母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

囡囡21日,除了開頭有几餐補粉外,全埋身人奶。ㄧ直都係唔係好夠奶,不過這兩晚都係晚上十二点後唔夠奶,BB瘋狂地哭,有泵奶但唔肯飲,我倆公婱就快精神崩潰,我除了不停比BB啜外,她又發狂地址,而家望住BB大喊,我都想喊.....點算好?請幫忙。

別墅

回覆:happygirl228 的帖子

見到其他媽媽多奶到可以冲涼,就覺得自己好失敗。我己经BB要食就餵,密密食,有時每個鈡一次到兩次。多湯水,多吃飯,BB訓時,我盡量休息,重可以做D乜?

複式洋房

如果唔肯飲,會唔會因為其他原因哭?
濕片? 眼訓?

別墅

BB發狂尖叫的喊聲令我心煩意亂,想逃走.....但去得邊?

別墅

引用:如果唔肯飲,會唔會因為其他原因哭?濕片?+

原帖由 bochi2013 於 13-08-15 發表
如果唔肯飲,會唔會因為其他原因哭?
濕片? 眼訓?
己经換了片,不是太凍或太熱,佢係好眼訓,但冇奶所以狂哭吧?我己用盡方法郅不能安撫她.....

大宅

回覆:唔夠奶,瘋狂地哭,點算好?

21日可能係猛長期,佢幫緊你增奶。加油,捱過左就得架喇。心有昐望最多維持一星期,快就兩三日。

hellomimi0610  agree  發表於 13-8-15 16:42

別墅

回覆:siuyan119 的帖子

猛長期係乜野呀?我兩边乳頭己经好痛.....係這個猛長期我又可以做D乜幫手呀’?

大宅

我個仔猛長期時佢差不多掛住向我個身度,不停不停咁餵,我捱過左兩個猛長期,你捱得過就距離全人奶不遠了。
冇野可以做,就係喊就畀佢啜,係冇得訓架,但可以幫你增奶。真係個零鐘又餵,半個鐘又餵,如果乳頭痛,試下搽羊脂膏,滋潤下佢

想知多啲猛長期google下啦,呢版有個置頂post都有講。

加油,我訓喇,努力!

hellomimi0610  agree  發表於 13-8-15 16:43

別墅

回覆:siuyan119 的帖子

好啊,我會search吓,謝謝你。sweet dream.

別墅

你全埋身,只要b餓就俾佢啜,唔好諗咁多,身體自然會調節奶量!相信自己!
同埋d奶多到沖涼都唔係第一個月啦!
最辛苦第一二個月,加油呀!!你俾緊最好嘅禮物俾bb!

hellomimi0610  agree  發表於 13-8-15 16:44
hellomimi0610  agree  發表於 13-8-15 16:43

伯爵府

飲多d上奶湯,黑豆茶,等你多d奶啦

水晶宮

BK猜猜猜慶中秋

happygirl228 發表於 13-8-15 04:48
猛長期係乜野呀?我兩边乳頭己经好痛.....係這個猛長期我又可以做D乜幫手呀’?

...
睇一睇

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=141185&extra=page%3D1&page=1

如果餵得攰, 試下瞓係到餵

別墅

我b也會有類似情況:狂喊、唔肯食,啜兩啜爆喊。後來我發現佢唔係肚餓,而係眼瞓,比個奶咀佢啜下、輕輕拍拍佢大腿就睡了。

別墅

佢似係扭訓咋喎,你比得咁密,佢無可能唔夠食(夠濕片既話),但係唔好處係佢啜慣左(係咪啜到訓?),我覺得佢係當你人肉奶咀。

如果係咁,可以試下比奶咀,又或者狠心點試下比佢學習自已訓,可以參考下"從0歲開始"呢本書。

禁止訪問

男爵府

我都有咁既問題,試過 5pm

男爵府

我都有咁既問題,試過 5pm 餵到 11pm. 而家 27 日,岩岩學埋身,之前泵,佢好似食極唔夠咁,一放低就喊,又訓唔冧,同埋成日囗擘擘,要啜下訓下,啜得耐又嘔奶,掃極都唔 aur , 唔知係咪飽得濟,俾奶咀佢食又驚 confusion.

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

引用:我都有咁既問題,試過+5pm+餵到+11pm.+而家

原帖由 c9ha 於 13-08-15 發表
我都有咁既問題,試過 5pm 餵到 11pm. 而家 27 日,岩岩學埋身,之前泵,佢好似食極唔夠咁,一放低就喊,又 ...
其實 BB 唔会 confused, 食奶樽先会. 比奶咀佢 so that 佢有安全感.

別墅

引用:你全埋身,只要b餓就俾佢啜,唔好諗咁多,

原帖由 sophiabebe 於 13-08-15 發表
你全埋身,只要b餓就俾佢啜,唔好諗咁多,身體自然會調節奶量!相信自己!
同埋d奶多到沖涼都唔係第一個月 ...
多謝你,我都係靠呢個信念,喊住餵佢,希望盡快有改善。我常常同自己講,就快捱到一半啦....希望我和老公都頂得住...

別墅

引用:飲多d上奶湯,黑豆茶,等你多d奶啦

原帖由 belgiumchoco 於 13-08-15 發表
飲多d上奶湯,黑豆茶,等你多d奶啦
我已經每日飲上奶湯,請問你黑豆茶可以係邊度買?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊