興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

原文章由 ha8mo 於 08-3-5 11:44 發表
如果唔係電源供應問題
我諗唯一解決方法係換卡

其實顯示卡同機唔夾係好平常
自古已有

我一路都係諗緊呢著架啦,不過都試埋CCD同LazyPapa兄嘅做法先,識多一樣野都好。

公爵府

小必理痛唔好意思 , 有事更正 , 我尋日解錯畫 , 我c6係話睇下電腦隻牛有冇多一條 PCI-E 線比你 , 唔係張卡 , 有就插落張卡度 , 但係隻牛嗰條線輸出都係 75w , 個插頭形狀係長方形大約 1cm 左右 , 個插頭唔一定係黑色 , 可能係其他顏色
轉述一啲我唔識既野係會差咗少少 , 請見諒

大宅

原文章由 MiuMiuLi 於 08-3-5 18:21 發表
小必理痛唔好意思 , 有事更正 , 我尋日解錯畫 , 我c6係話睇下電腦隻牛有冇多一條 PCI-E 線比你 , 唔係張卡 , 有就插落張卡度 , 但係隻牛嗰條線輸出都係 75w , 個插頭形狀係長方形大約 1cm 左右 , 個插頭唔一定係黑 ...

唔緊要,尋晚我再打開機箱,發覺裡面通風好差,冇外來風吹入去機箱,我懷疑可能係過熱。我再調教過D風扇後,試運作左幾個鐘頭都好似冇乜事,但我都要睇定D。

你講嘅線,我要搵一搵,多謝你同你先生嘅答覆。

[ 本文章最後由 小必理痛 於 08-3-6 10:38 編輯 ]

禁止訪問

大宅

原文章由 ha8mo 於 08-3-6 11:04 發表
你張咭好大?
加左咭會阻住CPU heatsink出氣?

唔係好大,而係機箱裡面總共有四把風扇:CPU、顯示卡、機箱背、機箱邊。

我換卡個陣,機箱邊嘅風扇積左好多塵,咁我就順便將佢調轉黎安裝,原先吹風入去變成抽氣扇,而機箱背嘅風扇又係抽氣扇,顯示卡及CPU嘅風扇都需要有風吹入Heatsink,就咁樣變成冇左對流作用,熱氣焗住走唔到。

尋晚還原左機箱邊嘅風扇後,我監查一下顯示卡晶片溫度,從原先前一日睇到57度變成48度!最高溫亦只去到53度(之前最高溫會去到63度)。摸摸機背嘅風扇,亦明顯感受到有熱氣走左出黎,之前嘅感覺係好輕微。

我如常照開遊戲打,打左三幾個鐘都好似冇乜異樣,不過我唔敢肯定個結論係唔係晶片過熱,今晚要測多一次。

侯爵府

畀面勳章

原文章由 小必理痛 於 08-3-6 12:47 發表
唔係好大,而係機箱裡面總共有四把風扇:CPU、顯示卡、機箱背、機箱邊。

我換卡個陣,機箱邊嘅風扇積左好多塵,咁我就順便將佢調轉黎安裝,原先吹風入去變成抽氣扇,而機箱背嘅風扇又係抽氣扇,顯示卡及CPU嘅風扇都需要有風吹入Heatsink,就咁樣變成冇左對流作用,熱氣焗住走唔到。

尋晚還原左機箱邊嘅風扇後,我監查一下顯示卡晶片溫度,從原先前一日睇到57度變成48度!最高溫亦只去到53度(之前最高溫會去到63度)。摸摸機背嘅風扇,亦明顯感受到有熱氣走左出黎,之前嘅感覺係好輕微。

我如常照開遊戲打,打左三幾個鐘都好似冇乜異樣,不過我唔敢肯定個結論係唔係晶片過熱,今晚要測多一次。

散熱問題......一如所料~

複式洋房

原文章由 ChunChun_Daddy 於 08-3-6 13:08 發表

散熱問題......一如所料~

Second you.
All You Need is Love!!

禁止訪問

大宅

原文章由 ha8mo 於 08-3-6 15:00 發表
你粒係乜CPU?

我從來唔用機箱扇
但只有細箱先至有散熱問題
even我用K7果D熱辣辣野都係只有細箱先至有散問題
大箱打唔打開箱都冇樹幹
睇你咁講,其實係愈得野多會愈煩

...

我唔知機箱扇嘅作用係唔係真係咁微不足道,不過如果Reboot係因為通風問題,調教過後可以有改善,咁真係不妨一試呀。

我都係用大機箱,機箱內仲有好多俾電線遊走嘅空間,不過散熱扇始終都有佢有用嘅地方。

[ 本文章最後由 小必理痛 於 08-3-6 17:08 編輯 ]

禁止訪問

複式洋房

出Blue Screen,我估系你D DDR2 吾够稳定窩。
健次郎
香港伸手害人协会永远荣誉会长
=================
北斗神拳是天下无敌的

首頁

尾頁

跳至