親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 SandyKL 的帖子

可以pm租車資料嗎?? 我7月去,開始搵資料。Thx.

琥珀宮

引用:回覆 SandyKL 的帖子可以pm租車資料嗎

原帖由 CSLCPK 於 14-06-16 發表
回覆 SandyKL 的帖子

可以pm租車資料嗎?? 我7月去,開始搵資料。Thx.
現在公司,今晚至可以pm到資料。

大宅

sasa0208 發表於 14-6-16 09:50
想問下

小朋友住AKA定V好呀

其實V 好似正D, 但又貴D

男爵府

回覆:悠走華欣 + AKA RESORT [相+片]

我7月頭都會去,stay 3日華欣,但行程仲未度好,因為我攜老扶幼,行程唔可以太多,我地會租車自駕既,行程可以嗎?
Day 1 到bkk 10 點,見網友話順路去希臘公園同sheep farm, 但我又驚大家會好攰,係咪可以去一個地方先?走果日回程再去一個呢? 仲有個火車站呢,google map點search 去得到?係咪全部地點都可以由Google map 打個名就search到架?定係要搵map code
Thx

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:sasa0208+發表於+14-6-16+09:50+想問

原帖由 audrea 於 14-06-21 發表
我八月去,心思思想試下

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

引用:Quote:sasa0208 發表於 14-6-16 09:50 想問

原帖由 audrea 於 14-06-21 發表
最後卜左G

大宅

:dadday::dadday::dadday::dadday:

大宅

Can pm me how to rent vehicle data, thx

侯爵府

夏天玩到顛

momotam168 發表於 14-6-21 01:13
我7月頭都會去,stay 3日華欣,但行程仲未度好,因為我攜老扶幼,行程唔可以太多,我地會租車自駕既,行程 ...
係囉,我都想知希臘公園同sheep farm係咪可以一個去華欣中途去,一個就由華欣返曼谷時去?另想問自駕方便嗎?係用gps?準確嗎?多唔多地方泊車?係咪免費泊?

男爵府

引用:Quote:momotam168+發表於+14-6-21+01:13+我

原帖由 shirleyng817 於 14-07-13 發表
係囉,我都想知希臘公園同sheep farm係咪可以一個去華欣中途去,一個就由華欣返曼谷時去?另想問自駕方便嗎?係 ...
應該係可以,但我地最後都係一日內去晒,gps 完全用唔到所以租車公司即時扣返條數出來,自己帶個夾去睇Google map 超準,泊車方面就好難講,因為我地去既地方有停車場或者代客泊車

侯爵府

夏天玩到顛

momotam168 發表於 14-7-13 02:26
應該係可以,但我地最後都係一日內去晒,gps 完全用唔到所以租車公司即時扣返條數出來,自己帶個夾去睇Goog ...
google map係咪要用data,要買將本地上網電話咭?

男爵府

引用:Quote:momotam168+發表於+14-7-13+02:26+應

原帖由 shirleyng817 於 14-07-13 發表
google map係咪要用data,要買將本地上網電話咭?
我張卡係香港買$85 有7日無限data, 100 baht 通話

侯爵府

夏天玩到顛

momotam168 發表於 14-7-13 19:11
我張卡係香港買$85 有7日無限data, 100 baht 通話
邊到買?咁仲抵過租pocket wifi?

男爵府

引用:Quote:momotam168+發表於+14-7-13+19:11+我

原帖由 shirleyng817 於 14-07-14 發表
邊到買?咁仲抵過租pocket wifi?
去asiatravelcare.com 買

琥珀宮

現身在華欣,食完樓主的海鮮推介,食咗bht$3040, 5個人。欠碟通菜冇影。

琥珀宮

已在華欣玩咗3日,果然租車至掂,我地都樂意租車,相比起3年前係墾丁租車,呢邊好平。最後,司機講租車1日8小時$2800Bht, 但日日唔同司機,車就Toyota七人車,夠哂我地5個人坐。

我又嚟講吓行程:

第1天
坐0745泰航機,約泰國時間10點幾到埗後,搵到旅行社免費提供去程的司機後,就買上網咭等。跟住驅車前往華欣AKA。

約於點幾到達AKA Resort & Spa, check in後,見到住嘅地方真係輕奮,一間平房,內有一個獨立廳,一主睡房,拍埋隔離係一較細睡房,但各自有一個戶外沖涼地方及洗手間。7最最令我家班老細開心係正如樓主的相,有個私家泳池。

係酒店食咗個午餐後,就番房各式其式,再搭穿梭車出華欣市區,係樓主介紹嘅Chaolay Restaurant 食咗海鮮餐後,就直攻擊Chat Chai夜市,食咗個雪糕火鍋,好得意,中間放乾冰,真係似打邊爐,8個球雪糕$150Bht, 抵。

呢間resort, 一切滿意,唯是多昆蟲,細細隻飛埋嚟嬲住哂,好討厭!

琥珀宮

好眼瞓,稍後再講餘下行程。

琥珀宮

第2天

係酒店食完早餐。

10點約咗個租車司機,第一站到Santorini Park小希臘,一邊白屋仿希臘商店,另一邊玩機動遊戲。有隻玩具小馬俾小朋友騎,幾得意。

我地5人另俾錢入間恐怖屋,好過海洋公園鬼屋,有4D, 係幅壁動畫魔鬼插男人,有水係前面噴出嚟。兒童不宜,阿女11歲嚇到要攬住我行,佢9歲時係韓國樂天世界,仲要死求我入鬼屋,俾我笑。

行吓食吓,個零鐘離開。

下一站Outlet, 有好多各類出名牌子。我家大老細與小三阿女大豐收,其餘人等包括我都只買到一件貨。我買咗對涼鞋,約HK$50好抵。

係呢度行咗2個零鐘離開。

再下一站小威尼斯Venezia

係度食午餐,有韓國《星星》劇集入面的Tow Tow炸雞,味道麻麻啫。

可俾10Bht坐小火車遊園一個圈,亦有條細運河,有貢多拉坐,$480Bht/3個人一轉。呢度色彩靚過威尼斯好多,比真正的威尼斯人工化亦是好多。

呢度留咗個2鐘就走,唔使食遲了的午餐,恐怕1小時行完。

再跟住去Cicada夜市,靚過昨晚的Chat Chai夜市,但食物比較貴。貨品都係手工藝,tee裇等。有人係度唱歌,都幾熱鬧。

晚上7點半離開番酒店。

下圖小馬與買到的拖鞋。

琥珀宮

第三日行程

係酒店食完早餐,5人各自活動。我同大老細係resort揼骨,呢間係親親大自然酒店,按摩房恍如置身戶外,望出去一片池塘景色。但一邊按摩同時,昆蟲都飛埋嚟吻,我要收埋手,及用條毛巾遮住個咀。 90分鐘1000Bht

揼完骨鬆哂,約咗司機12點半出發。

第1站 Market Village

我地呢家係貪食之人。呢度嘅Big C好細間,呢及由Teco經營呢間Supermarket大。蛇牌爽身粉32Bht, HK$8/罐,平到唔信。
我地掃咗好多糧食,但冇買到嚟泰國必買的紫菜。

行咗1個鐘走人。

第2站 懷舊小鎮 Plearn Wan

呢度地方細,充滿我兒時氣氛,見到我細時的環境,如冰室,攪盤電話等。呢度好多小食,仲有肉丸河粉,麵等,我地係度食我地遲了的午餐。係度我都地hae咗個幾鐘。唯一一個景點唔使入場費。

第3站 Swiss Sheep Farm

呢度對我地嚟講吸引力麻麻,唯一好玩係門票可換一束草餵羊,我地5人每人揸住一束草去餵羊,羊聲好難聽,唔係咩咩聲,可能泰國,羊都有方言叫聲,wearwear聲。

另見有雞,馬咁,可以俾錢租馬車坐,我地冇租。幾條友打掛係樹嘅鞦韆,消磨一個鐘走人。有幼小小朋友會啱啲,因為有啲幼稚機動遊戲玩吓。

最後一站 Chat Chai夜市

我地最鍾意食海鮮,第1晚行夜市內,見到都有路邊海鮮店,今晚決定試。搵到係夜市較後位置嘅Jack Seafood Restaurant, 呢間仲抵食,我地叫咗雙份螺,越大隻越好味,雙份虎蝦,都係燒,好好味。另大蜆,蠔,通菜,一條淡水魚,連埋飲品都係$46xx, HK$11xx, 好味及抵過Chaolay。

食完海鮮,就返酒店。

依家在往曼谷機場的租車上。

下圖係昨晚的海鮮,除咗蠔唔記得影相外。

誠意推介呢間海鮮店。

別墅

引用:第三日行程係酒店食完早餐,5人各自活動。

原帖由 SandyKL 於 14-08-05 發表
第三日行程

係酒店食完早餐,5人各自活動。我同大老細係resort揼骨,呢間係親親大自然酒店,按摩房恍如置 ...
正喎!
原本諗住去Cicada食,而家睇完你個post,又想轉去呢間!
下星期到我了,最關心係天氣!

首頁

尾頁

跳至