自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

e度好多mami都係辛苦,包括我,日日一早起身煮早餐比老公同囝囝食,自己就一路煮一路食,煮完叫醒佢哋起身梳洗,食早餐,自己就換衫,洗碗,佢哋食完就去返工,跟住我就幫呀仔揹書包同佢返學(學校有校車,不過呀仔話唔想咁早返到學校) ,送完返學我就返工,放佐工去媽咪度食飯同囝囝做功課....返到屋企都成10:00,做吓家務,冲埋涼冇12:00都唔洗指意訓到覺
有時病咗,唔洗返工,都要湊仔,公司d野都係自己跟番,有時都覺得辛苦,不過屋企人開心,我都會開心

大宅

撐住呀!
原文章由 皮亞莉 於 07-12-11 22:20 發表
自從女兒出世了後己經好幾年沒有好好的休息過了
每天....日復日的上班......日復日的照顧女兒....日復日的聽著外婆的嘮叨, 當中從沒間斷過, 身心的疲累, 經濟的壓力, 我快要抖不過氣了, 往後的日子我該如何渡過呢? ...

大宅

吓, 我好騎尼架喎, 我自己係基督徒, 個時搵左間天主教靜修院, 係摩星嶺架, 環境超清靜, 我冇搵修女傾, 淨係同d都係個段時間入去靜修既人傾. 連個個人叫咩名都冇問. 我覺得我只係借個地方安靜下, 所以唔駛理乜野宗教.

原文章由 babesiu 於 07-12-12 11:17 發表
請問係邊個宗教咖. 我都想搵d大師傾吓人生道理. 唔知邊度有呢?

子爵府

每天....日復日的上班......日復日的照顧女兒....日復日的聽著外婆的嘮叨, 當中從沒間斷過, 身心的疲累, 經濟的壓力, 我快要抖不過氣了, 往後的日子我該如何渡過呢? ...

唔好咁啦,初期會比較吃力辛苦過後睇住女女一日一日的成長,會好開心好滿足架!有咩唔開心呻出黎,唔好屈住,呢到有好多朋友聽你呻同支持你的,努力加油啊~~

人的心靈好像一部攝錄機,
會把一切經驗攝錄下來。
對於那些不愉快的經驗,
雖然說時間會淡化一切,
但其實只是沉澱到心靈的底層,
許久之後,仍會隱隱作痛。
因此,最好的處理辦法
是「化解」,其次是「釋放」,
最差的是「壓抑」。

珍珠宮

畀面勳章

我地都係凡人,實有煩惱既,我成日都同自己講,擁有既俾失去既多,kum人就會開心d,妳諗下自己身體健康,可以生到bb,幾多人有錢都係無兒無女呢?

大家做媽咪努力加油!

大宅

唔會永遠停留係呢個moment架, 加油, 做人亞媽係好堅架 下啦

禁止訪問

大宅

原文章由 8C9 於 07-12-12 11:25 發表
吓, 我好騎尼架喎, 我自己係基督徒, 個時搵左間天主教靜修院, 係摩星嶺架, 環境超清靜, 我冇搵修女傾, 淨係同d都係個段時間入去靜修既人傾. 連個個人叫咩名都冇問. 我覺得我只係借個地方安靜下, 所以唔駛理乜野宗 ...

唔緊要架,我都係基督徒,基督教無靜修院架ma,我都係去摩星嶺架,一年去一次,住兩日,果度有修女可以做輔導(我做過,但無咩用,修女,sorry呀下)反而自己靜靜諗下野就refresh返好多!

樓主,唔好氣餒,做人阿媽係好辛苦,我前兩年都係咁,個仔仲有個好煩既病,我身心疲累,我攰到跪響個仔前前喊都試過,不過,日子會過,見到佢日漸長大,活潑可愛,個病最終都e好,最辛苦既階段終於過左,諗返轉頭,果段日子唔易行架,但係勇敢d堅強d呀!比心機!呢度好多過來人支持你呀!

大宅

我一個人湊倆件......我覺得我就來"做"到死. 近排病左, 無去看醫生, 病到死死下, 行步路都好似死得o甘濟, 但家務煮飯各樣都唔可以唔做, 我老公同我講去睇醫生啦, cut到死都唔睇, 我同佢講, 係唔係一睇即好先, 睇完要食藥一定要訓, d野係咪你做先, 仔仔溫書係唔係你教, 半夜bb食奶, 係咪你"達匙"起身攪佢先.........我一論咀o甘講, 佢就唔出聲. 好話唔好聽, 我以為今次"o個頭近" , 但好唔好彩, 而家我好番了, 又要做喇, 我老公又同我講, 你好瘦, 食番多d野啦, 我又笞佢, 我有無餐安樂茶飯食呀, 煮完一大輪座底, 個女又走埋來一齊食, 食下食下, 成碗飯同我食晒, 又攪呢又攪路, 出街食情況一樣..........每一秒都唔屬於自己:-(

樓主, 大家bk ma ma都o甘辛苦, 好話唔好聽, 睇下你死先定我死先, 我地慢慢比人節磨死算了. 天堂見啦.

大宅

hang on! u're not alone...

tigerboy - born in october 1998 - i'm proud to be his mama!

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔好亂諗嘢啦, 唔好做傻事呀. 望住自己個小朋友對眼, 你一定會好開心架, 因為你眼中有佢, 佢眼中有你.

侯爵府

千祈唔好放棄, 人生總會有高低, 諗野正面d, 記住你嘅囡囡好需要你嫁, 你對佢係非常重要, 冇人代替到你嫁, 好好培育女兒 e個已經係你嘅人生目標, 當你睇到個女兒慢慢成長, 跟住成為你個好朋友既時候, 你會好開心嫁。經濟上, 心理上唔妥, 好多社會上嘅機構都會幫到你, 唔開心就上黎bk, 好多mami 會同你頃謁。記住積極去面對前景, 囡囡會好錫你!!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

加油ar 我地支持你ga~
有咩上黎bk呻同發洩下啦~
你囡囡需要你ga~

男爵府

原文章由 彤b^^ 於 07-12-12 11:40 發表
加油呀,唔開心上來bk發洩下丫,
我每日都要湊住2個百厭仔,想上個網都係等訓左先可以,有時唔開心就抱埋個細仔一齊上,日日鬧仔,而家失左聲tim,講野都講唔到,每日都訓唔到4個鐘頭,精神唔夠成日做錯野,有時我會問自己點解 ...

Yes, same feelings. Feel very tired taking care of 2 young kids day and night without any help for years. Taking care of one kid is comparatively a lot easier already.

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實好多人都係咁, 好似我咁咪日頭返工, 工作同壓力一日大過一日, 夜晚又要煮飯湊仔同做家務. 單親媽咪冇人幫, 所有野都要自己做.

不過我平時會搵d好朋友傾下, 等自己鬆d. 唔會"up"住係心度. 一諗有個仔要湊就會堅強起黎. 發揮做媽咪既小宇宙. 唔好睇小啊! 母愛既力量好厲害架.
Latte, 又名臭TE或臭喵

大宅

皮亞莉 :

你點呀? 好啲未? 其實個個亞媽都係咁, 我都係3個仔女的媽媽, 辛苦的日子多過你, 最緊要識得放鬆自己同埋與家人分享。頂住呀!撥開雲霧見青天, 捱過咗這段日子後, 你會覺得係值得嘅!唔開心就上bk傾吓, 好多姊妹都會幫你!俾心機!

別墅

多謝你們的鼓勵呀!
當然我知道自己只是說著悔氣話, 但每到低潮的時候, 這種念頭又會再次湧現, 尤其是外婆的嘮叨或者同老公鬧交之後.....
其實我同樣有產前同產後抑鬱, 曾經有個中e跟我說, 因為我的抑鬱情緒從來未曾釋放過, 所以一丁點事情都會令自己鑽進牛角尖裡....
無論怎樣, 再一次多謝大家的鼓勵!

伯爵府

你地同耶穌傾下啦, 好work架. 我自己就試過好多次唔開心時同佢傾. 人生在世數十年, 不如意事十常八九, 只有耶穌能幫助我地. 心裏有神, 我地在世有祂幫助和有祂的愛, 離開世界可以到天堂, 真好. 感謝神!

凡勞苦擔重擔的人, 可以到我這裏來, 我就使你們得安息.(馬太11:28)

原文章由 babesiu 於 07-12-12 11:17 發表
請問係邊個宗教咖. 我都想搵d大師傾吓人生道理. 唔知邊度有呢?

首頁

尾頁

跳至