-14 發表
各位全職媽媽蛇年快樂!
我現在15 weeks, 身邊家人及朋友不停勸我地請陪月及工人,佢哋話我兩夫婦無經驗,我 ...
你有無諗住開刀定順產?如要開刀的話就一定要請陪月,不過我覺得始終有個陪月好啲,坐月坐得好啲身體好先有精力湊BB,我之前都唔鐘意有外人喺屋企,不過都係一個月啫,忍下啦!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:高齡第—胎,唔想要陪月,工人,可行嗎

我都無陪月,無乜問題,最辛苦只係餵夜奶…有工人應該可以呀,叫佢煮嘢俾你食,你主力照顧bb

別墅

引用:Quote:原帖由+happygirl228+於+13-02-14+發

原帖由 yeelikka 於 13-02-14 發表
你有無諗住開刀定順產?如要開刀的話就一定要請陪月,不過我覺得始終有個陪月好啲,坐月坐得好啲身體好先有 ...
我諗住順產及全人奶

別墅

回覆:ivycowcow 的帖子

多謝各位姊妹的回覆多謝你們俾我的見議,我諗我會搵個鐘點幫手煮飯,我先生由我有咗後都—手包辦所有家務,我就可以專心照顧BB。我會去報課程,到時唔駛雞手鴨腳謝謝

大宅

畀面勳章

回覆:happygirl228 的帖子

見到你甘有決心好想同你講聲加油,天下無不可能的事,關鍵系在於事在人為,但你要有心理准備自己會辛苦D,有工人同陪月你就會一至於唔識湊B呢D嘢唔系問題,每一個新手父母必經,我由一開始咩都唔識到依家一湊二,樣樣都系自己,未一樣搞定,無人一開始就咩都識,我相信你只要你做足功課,對自己有信心,再加埋一個同你合作的先生,你一定得嘅,加油啦!

別墅

回覆:yanyanma2007 的帖子

謝謝妳的鼓勵你的留言增加我的信心。這個BB真的來得不易,我同我先生都好想珍惜每一分一秒我會多D上來BK偷師及向各位請教

大宅

引用:謝謝妳的鼓勵你的留言增加我的信心。這個BB

原帖由 happygirl228 於 13-02-14 發表
謝謝妳的鼓勵你的留言增加我的信心。這個BB真的來得不易,我同我先生都好想珍惜每一分一秒 ...

公爵府

2023年兔年勳章

回覆:yeelikka 的帖子

先預祝你順產及全人奶成功!如請鐘點可以在預產期之前早些上工,因你與她也要些磨合期,她可幫你準備BB來臨的一些瑣碎事。可以的話,盡量多飲新鮮魚湯,有益又可幫你容易上奶。

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

全人奶並不是容易的,你多些去母乳餵哺果版偷師,大把野學。只要有決心就一定ok!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

happygirl228 發表於 13-2-14 12:55
各位全職媽媽蛇年快樂!

你老公係外國人, 相信佢識果d 外國人朋友多數都係自己湊番, 甚至係一個女人湊個初生b 兼打理一層樓同埋花園... 亦坦白講, 多數中國人會覺得女人生完要有陪月, 要有人幫手做家務, 冇人幫手就唔得咁.... 我老公都係老外, 呢個只係我觀察結果同埋經驗, 當然唔可以 apply 去所有外國或中國人度... 我覺得你自己湊都得, 最緊要睇你既決心. 有鐘點做下家務梗係好, 冇又唔係咩大件事. 好多人都係邊學邊湊, 咪一樣搞得掂.

我地識得果d 外國人爸爸, 響女人生完之後乜都攪上身幫手, 做家務或者湊仔都肯, 佢地好重視自己既參與性同埋家庭生活. 如果你老公都係咁, 分分你連鐘點都唔駛請, 因為有d 男人都好enjoy 自己可以幫到個老婆手 (做得好唔好又係另一回事).

至於飲食方面, 我覺得睇你信唔信中國人補身既道理. 女人生完無耐, 身子虛弱就係一定, 如果你想進補, 有個陪月幫手都好. 再唔係咪自己煲野食 (用電子燉盅方便d) 都得. 如果你選擇自己去煲補品, 個人覺得你同你老公講一聲先好d... 我果陣反而最擔心係煲薑醋, 怕老公唔鍾意聞到陣味, 或者隔離屋聞到會投訴, 又驚d 老外親朋黎到聞到又問長問短. 我連煲魚湯都怕有味影響人... 好彩我老公算體諒, 唔介意聞到d 味. 我上次生果陣有阿媽幫手, 佢煲28坊俾我, 果d 中藥冇乜味...

如果你想餵人奶, 我既意見係你點都要食飯, 飲魚湯, 真係好掂. 我第一胎時仲響香港, 我一個人響阿媽度住, 日日有飯食, 可以全人奶8個月. 第二胎阿媽幫到我2個月, 佢一走左我就冇飯食, 奶量不停跌, 飲d 多奶茶, 茴香等西式增奶食物都唔掂, 食多多薯仔都冇用. 煮飯好簡單, 簡單飯送就得, 唔會阻你好多時間. 不過...有時要你老公就下你食中餐, 否則你/鐘點要煮齊中西餐.

家務方面係 time management. 有時間就去休息多d, d 家務俾老公/鐘點幫手做. 我生大仔時有阿媽幫手, 所以好輕鬆. 到生細仔時, 阿媽黎我屋企幫我, 朝早有阿媽睇住大仔幾個鐘, 到下晝同夜晚我睇住2個, 晚餐我有時要煮中西式俾大家食, 有時洗衫都係我做, 半夜我同細仔響樓下訓廳 (我要餵人奶, 同埋果陣至有時間食補品兼上網relax), 我唔算做得好掂, 但至少捱過左.

如果你去政府醫院生, 女人生完就俾個bb 俾你湊, 果幾日係最好既學習機會. 醫院響產後房度開班教幫bb 沖涼同埋餵奶, 日日阿姐亦會同bb 探熱 (肛探). 我果陣睇d 姑娘點幫bb 掃風, 又上果d 沖涼班餵奶班, 又主動問阿姐點幫bb 肛探等等, 有個真bb (我個仔) 俾我去跟住學 (沖涼班除外, 佢地只係搵一個bb 去試範), 同我響產前班拎住個公仔學係唔同, 學識左返到屋企都唔會拿手唔成世.

你有時間可以報產前班, 有個湊bb 既概念先, 冇時間去上堂咁睇youtube d 片+睇書學都得. 你有去政府產檢既話, 佢地都有英文既產前班俾你地去上, 你要主動聯絡醫院去約期.

子爵府

岩岩呀女同学mami, 十萬火急apps我地有無陪月,早產加99進院做手術無人幫手,雞手鴨腳唔知點凑,新年期間好難揾人,就算平時請陪月也不是即時請到,所以有些特發事預計不到,到時惟有2公婆顶硬上。

珍珠宮

我都係順產+全人奶睇見你咁有決心可以一手包辦、應該要為你打打氣,加油啊!但其實全人奶並非你所諗嘅咁簡單、咁容易㗎!上奶除咗要BB肯合作密密啜之外、你嘅飲食、睡眠、心理質素都係相當重要㗎!好似我頭嗰月咁、每日食5~7大碗飯;3~5大缽魚湯;3L代茶足足個幾月!先叫上得穩定,之後先唔使再咁食法!就算有奶亦要面對第二個問題:"乳腺塞"出唔到奶(谷到石頭咁硬、可能仲會發燒)坐月最好唔好掂生水(水喉水)沖涼洗頭要用煲滾咗嘅薑水淋身,如果唔係可以會手痺(我就係)如果休息得唔好抵抗力就會變差、好易病,又係會影響上奶同餵奶呢個係"惡性循環"最後,鬼婆唔興"坐月"呢樣嘢,咁你有冇發覺佢哋會比中國人易老好多??請唔請人幫手,我勸你都係兩公婆再好好商量下先!

首頁

尾頁

跳至