母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:餵人奶好大壓力

加油,訓多D 食多D 飯會多D 奶, 我本身係窮媽,我上胎直程餵唔到1 個月就停左,大囡無試過飲整餐係人奶,次次都要補粉,但低抗力真係差D.今次第二胎,我堅持少奶都餵阿囝,由一開始得1 安, 見住佢越來越多,2 安, 4 安(老公都surprised), 6 安爆左medela 儲奶樽, 10 安爆埋Avent 奶樽,中途真係遇到好多困難,乳頭損晒好痛,買羊脂糕搽,買乳頭盾,到泵血奶,乳腺炎,發高燒,塞乳腺,所有家人都叫我唔好餵了,但我都堅持,而家more than 4 個月la, 咪又係一條好漢,所以,真係世上無難事,只怕有心人,我係本住人奶會比到健康阿囝呢個信念堅持住,希望你都可以,加油呀!!

希望我的寶貝們健健康康,快高長大,幸福快樂

侯爵府

MommyPanel勳章

引用:加油,訓多D+食多D+飯會多D+奶,+我本身係

原帖由 sakbbjaijai 於 14-05-07 發表
加油,訓多D 食多D 飯會多D 奶, 我本身係窮媽,我上胎直程餵唔到1 個月就停左,大囡無試過飲整餐係人奶, ...

複式洋房

引用:開始定個時間比佢,+例如3小時一餐,+夠鐘先

原帖由 LamSiuB 於 14-05-05 發表
開始定個時間比佢, 例如3小時一餐,
夠鐘先比佢食, 好處係定時定刻好習慣,
二來唔使每次喊都諗佢係咪肚餓, ...
係呀,我個仔都係咁,慢慢加到依家三個月四小時一餐,中間喊就知佢扭計扭眼瞓

伯爵府

sakbbjaijai 發表於 14-5-7 10:34
加油,訓多D 食多D 飯會多D 奶, 我本身係窮媽,我上胎直程餵唔到1 個月就停左,大囡無試過飲整餐係人奶, ...
嘩, 你好堅呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊