跳至

首頁
12345...30

尾頁

大宅

回覆:philmagg 的帖子

agent 話 老公/ 老婆 個人或聯名account 錢都可以。 可以係cash, mpf, stock, etc. 但到最後批visa 時需要keep 返同數目嘅錢, 嗰時就唔可以用stock 同mpf, 最好係all cash.

去bank 叫佢地出封信比你或monthly statement.

複式洋房

回覆 carebearbear 的帖子

Thanks! 我諗我地可以盡快填好form交申請了!

祝各位順利{:1_1:}

大宅

回覆 v_vcsl 的帖子

Seems you guys have a bigger chance this year to be in line.

聯邦技術移民申請出奇冷淡 至今僅157件

2014-06-11 09:54:30來源網站:世界新聞網

聯邦技術移民新規5月1日起實施,将符合申請資格的職業類别擴至50項,配額增至2萬5000件。但一個多月來反應出奇冷淡,根據移民部網站,至今僅收到157件,主要仍是财務與電腦相關職類,與市場預期差距甚大,有業者認爲準備送件材料曠日費時,但也不排除是“一刀切”法案的後遺症。

移民部5月1日推出聯邦技術移民新規,将符合送件的職業類别從原本的24類擴至50種,配額也增至2萬5000件,每一職類上限1000件。但根據移民部網站上周五公布的最新資訊,一個多月來全球僅收到157個申請案,反應出奇冷淡。

王美琴表示,技術移民新法實施以來,市場反應不如往年熱烈,不排除是“一刀切”法案的後遺症。

日前有移民律師認爲,根據以往經驗,某些熱門職業類别可能在數周内額滿,建議有意移民加拿大的海外專才盡速提出申請,必要時可選擇不同職業類别重複送件,買“雙保險”,以免額滿飲恨。

但往年最快額滿的“财務與投資分析師”(Financial and investment analysts),至今僅收到43個申請案,“電腦程式設計師與互動媒開發師”(Computer programmers and interactive media developers)隻有39人,“軟件工程師與設計師”(Software engineers and designers)也僅20人,其他47個職業類别都寥寥無幾。

康碩移民留學公司總經理王美琴表示,新辦法4月底才公布,申請人送件前須先進行學曆認證并提供雅思(IELTS)成績,這些程序動辄一個多月,因此目前全球收件數少可以理解。

她認爲這些已送件者可能都是去年已準備好材料,卻因所屬職業類别已額滿遭退件,因此5月1日重新受理後可馬上送件,她有許多客戶這是如此。

不過王美琴也表示,盡管移民部将符合送件的職業類别與配額都大幅增加,但新法實施以來,市場反應不如以往熱絡。她不排除是移民部“一刀切”将數十萬名技術移民與投資移民積案作廢的後遺症。因爲此舉讓許多有意移民加拿大的海外專才與投資人認爲加拿大不歡迎移民。

至于明年1月“快速通道”(Express Entry)系統實施後,情況是否有所改變,王美琴認爲變化不大,甚至比舊制更難。因爲對申請人而言,現在隻要條件夠,獲67分即可取得移民身分,但未來是由雇主挑選,成敗完全操之于人。

別墅

回覆:lemonsugar246 的帖子

我知道已有一d5月1日申請的人已收到medical check了,今天移民局的運作幾快。

禁止訪問

引用:我地搵agent 搵, 因為怕有錯漏打回頭。 我

複式洋房

回覆:有沒有今年申請技術移民?

各位,記住IMM5406張form要一人填一張。我是上年申請自己填form的,曾因填漏呢張form,俾人打回頭,之後再申請,而家驗完身,等結果。

大宅

lolochi 發表於 14-6-17 17:04
請問你用咩agent? 有冇人用過JHM? 另外,想請問你地兩夫婦一齊申請定是但一位申請?

...

我冇用過JHM呀, 不過好似D FEEDBACK 一般... 我係用先生既JOB去申請既, 但其實兩公婆都要交好多文件....

別墅

回覆:carebearbear 的帖子

其實D form真係好煩,不過我都有想像如果我交比agent做仲煩,因為資料真係好detail,但agent的好處係唔會填漏。

男爵府

回覆:有沒有今年申請技術移民?

可否總括下有幾多procedure? 係咪最先要搞ECA 同考IELTS 先? 咁employment ref letter駛唔駛兩公婆都要?如果有親人有pr 但唔喺加拿大住有冇幫助?

子爵府

請問你問公司取employment reference letter會否擔心公司知你要移民,我有D擔心搞唔成會影響份工呢!另外,employment letter 是公司human resource HR出定你supervisor出?我見CIC網站要求employment letter for past 10 years,要寫得好detail,要包括salary和main responsibility & duties in each position& signed by responsible officer/supervisor,但十年人事,當中有調動,遇過幾個supervisor及可能有些supervisors 已離開,咁係咪要揾每個supervisor寫一封?已離開的supervisor,是否叫HR 代寫?但HR會否未能寫出responsibilities和duties,同點揾已離開的supervisor sign?定係HR已可sign? 請給意見,thx.....

子爵府

請問spouse洗唔洗考IELTS?

男爵府

回覆:OKmom 的帖子

睇下你老公夠唔夠67分。。。因為spouse language 如合格可加5分

子爵府

回覆 Alanisbebe 的帖子

Thx for your reply... 我老公移民分已夠67,咁係咪我唔洗考呢?但economic classes張form問is spouse proficient in English 填咩好?如果填yes,張form寫住要provide language test result.請問你在這條問題填no 定yes?定係填咗yes都唔洗交language test result?

大宅

回覆:OKmom 的帖子

填no, 咁就唔洗提交ielts, 我先生都夠分, 我都無考, 但如果你係margin 67 分最好考, 因為怕自己計錯分或先生工作計少左佢分而變左唔足夠67 分, 咁reject 你申請就大鑊。

子爵府

[size=15.454545021057129px]Thx for your reply!!! So you also put 'no' to the 'Is spouse proficient in English' on Economic Classes form? How is your application going? Does it take a long time processing nowadays?

[size=15.454545021057129px]I got the maximum 10 points from adaptability already (studying in Canada plus a close relative in Canada), so I can't get the extra 5 points from IELTS even I pass the test. I'm just a bit worrying if I put 'no' to that question, it seems a a bit contradiction to my points counted from my adaptability.............

用戶要求終止服務

"

複式洋房

回覆:葡裔港人 的帖子

退件用平郵,要成個幾月先收到,連埋screening,都要成三四個月架!

大宅

OKmom 發表於 14-6-23 21:02
Thx for your reply!!! So you also put 'no' to the 'Is spouse proficient in English' on Economic Clas ...
我CHECK左我份FORM, 係選"NO" for if your spouse is proficiency in English or French, 因為如果選YES, 要SUBMIT ielts 架.

OKmom  Thx a lot!!!  發表於 14-6-24 11:56

大宅

順便一提, 張generic form 早2個星期update左張新既, 大家唔好用錯, 用錯會打回頭架

男爵府

引用:今天剛做完ECA,都做的幾快,請問大家知唔

原帖由 v_vcsl 於 14-05-23 發表
今天剛做完ECA,都做的幾快,請問大家知唔知由申請到批核一般要多久?
V_vscl,

您好! 想問下你去WES申請ECA應該要點做? 我唔太明白。。。係咪on line apply 完,用ref no . 填好張academic request form..要由大學嗰邊直接寄出? 定寄回屋企,連cert copy send 去WES?
如果由大學寄出,WES 會唔會好混亂?
仲有,cert copy 可唔可以email attached? 定真係要mail?

Thx so much!

首頁
12345...30

尾頁

跳至