想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:Joyful_lam 的帖子

我都好希望可以quit 咗一陣先,始終我覺得生仔好似重要D。

子爵府

引用:同你一樣,年尾34,試左年幾,一次都冇成功

原帖由 cpke 於 14-08-15 發表
同你一樣,年尾34,試左年幾,一次都冇成功,FSH高,今個cycle試第一次iui!希望一次成功啦!

...
咩叫fsh高?

係米體溫keep 到十四日,有四五日紅d有雙線係黄體夠?

大宅

引用:Quote:原帖由+cpke+於+14-08-15+發表同你一

原帖由 lemonlemoncc 於 14-08-18 發表
咩叫fsh高?

驗血check的

大宅

回覆:Joyful_lam 的帖子

我同6299 住,如果quit 咗我都要諗下點講好. 6299 好好,係生仔同家用上重來冇催促。不過要先舖排一下,費事quit 咗之後大家多磨擦

別墅

回覆:Usagicat 的帖子

同住又真係麻煩d

複式洋房

我支持你quit左份工,好好俾身體休息下。我之前都用左2年時間先有BB,由於工作壓力太大,食冇定時,休息又唔夠,同老公去bali旅行都要每日覆公司emails, 實在接受唔到呢種工作生活。雖然剛剛升左做manager, 但都決定quit, 好好休息等bingo. 就係quit左果個月就bingo左,仔仔已經5個多月啦!實在太太太開心了!

大宅

Usagicat 發表於 14-8-18 22:47
今日返醫生度覆診,如果4th cycle 排卵藥唔中,下個月就開始IUI. 本來諗住呢個月做IUI, 但老闆本來要我下星 ...
如果先生啲丁丁ok, 就可以試吓iui,試多一兩次都ok, 如果啲丁丁唔得,就試一次iui,唔得就ivf

大宅

引用:我支持你quit左份工,好好俾身體休息下。我

原帖由 Happy@mrschoi@ 於 14-08-19 發表
我支持你quit左份工,好好俾身體休息下。我之前都用左2年時間先有BB,由於工作壓力太大,食冇定時,休息又 ...
Happy to hear that.

我諗我依家返五日, 但日日返十二至十四小時。返到屋企真係做人都冇力。做到年底quit 可能係我的唯一選擇

大宅

引用:Quote:Usagicat+發表於+14-8-18+22:47+今日

原帖由 starlight123 於 14-08-19 發表
如果先生啲丁丁ok, 就可以試吓iui,試多一兩次都ok, 如果啲丁丁唔得,就試一次iui,唔得就ivf
...
佢丁丁ok, 其實係我唔爭氣。返工壓力大到M都唔來。昨晚同佢講IUI 有15-20% 成功,佢想等我調理一下身體先做。我依家的情況做IUI好似扔$落海

大宅

我今年將會35,2008年尾結婚,一直m唔準,食過排卵藥,食到最高劑量都無反應。做埋腹腔鏡照過,都係唔排卵。最後上年係政府醫院做過一次iui,中左,但只得胎囊,最後要做人流。由於我先生真係好想有小朋友,而我地經濟尚可。所以我都係出埋份bonus之後,五月辭職唔做。因為我同時間亦讀緊part time。自從無返工之後,日日做運動,只是兩個月,都可以自己排卵。上月唔洗做iui仲中埋添,可惜的是宮外孕。由於是早期,懷孕指不太高,剛於月中打了化療針去處理佢。

我之前一直覺得唔可以唔做野。但見老公咁想有,即使花錢於ivf亦在所不惜。計過唔做野都可以,最多係慳d洗。就諗工可以打一世,生仔唔到我控制。所以我最後都因年紀問題要取捨。

當時我想大不了揾唔到工就轉行,揾少d。實餓唔死的,只要你肯做,一定有工做。所以我覺得你可以考慮下,再不找份part time,只返半日個d,有收入之餘,亦可休息下個人。

我想講重點係沒有了工作壓力後,再加多做運動,身體會好起來。加油。

大宅

回覆:leungcha 的帖子

係呢段時間,即使我停左睇中醫調理。中醫都話我血氣好過之前好多了。可能我只是緣份未到,我在政府都排左ivf,今年十一月見醫生,所以都打算暫時繼續唔做野住。

大宅

引用:我今年將會35,2008年尾結婚,一直m唔準,

原帖由 leungcha 於 14-08-21 發表
我今年將會35,2008年尾結婚,一直m唔準,食過排卵藥,食到最高劑量都無反應。做埋腹腔鏡照過,都係唔排卵 ...
多謝你的分享及鼓勵,當我開始準備做人,以為好快就會bingo, 但第一次bingo 係試咗八個月才中,依家小X後一年都未返來。份工搞到我連M都唔來,工作的壓力令到自己健康都受影響。工作方面轉咗老闆後又不受尊重,我都覺得是時候辭職養返好身體。始終工作不是生命的全部,我諗小孩對我來講重要啲

洋房

回覆 Usagicat 的帖子

無論你做什麼決定都支持你。如果認為bb 最重要,那就專心搏一搏。不要太擔心要放鬆心情才有的。另外,不少朋友的年齡比你大,處境比你困難,但她們也可以bingo ,妳也可以。
其實,妳老公、6299沒催逼妳,已經好好了。
我自己有多囊,個個月血崩,而另一半表明好想要小孩,雖然我擔心,但我仍繼續努力……
工作沒了,沒大不了,而家專心搏一搏,起碼將來不後悔,是嗎?
希望妳bingo 之後,我都有機會啦!

複式洋房

回覆:生仔,返工養家,點㨂

放鬆心情先易bingo,唔駛話特登辭工唔做。
我都努力左5年,iui3次失敗,放棄生仔啦,無晒壓力,就自然懷孕。不過我空心胎,等緊醫院覆診藥流。
我認真講㗎,你唔諗生仔,個人無咁大壓力就好易成功㗎啦。
P.S:我年紀同你差唔多。就係呢個年紀令我放棄造人。

洋房

回覆:Happy@mrschoi@ 的帖子

而家都諗住辭工生BB,但又諗今年岩升,心中十五十六~~係唔係拿完double pay先走

大宅

引用:放鬆心情先易bingo,唔駛話特登辭工唔做。

原帖由 gigichanbobo 於 14-08-30 發表
放鬆心情先易bingo,唔駛話特登辭工唔做。
我都努力左5年,iui3次失敗,放棄生仔啦,無晒壓力,就自然懷孕 ...
之前我好鬼緊張,又紅D,又量體溫。中醫針灸都睇埋,依家乜都唔做,個人冇咁緊張。但工作上令我覺都瞓唔好,發夢都圍繞返工的事情。我已經定下目標辭職造人,放手一搏。希望成功

男爵府

引用:仲有三個月34了,開工造人已經一年九個月,

原帖由 Usagicat 於 14-08-15 發表
仲有三個月34了,開工造人已經一年九個月,自然bingo 一次,但冇心跳,已經過了一年了。小X後再試了半年都 ...
原來我同你一樣大
咩叫AMH ?

比我會吾做份工,生仔緊要 d ma, 再吾係,揾份 hea d 嘅工,最多使少 d 。

複式洋房

引用:Quote:原帖由 gigichanbobo 於 14-08-30 發

原帖由 Usagicat 於 14-08-30 發表
之前我好鬼緊張,又紅D,又量體溫。中醫針灸都睇埋,依家乜都唔做,個人冇咁緊張。但工作上令我覺都瞓唔好 ...
祝你快快成功,努力呀~

大宅

引用:Quote:原帖由+Usagicat+於+14-08-15+發表仲

原帖由 小野花 於 14-08-30 發表
原來我同你一樣大
咩叫AMH ?
AMH 係你體內卵巢的卵胞指數,數值越低越差

大宅

lemonlemoncc 發表於 14-8-18 23:13
咩叫fsh高?

F S H 高 好似係 卵巢功能差?

首頁

尾頁

跳至