自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆:[灰爆心聲] 領養

樓主好極端!

公爵府

回覆:BossCatCat 的帖子

我覺得連自己生都唔願意怕辛苦嘅人,就唔好諗領養喇,因為領養肯定係比自己生更辛苦,要你教養一個無血緣關係嘅小朋友,少啲耐性同愛心都唔得

貓咪達人  認同!領養唔係咁簡單,同樣要付出愛,心態咁複雜,根本應該唔好要小孩  發表於 14-7-3 09:06
mamaian  agree  發表於 14-7-2 10:25
Chirley    發表於 14-7-2 10:23

珍珠宮

我會選擇領養GE,不過原因同樓主講GE不太一樣LA
我主要原因係怕痛......
其他原因就包括,本身都咁多小朋友等緊頭接受到佢地GE家,咁我們既然有E個資源,如其夾硬做一個BB出黎搶飯食,不如去孤兒院要個現成LA
而BF亦都同意領養GE,但我們第時要說服雙方父母就比較難了
4大長老覺得小朋友大個左,佢親生父母會黎搶仔/搶女
同時佢地認為,NG生都比領養好

arting  Agree  發表於 14-7-2 18:52
wasabi_s  我都同意你講法.  發表於 14-7-2 14:45

子爵府

好媽媽勳章

引用:我覺得連自己生都唔願意怕辛苦嘅人,就唔好

原帖由 nightingale 於 14-07-02 發表
我覺得連自己生都唔願意怕辛苦嘅人,就唔好諗領養喇,因為領養肯定係比自己生更辛苦,要你教養一個無血緣關 ...
咪係,連照顧自己親生都講到咁計教,我唔覺得會心甘情願照顧領養小朋友,所以,樓主都係唔好領養喇

終於有褲着!

公爵府

引用:我覺得連自己生都唔願意怕辛苦嘅人,就唔好

原帖由 nightingale 於 14-07-02 發表
我覺得連自己生都唔願意怕辛苦嘅人,就唔好諗領養喇,因為領養肯定係比自己生更辛苦,要你教養一個無血緣關 ...
同意。無做過父母既人,係唔會明白父母對子女果種付出係點,要領養唔係自己生出黎既小朋友,付出會更多。所以如果唔係真心鍾意小朋友,我勸你唔好去領養,因為養大一個小朋友並唔係你諗會對佢好咁簡單。

子爵府

樓主,你有呢個想法係好嘅,因為又多個小朋友得到家庭溫暖

BossCatCat  多謝你明白我想講咩.:)  發表於 14-7-2 11:55

侯爵府

親子王國15週年勳章

呢個真係心態問題,冇準備的就唔好生住,領養始終唔同

男爵府

引用:好多人... 生左.. 發覺奶野... 原來咁辛苦.

原帖由 BossCatCat 於 14-07-02 發表
好多人... 生左.. 發覺奶野... 原來咁辛苦... 但唔硬食唔得... 就麻醉自己... 叫自己 enjoy... 唔通唔要咩. ...
香港領養正常小朋友好似成百個家庭排緊隊。除非你領養傷残小朋友。

侯爵府

你估領養咁易咩

禁止訪問

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

領養嗰個,到佢識駁咀嗰陣,佢就會同你講:

"你係邊個呀?又唔係我呀媽!無人叫你cf痕帶我返嚟架!"

樓主,真心覺得如果你同你男朋友未傾點生唔生bb,咁就唔好結婚住,因為會有後果架
風雨同路

男爵府

2024年龍年勳章

生小朋友係生命嘅延續,係人嘅天性,而家咁多人話唔生,係因為呢幾年香港嘅情況越來越惡劣,大環境唔好,d人先唔想生姐,如果生小朋友嘅感覺真係咁差,人類一早絕種啦!
利申:我自己有一個小朋友,同佢一齊,教佢育佢,我雖然辛苦,但真的真的很開心,很温暖,因為你喺佢身上,見到自己嘅影子,但佢係一個全新嘅你。。。果種感覺好特別,係我之前嘅人生裏面感受唔到的。所以我唔會領養,因為係兩回事,領養其實更辛苦,亦很偉大,我自問做唔到。

是是但但  X 3  發表於 14-7-2 23:02
CallDi  X 2...  發表於 14-7-2 11:32
mamaian  完全相同想法  發表於 14-7-2 10:28

侯爵府

畀面勳章

好多人... 生左.. 發覺奶野... 原來咁辛苦... 但唔硬食唔得... 就麻醉自己... 叫自己 enjoy... 唔通唔要咩. ...
原來生兒育女係要睇有冇so架?無論領育同親生都絕對係冇so架喎…… 生兒育女每個過程都會係付出,但點解咁多人願意付出,因為愛……樓主你既價值觀真係 要計住計住自己有冇蝕底 絕對唔係為人父母既表現……

Chirley    發表於 14-7-2 10:24

男爵府

我又唔覺唔生就係自私既人,每個人既價值觀唔同,唔係個個都咁enjoy做父母。只要自己想好自己條路點行就得了。生出來保持阿q精神都係一種精神調節啊,只要handle得到就得啦。最自私既係果種生完又唔理既,尼d先係最自私既父母。

wasabi_s  agree, 生完唔理嗰d先衰.  發表於 14-7-2 14:48
做人,5好難为自己

伯爵府

我識好多朋友領養初生bb
已經5、6歲 好幸福

子爵府

如果生仔都要計過有冇so, 有呢個心態,咁我認為領養都唔好啦,唔好害左個細路,因為養育小朋友係一定冇so. 養育一個小朋友嘅過程,一定有苦有樂,只有願意付出無私嘅愛的人,才能享受到育兒當中的樂趣及仔女對你嘅愛。一個要計算如何付出愛嘅人,其實佢最愛嘅係自己,勉強去愛人,最終只會苦了自己。

能夠同自己心愛嘅人,生一個小朋友,呢個小朋友係獨一無異,係真正只屬於你兩個人嘅“傑作“。小朋友係我肚入面10個月,係我地最親密嘅時候,我到而家都好懷念,唔覺得係苦差。睇住佢出世成長,樣貌性格都似自己同先生,呢個血緣關係感覺係冇其他野可以代替

侯爵府

大廚勳章

引用:生呢個topic,真係好睇個人心態同價值觀,我

原帖由 豬仔嘜 於 14-07-02 發表
生呢個topic,真係好睇個人心態同價值觀,我有朋友生左超開心,佢個b而家2歲,sweet到爆亦從未怨過。
亦有朋 ...
後悔左日子都要過。
積條路難行,都要積極面對

快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

侯爵府

其實唔關生唔生事,咩事都系,做左就唔好後悔,怕後悔既就唔好做。
領養,佢第日都一樣會覺得奶野咖,一樣再呻早知當初就唔…

禁止訪問

回覆:BossCatCat 的帖子

伯爵府

你又未生過,就發表呢D偉論,我覺得你D似Y理多D

首頁
12345...6

尾頁

跳至