自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔讀N1,9月開學到11月尾入院住左2個月,我d朋友係咁叫我唔好比佢返話佢抵抗力好弱,K1至再返,我就係心諗邊避得咁多、周圉都有箘、唔使咁溫室保護.....咁比佢係休息1個月就比佢返學,2/27返學,3/3又病過到今日都未好,咁係未真係唔返學好d呢

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

貝貝,

你個女有無係十二or 一月打左流感針,
如果有都可以返,口罩,洗手少不了。
如果無,又有人湊,我會唔畀佢返學,
而且你女好似病完無耐。
我女身體都好潺弱,
一有感冒就勁嘔,
sars 時,當時全港只得一間學校停課,
阿女學校卻是測驗週,(當時p.2)
打返學校,學校話唔停課,
但我都決定唔返。
隔了一日,仲係星期日來,學校打來,
最終係有位家長感染sars,
佢係醫管局個阿頭,
結果全校停課。
女係自己,而且你女係幼稚園,
可以揸得鬆D,
有些事可以自己決定。

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-3-6 16:43 編輯 ]

王國長老

原文章由 windymama 於 08-3-6 12:59 發表
samantha 媽咪,老師咁同你講咩,可能佢擔心小朋友食左藥會眼訓,所以先咁講jak....我個女都冇返成個星期啦,因為近排好多小朋友病左,好容易傳染,

唔係,
係驚病菌會傳染給其他小朋友。
返學會交叉傳染,
唔夠休息,
小朋友都會難痊癒。

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-3-6 16:56 編輯 ]

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 大眼肥妹 於 08-3-6 16:56 發表
其實我都仲猶豫緊聽日同唔同個女番學,個女又係感冒,雖然佢冇發燒,但係仲係有咳同埋流鼻水.阿媽同老豆就係話個女都只係番幼稚園姐,費是帶個女番學之後又比人惹番,而且個女都未病好. ...

如果係我就唔會比個女番學住.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

醒目開學勳章

我仔都係傷風咳,但因佢有哮喘底,我都無比佢返學成個禮拜啦! 我都係咁諗...一日未好,比人惹倒其菌既機會越高,學就幾時都有得翻,費事大吉利事有d咩事上黎,自責都無為!
其實我都仲猶豫緊聽日同唔同個女番學,個女又係感冒,雖然佢冇發燒,但係仲係有咳同埋流鼻水.阿媽同老豆就係話個女都只係番幼稚園姐,費是帶個女番學之後又比人惹番,而且個女都未病好. ...

珍珠宮

畀面勳章

我又唔覺需要唔返學,除非自己個囡唔舒服law,有時唔避得太多,唯有叫阿囡自己要小心唔好冷親

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔好返住啦,等你個女完全康複先返啦,對佢同對其他小朋友都好

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 abc-mama 於 08-3-6 10:59 AM 發表
個個都想仔女健健康康,
但並唔係叫佢地唔接觸社區咯
反而係加強仔女的免疫系統才是重要

d人成日話d菌惡, 其實係人經常依賴西藥
令身體作戰效能差, 失去防禦能力 ...

特別係係抗生素,食到個人散哂,d菌又進化成惡菌。

我媽就係事無大小都話要睇醫生ge人,仲要係唔係都要問醫生攞藥。有時見我個仔有幾聲咳就話要帶佢睇醫生,真係
盡我一己之力,發放正能量!

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我個仔係新年前都惹到感冒,燒左4-5日。
可能好多人會覺得我好大膽,我只係同佢請假,另keep住食退燒藥,同老公全天候觀察同照顧住佢(敷頭同頸、每小時量體溫、戒口等),等佢自己係屋企好好休息康復。

原本佢有校外參觀,但諗到佢未好番,為人為己都冇返到學,一直到佢收埋鼻水先返。

[ 本文章最後由 召藥師 於 08-3-6 17:15 編輯 ]
盡我一己之力,發放正能量!

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章

係架! 我仔個醫生都係咁,若我仔好耐都唔好既,佢就會開抗生素,因佢話d小朋友有哮喘底就唔好比佢地 dum 咁耐! 仲有若小朋友退左燒,至好都要食多一日退燒藥好d啦,尤其係旁晚同深夜,食左好好多架!

原文章由 大眼肥妹 於 08-3-6 17:11 發表
我個女都係有哮喘底,上星期六開始發燒,我一路都有比退燒藥佢食,但見食左一日都唔得,於是星期日同佢睇醫生.醫生已經開左d唔係好mild既藥比佢食,但一直d燒都未退,結果星期二再同佢睇.原本星期二下晝都退左燒,但去到cli ...

珍珠宮

醒目開學勳章

~~有哮喘既人比起冇哮喘既小朋友,身體復元既程度係會比較慢d~~絕對認同呀! 因我仔....小小傷風咳,都起碼要個幾星期先好得翻架!

原文章由 大眼肥妹 於 08-3-6 17:14 發表
其實我都唔想比個女食咁多抗生素,食左真係會好散,越食只會越衰,因為食純左就起唔到作用.

咁睇黎我聽日都係幫個女請埋假好過啦,因為有哮喘既人比起冇哮喘既小朋友,身體復元既程度係會比較慢d. ...

王國長老

原文章由 召藥師 於 08-3-6 17:13 發表
我個仔係新年前都惹到感冒,燒左4-5日。
可能好多人會覺得我好大膽,我只係同佢請假,另keep住食退燒藥,同老公全天候觀察同照顧住佢(敷頭同頸、每小時量體溫、戒口等),等佢自己係屋企好好休息康復。

原本佢有校外參觀,但諗到 ...

我都覺得休息係最最最重要,
我女作病,我已經唔洗佢返,
休息一兩日就無事。
如果食藥返學,
唔夠休息,病就唔好,
又要加重藥份,
簡直係惡性偱環。

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-3-6 17:49 編輯 ]

珍珠宮

[quote]原文章由 大眼肥妹 於 08-3-6 17:14 發表
其實我都唔想比個女食咁多抗生素,食左真係會好散,越食只會越衰,因為食純左就起唔到作用.

~~~其實有E生話唔使太擔心呢樣嘢, 呢D係好遙遠嘅事, 係整個社區嘅問題, 有必要就要食.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

大宅

我個仔就係醫院打左8星期抗生素喇,唔g係未咁e+仲係好易病

別墅

我都好担心呀, 因為之前個女都染到流感發高燒唔退, 入左醫院幾日, 出院後我去診所問過睇開的醫生要唔要打流感針, 佢話而家打似乎遲左D, 因為要打的話應該在每年的9-10月先最有效, 另外新一期一週刋話世衛今年估計錯左流感病毒, 所以今年的疫苗只有一半效用, 所以如果要打針的話可以先考慮以上兩點.....

原文章由 AA媽媽 於 08-3-6 10:21 發表
不如打定支流感針先囉. . .

珍珠宮

醒目開學勳章

無錯,所以我仔個醫生都建議佢...唔駛打!

原文章由 皮亞莉 於 08-3-6 17:58 發表
我都好担心呀, 因為之前個女都染到流感發高燒唔退, 入左醫院幾日, 出院後我去診所問過睇開的醫生要唔要打流感針, 佢話而家打似乎遲左D, 因為要打的話應該在每年的9-10月先最有效, 另外新一期一週刋話世衛今年估計錯 ...

首頁

尾頁

跳至