懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:我中醫話蜜糖食得,吓!原來會宮縮

原帖由 Maygo 於 14-12-30 發表
我中醫話蜜糖食得,吓!原來會宮縮
有啲人食得,有啲人唔食得。好似我朋友就日日飲,便便暢通啲。
但我一飲親就肚痛,自此就唔敢飲啦。

伯爵府

引用:木瓜有酵素,如果你個胃本身唔好就唔好食喇

原帖由 veshmoon 於 14-12-30 發表

木瓜有酵素,如果你個胃本身唔好就唔好食喇,因為落木瓜燘 ...
係!個個朋友都叫我唔好食!未生前我一個人食到3隻細既,有醫食半隻都比人白眼。

好老實,我係怕,亞b會對蟹敏感,因為佢從未接觸過蟹。

別墅

貓狗褓姆

回覆:究竟有左BB需要戒口戒成點先符合社會期望

有左12week咋,c6禁哂所有書上,網上話過唔食得既野,餐餐都係魚,豬,雞!比我食一隻蝦都係佢施捨格外開恩似的! 我係海鮮芒果牛肉怪,無得食超慘,都唔知捱唔捱到生!我已開始忍唔住偷食1,2 啖

子爵府

牛年勳章

其實,係咪爸媽本身對蝦無敏感,大肚媽食蝦係無問題?
今胎唔多忍到口 平時好鍾意食蝦!

伯爵府

haha, 我完全冇理過人地眼光,芒果,西瓜,荔枝,麻辣,菠蘿全部照食,不過會避軟雪糕,陀B心情開心最緊要
街外人點睇,我唔理,好彩我媽咪及老公都無所謂

伯爵府

引用:其實,係咪爸媽本身對蝦無敏感,大肚媽食蝦

原帖由 BeAhappyC9 於 14-12-31 發表
媽媽本身冇對蝦敏感,而有左,食過都冇事既當然可以食。
我未有前食“筍“冇事,有左食左2次,2次食完都出紅色粒粒。
咁我就知我有左唔可以食喱樣啦。

伯爵府

引用:其實,係咪爸媽本身對蝦無敏感,大肚媽食蝦

原帖由 BeAhappyC9 於 14-12-31 發表
蝦有好高蛋白質架!

男爵府

除咗高危有菌,同令子宮收縮嘅野唔食之外,我乜都食,連檸茶都有飲,我BB一樣皮光肉滑,無敏感
好鬼怕身邊啲朋友咁多意見,呢樣又話唔食得,果樣又話唔食得,我試過食奇異果都俾人話寒,叫我唔好食,我口就哦哦哦咁應,但我心諗,你又知我身體唔寒得? 我覺得,個個人體質唔同,如果我本身熱底唔食啲寒野又點balance返呢

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我冇介涷野,雪糕(除軟雪糕外)涷飲照食。虾我都有食,其實對bb好的。依d也要睇個人體質。

不過內臓真系唔好食太多,因為有vitamins A,同埋魚都有上限的,eg 一周只能吃 2serves of oily fish.同埋深海魚可免則免。

別墅

我上次諗住食西瓜清胎毒
D朋友勁誇張拎走哂d西瓜唔比我食
又係度話我講大話 話我:唔好扮野 你任何時候都無可能可以食西瓜囉,邊有大肚婆會食呢D野!
我真係覺得好煩

男爵府

唉,話你地聽,陀仔俾人話食乜食物都算,我仔而家 1 歲幾,有時咳,99 會帶佢睇中醫,中醫次次都話阿仔寒,次次都話 \"都唔知你阿媽陀你時,餵人奶時食過啲乜,食到你咁涼!\" 我 99 又係超崇拜嗰個中醫,次次返黎都俾說話我聽,我都唔知點應佢,我都想知關唔關係

男爵府

次次都係啲未陀過仔既朋友,話呢樣唔得嗰樣唔得架啦,去食韓燒,飲杯豆漿都話唔得

別墅

我阿媽話唔好食羊。因會發羊吊。 迷信到呢。。我照食。 蝦都照食, 我真係唔信會有敏感。 遺傳多過食野引致啦。 不如大家唔好食咁多加左添加劑既食物同零食好過...

複式洋房

我阿媽都話食得蝦蟹,仲整比我食。
我都有問中醫大肚係吾係吾好食涼野同海鮮,佢話你想食就食,大肚最緊要心情好,你食左心情好,胃口好,吾好過量食就得。

大宅

我成個孕期,可以用坐監黎形容

大宅

除左魚生,樣樣都食。
涼熱應該係因人體質而異,如果未大肚都唔受得就唔好食。

DIE WAHRHEIT IST IRGENDWO DA DRAUSSEN

大宅

我啱啱同屋企人食飯,想食少少蠔餅,(平時已經極多野唔比我食),都比我老公話,其它屋企人聽到佢咁講即刻附和,張枱有6樣野,3樣唔食得,心諗咁緊張,就顧下我感受啦~!之前個中醫都話食得,但我老公點都唔信,又唔見佢陪我戎口,淨係識話唔得

別墅

回覆 veshmoon 的帖子

白蘿蔔食咗會有乜問題?我成日食好多

別墅

白蘿蔔會比較涼囉,但真係因人而異。我好同意有人JM話,陀之前都唔受得就唔好試,而有左後食過有唔妥都唔好再試。

蠔其實係好有益,我睇書係咁講,但係要熟囉。我o岩o岩有時,睇開既婦產科醫生只係叫我戒2樣野,1)生野; 2)睇到外面發左霉既芝士

而且敏唔敏感呢D,會唔會因為10個月入面食過幾次就trigger到呢?好難令我信服囉,蝦我成日食,因為雲吞水餃入面成日都有。

複式洋房

我咩都食,只係唔食生野。汽水都有飲,次次飮親都比人話,我心諗老公都未話我呀。其實樣樣唔食得過份,係問題不大的

首頁

尾頁

跳至