婆媳關係

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投

引用:Quote:原帖由 fbyan 於 14-11-24 發表有時

原帖由 Ah_JJ 於 14-11-24 發表
佢講事實啫,三千蚊確係唔係咩錢,衣食住行樣樣貴,三千好快用晒,呻一句連三千都冇埋,可憐天下父母。

...
唔係唔可以呻, 有能力我都想比多啲, 但辛苦做嘢左計右計盡自己能力比咗家用, 仲要被人話少我真係覺得有啲唔開心, 過如果再有能力我都會盡量去加

複式洋房

回覆:奶奶的家用

樓主, 我明白你有你憂慮, 想將來多個錢傍身, 但。。。。 你計數似乎太盡, 計埋奶奶仔女畀佢既家用, 奶奶父母留畀佢既野。。。 , 講真, 呢d 唔到你去計, 3000 家用唔算多。

我同你情況好似, 結婚買樓全部用我錢, 奶奶乜錢都無出過喎, 但我老公係畀緊六千家用, 家下奶奶湊b , 家用加到八千, 我都唔覺有問題喎, 奶奶同樣三子女, 姑九大伯有無畀, 畀幾多, 我從來唔理, 呢d 係人地既事喎。。。 我老公都係無錢, 不停返part time 喎, 係心痛, 但呢d 係佢選擇, 佢畀幾多家用奶奶, 我知, 但唔會理, 畀夠家用我就得, 雖然。。。佢畀我份家用都唔夠供樓, 但又點呢? 我唔可以計埋人地條數架! 結婚生囝前真係計好自己盤數先。

我為慳錢都係用二手野, 床, high chair 車仔, 衫。。。 有d 上網買, 有d 人地畀, 我唔覺有咩問題。

錢你覺得重要, 反之你 奶奶都覺得錢重要, 湊bb 真係三千唔夠架, 你話怕佢開天殺價, 係佢一向性格導致你咁諗? 我角度, 唔過一萬都仲好合理喎。。。

kendrewho    發表於 14-11-26 16:01
katherinelum    發表於 14-11-26 12:05
bebe12hk    發表於 14-11-25 21:52

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

3000真係少的,依架咩都貴

複式洋房

過來人,同情樓主。

而家D老人家都係咁食古不化又唔信自己既仔女,夾硬迫D後生拎晒D錢俾佢地,好似俾錢就等於孝順。

倒不如而家盡能力幫下後輩,等佢地趁後生賺多D錢,第日咪齊齊輕鬆D囉,何必急於一時窄干D後輩搞到大家唔開心關係又差啫。

珊瑚宮

畀面勳章

oj_jojo 發表於 14-11-24 17:21
回覆 小可愛11 的帖子

講真,我覺得三千蚊,已經好夠。可能大家比自己的奶奶會好多,直頭覺得呢個價係不孝 ...

其實你已經心存怨懟. 好老實, 個D係老人家嘅錢, 佢哋點用都唔到D後生去理. 大膽問句, 請工人照顧兩老嘅錢係邊個比 ?你地自己無 planning 咩 ? 99 叫你哋生就生 ? 仲有個BB係你兩公婆, 點解要你99 比錢養, 點講都唔通.
坦白講$3000家用真係少 ..... 算啦, 點講你都覺得你99有責任無條件去照顧你BB.

katherinelum    發表於 14-11-26 12:06
bebe12hk    發表於 14-11-25 21:54

大宅

請個工人3000都唔得啦。
不如你自己湊返,咁咪唔洗額外俾家用。
就算搵ee湊,起碼5-6000千。

katherinelum    發表於 14-11-26 12:06

子爵府

我奶奶份人把口一樣衰,仲有會唱俾一班阿姨
我c6又係勁窮,我搵得多

第一胎俾佢湊就加$3000 for湊b, 所有bb野我買的
之後坐月,陪月甩底半個月。
我計番$500/日人工俾我奶奶,買餸錢實報實銷
但晚餐d餸係佢同個仔鍾意食果d, 而我中午一碟餸。。。坐月會肚餓的!

對住會計較的\'家人\',一係由佢唱你,照俾自己心安的價
一係就俾足街價,當塞住佢把口

男爵府

其實99幫係人情,唔幫佢亦無錯。錢俾幾多係你C6同99傾,而唔係話自己覺得幾多先係夠唔夠,講真,請個工人湊,計埋雜費一個月都要5-6千,請ee又要幾千,育嬰院都要幾千。明白俾99湊就係諗住想慳,但係都要係99肯幫你慳先得架。我好明白樓主感受,但生得出,呢啲錢預咗要俾。
我99,義無反顧咁幫C6大嫂湊女,一 24小時食瞓疴,無俾過錢,只顧奶粉尿片書簿費,平時個女食99住99,年尾佢出雙糧俾2,3千99。99邊有咁多錢貼孫?咪向我哋埋手囉,所以我好討厭99同大嫂。
講真,如果樓主要俾99湊,要問清楚家用俾幾多,否則,如果99向其他家人攞錢貼你個b就唔好啦…除非你99有大把錢,否則唔好做被討厭嗰個

大宅

BK Milk勳章

同我case 差唔多,我俾2、3千蚊家用,我阿媽層樓又供完嘅,仲有我阿叔養(係我爸爸臨過身前交帶落嘅,因為我爸爸叫做帶我阿叔發達)我阿哥又係宅男……我俾阿媽湊細b,要另外俾5000,我仲有個大囝,喺屋企俾姐姐湊,即係湊細路都用咗一萬,仲要供兩萬蚊樓,真係手肘見襟……

不過老實講,我冇計算過老人家有幾多身家,夠唔夠過生活,而去cut 佢家用囉,如果你真係負擔唔到,咁你真係唔好生吖嘛!而唔計算住人哋點樣《應分》地幫你 !

我都有層樓,咁我都要住,要揾瓦遮頭㗎!!但係如果第日我2個囝啲新抱都吼住我層樓或身家,我真係寧願佢唔好娶老婆!!

bebe12hk    發表於 14-11-25 21:58

翡翠宮

老馮的嗎?

伯爵府

樓主下個月生,而家都未傾清楚之後湊b 安排??講真,想請工人都要時間

你老公搵唔多,你儲起多些錢,我明,因我情況都一樣,不過,老公是你揀的,是你選擇和他一起捱,生仔是你倆的最終決定,就算有人應承湊,都應該一早問定要俾幾錢,好難一廂情願要長老出,佢地年紀大,要keep錢都明白的。

當年我99開口辭職幫我湊,但佢一個月最少8000,我老公立即拒絕,最後請工人

男爵府

既然你同你99大家都睇錢咁重,都計住對方有幾多,咁就真係唔好揾99湊b啦!佢又覺得唔夠洗,你又覺得唔值俾多啲,何必呢!
另外樓主你打咁大段野解釋自己點解要keep多啲錢又盛,咁可能你99只係同你同類,所以都留哂啲錢俾自己囉!你父母唔需要你俾家用係你福氣,但唔等予你99想仔女養係錯㗎喎!

bebe12hk    發表於 14-11-25 22:00
小可愛11    發表於 14-11-24 20:59

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

老人家,根本無責任一定要幫D後生照顧BB的

katherinelum    發表於 14-11-26 12:07
bebe12hk    發表於 14-11-25 22:01

大宅

翡翠宮

嗡咩叉燒

大宅

回覆:oj_jojo 的帖子

咁既然生小朋友係自己嘅決定,湊b後99嘅家用又傾唔掂,咁咪唔好叫99湊囉。但你好難諗住照舊比返三千蚊99但期望人地幫你湊埋個b (尤其係你講到99睇錢咁重,佢心諗連工人收入都不如)。
題外話,我好唔明啲新袍點解咁鍾意計住6299有幾多家用有見多錢淨,老人家睇體諒/唔同仔女講錢係佢地嘅決定,無話啱定唔啱,老公/做仔女嘅比幾錢家用係佢嘅心意

大宅

家用個個人既概念唔同,所以你都係安心等生bb啦,呢d留俾c6去傾啦,如果你99狼死既你地自己要諗後路啦,反正都係果句就算傾掂家用到教養都係問題,
唔好太著意呢度d留言,個個都唔同背景好難一概而論,反正俾c6去處理啦,努力加油

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:其實我同老公絶對有能力可以有錢養BB,並不

原帖由 oj_jojo 於 14-11-24 發表
其實我同老公絶對有能力可以有錢養BB,並不是因為奶奶叫我生就生,這是我們的計劃之內。你可話我算死草,但 ...
你自己睇錢大過天就大過天,關交稅,關李加x咩事綜援戶有錢收tim啦,你唔叫你奶奶比d你

大宅

其實樓主你覺得夠咪得囉,最緊要你奶奶都覺得無問題,一個願打一個願捱姐

睇你都幾堅持自己想法,咁咪go ahead囉,睇唔出你需要黎呢度問意見

大宅

我曾經好似樓主咁, 埋怨奶奶唔幫手, 我老公每月俾5千家用, 唔駛佢湊, 我地靠晒工人, 但有時小朋友病, 或者我地真係有野做, 想99黎幫下手, 佢都好唔樂意咁, 我都會諗, 佢有冇當O個個係佢個孫? 一家人都可以咁計較?

但之後我諗通左, 佢要係唔緊張, 鐘意有個人空間, 咪有佢, 所以我都唔會再介意佢唔幫手, 唔會主動叫佢黎, 我亦唔會主動帶個孫返佢度食飯, 各人有各自空間咪幾好, 所以我覺得你不如請工人啦, 你俾留D空間你99, 可能佢真係唔鐘意湊呢?

首頁
12345...13

尾頁

跳至