婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

平日放工和放學後,一家人相約外出吃飯, 誰是遲到王?
答案是老人家?兄弟姊妹?一家大細?
雖然是一家人, 但遲到可接受的時間有多長?
有以下的選擇:大家都準時有早無遲?半小時內?一小時內?一小時半?兩小時?不見不散??
如何用餐?
有以下的選擇:
食住等?還是食少少等齊人一起吃?小朋友先吃,大人不吃?照食,無功者飯O不留?

男爵府

回覆:統計:家人相約外出吃飯, 誰是遲到王

我有親戚要所有人到曬先會到
唔係遲大到
而係要佢嗰家既人到左話佢知最遲既人幾點到
佢就預返時間再遲多5公鐘度入黎
但係有乜計吖
佢嗰家既人都唔出聲
我地其他人連埋老人家一齊等埋先食

伯爵府

畀面勳章

回覆:統計:家人相約外出吃飯, 誰是遲到王?

老公全部兄弟姊妹都勁鍾意遲到,一遲就半個鐘至九個字,6299又一定要齊人先開飯

我哋呢房住港島區,佢哋全部住九龍、新界,我哋仲要就佢哋去九龍食,約夜晚七點,成日七點半後先到齊,每次搞到我哋成十一點先返到屋企...... 因為長期係咁,我終於頂唔順叫老公出聲叫大家唔好遲到,而且仲會一餐係九龍食、一餐喺香港食!遲到情況終於好啲,不過而家又嫌港島區食嗰啲餐貴喎

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

答案:弟/妹(姑仔+叔仔)
雖然是一家人, 但遲到可接受的時間有多長?
有以下的選擇:半小時內
如何用餐?
有以下的選擇:
照食,無功者飯O不留?

因為佢地都唔覺遲到有問題, 仲一d悔意都無 ~ 所以之後都只約 6299 共他通通唔見

子爵府

叔仔: 一個鐘

大伯: 半個鐘

共通點: 一啲唔好意思都冇

伯爵府

我老公得番2個阿哥喺香港,仲要係寡佬添.
約親佢地人地例遲15/25分鐘,連去拜年都
要d親戚一家20口等佢地開飯,我老公都有
話過佢地,但態度照舊,真係不知所謂.

男爵府

我哥哥一家3口或我家姐一家3口. 有小朋友難D控制時間WOR>>>

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

如同6299飲茶, c6一定遲, 永遠約幾點飲茶, 佢就幾點先出門口, 要99開定位等佢

平時做節, 拜年, 姑仔起碼遲一粒鐘以上

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

叔仔,永遠遲到早退!以前過年去飲茶,最高紀錄等咗兩個半鐘
I 大蚊豬   

大宅

回覆:fionlei88 的帖子

勁!遲到王跟我姑仔绝配,你的是時間,別人的不是時間嗎?請遲到者顧及他人感受。

水晶宮

回覆:fionlei88 的帖子

我叔仔都係,兩個幾鐘,仲要已經就佢係屋企附近,中午等到下午茶,6299在場都唔出聲,嬲到我~有小朋友真係大哂咩……

男爵府

引用:我叔仔都係,兩個幾鐘,仲要已經就佢係屋企

原帖由 luckybaby2011 於 13-09-12 發表
我叔仔都係,兩個幾鐘,仲要已經就佢係屋企附近,中午等到下午茶,6299在場都唔出聲,嬲到我~有小朋友真係 ...
姑9姑yea,成日都話泊唔到車,通常遲1小時,難為我地呢d無車窮人準時

水晶宮

回覆:kmcatbb 的帖子

食自助餐,食完見到遲到果啲話唔好意思吃飽了走先。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

我6299同老公親戚好怕人遲到,好怕食飯要等,偏偏叔仔同佢老婆無一次可以準時,莫講話早到,其實叔仔好無辜,佢自己一個人的話係會準時,但加埋老婆就一定遲,因爲佢老婆出門口縂要mi mor好耐唔知攪乜,要所有老人家等佢兩個,唉,明知要攪咁耐就預早半日準備啦。

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

luckybaby2011 發表於 13-9-12 19:22
我叔仔都係,兩個幾鐘,仲要已經就佢係屋企附近,中午等到下午茶,6299在場都唔出聲,嬲到我~有小朋友真係 ...
兩個幾鐘仲等? 比我同老公已經話知佢大家食左先,一定要齊人就不停打電話問幾時到。

男爵府

姑仔遲到最多,大部份食飯都唔等佢,不過每次都話聲我哋食先~

大宅

姑奶 咁多年都遲 無論以前住九龍定而家住新界都好 全部遲
飲茶食飯無試過準時(佢單身的)次次sorry但次次遲 過份到不得了
最近一次重勁(好彩我無去 唔係我實黑爆面)
話7點半食飯(九龍區 我住新界) 老公話佢差唔多9點先到 有人問佢點解咁遲 今次答案正爆 話因為去左拎燕窩比6299 而d燕窩要放雪櫃 所以拎完就返左6299屋企放底先再去酒樓
咁有人就話 你明知咁麻煩 自己又住得遠唔識早d出門攪架 次次都係咁 全世界等你一個
姑奶重話 咁個sale唔係到麻 咪等得耐囉
之後又比人話 成日流流長都唔係到既 你早d出唔得既 之後就黑面

男爵府

我c6永遠係最遲到!但遲到呢樣野係似足99。基本上我唔會有機會同99出街食飯,就算有都係我同c6上佢屋企接佢。但點解我話遲到係似99,因為我99可以約左醫院8點鐘入院,但8點鐘仲係屋企慢慢執緊入院既野(前一晚唔會執定)。明知自已幾時返鄉下,佢又唔會提早執行李。就算要幫親戚買野,都係揀臨返鄉下前一日先買。試過買唔到,搞到c6第二日要一早起身仆出去幫佢買。每次返鄉下就執野執通頂。我99已經撞過好多次板。c6話細個時99又係咩都慢魔魔試過有次係鄉下趕車返香港差d俾車夾爆頭。但佢都冇改善,每次返鄉下都趕頭趕命,miss左班車都已經平常事。而我c6就係學左佢,每次臨出門都要“麽”呢樣個樣。冇次準時,連朋友都知既遲到大王

大宅

遲到帶來負面情緒,雖然姑仔有道歉,6299心掛掛,又怕這個嬲,又怕那個吃冷飯菜汁,既然一家人,為何不付出一份力量,為家人帶來温飽,為家人帶來歡欣,共創和諧家庭。我的身份是阿嫂,老婆,阿媽,新抱!

珍珠宮

2 伯,兩公婆無細路,成日o係 99 面前扮窮但見過好多次係的來的往,每次必遲。最金o個次遲到遲 2 hrs,來到 sorry 都無句。當時我仔 6m,o個餐飯搞o左 3 hrs,由仔好乖自己坐自己玩,到少少扭,到爆喊,食到最尾仲話我個仔好咁曳扭計,我 62 係好好先生好少開口話人,都忍唔住出聲爆佢

首頁

尾頁

跳至