跳至

首頁

尾頁

大宅

我睇錯左,我以為係個耙型物體,原來黑色個D係欄杆。

我地D 街仔唔會有鏟雪車鏟雪,唯有各人自己出動,或用snow blower。鏟完放張凳子霸位。唐人老番都係,霸住個位唔俾其他人泊車。

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

引用:我睇錯左,我以為係個耙型物體,原來黑色個

原帖由 CK_Kukky 於 15-02-11 發表

我地D 街仔唔會有鏟雪車鏟雪,唯有各人自己出動,或 ...
會唔會有人推開“登“仔,泊人地個位?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

CK_Kukky 發表於 15-2-10 12:21

我地D 街仔唔會有鏟雪車鏟雪,唯有各人自己出動,或 ...
吓?可以櫈仔霸位架咩?
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

凳仔霸車位 -- 可能係芝加哥市內特色! 因為街邊可泊車位置少,鏟雪又辛苦,所以個個都會用凳仔或膠筒霸位。一般人都唔會攞開人地D凳,咁做真係好衰ga! 不過如果你唔霸位,其他人就真係會老實不客氣攞左你辛苦鏟返來個位。我剛來到以為只有唐人先會咁做,原來個個都會!!!!

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

可以話係習俗。

其實公家地方,根本唔可以霸位。但唔怪得d人。咁辛苦鏟好個位俾人泊左。 你架車在明,人地在暗,你唔怕你架車變花面貓咪搬開人地張凳泊囉。
你今日backup左未?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

靚靚巧兒 發表於 15-2-11 02:19
t 今日冇開,老公 work from home, 再加剷雪
嘩。。。。當多個雪櫃用。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

CK_Kukky 發表於 15-2-10 13:40
哇!D雪都好厚喔!我住芝加哥,上星期都落左一場大雪,學校停課,大人work from home,D 雪about 兩尺,我 ...
我地一家返左香港避左場大雪(我都在Illinois 但唔係Chicago),不過上星期五返到來先知臨出門前託個朋友介紹既人鏟雪佢冇鏟到,我地driveway 完全被塞住,結果搭完15個鐘飛機+開左個零鐘車返屋企累到爆既老公仲要用大半個鐘鏟雪先泊到車/搬到行李入屋

男爵府

回覆:靚靚巧兒 的帖子

啲雪厚到好似一開道門會湧晒入屋!

男爵府

回覆:眼訓 的帖子

唔講唔知呢個係parking space!!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼訓 發表於 15-2-10 14:13
可以話係習俗。

其實公家地方,根本唔可以霸位。但唔怪得d人。咁辛苦鏟好個位俾人泊左。 ...
咁樣我又覺得合理喎,辛苦剷完雪自己泊番好合理,如果拎開人地張櫈抵佢架車俾人劃花。我呢邊試過有人企喺個咪標邊話幫屋企人霸位,睬佢都傻啦,話唔行開call警察佢即時彈開。

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:靚靚巧兒 發表於 15-2-11 02:19 t 今

原帖由 眼訓 於 15-02-11 發表
嘩。。。。當多個雪櫃用。
黎緊好鬼凍!

男爵府

唉... 我住 house.. 已經開始流水.... 出面已經無咩位放雪.. 仲要星期四再黎過... 唉.... 好在係無停過電... 最怕最怕係天氣突然暖... 個 basement 唔 flood 就有假.... 真係唔得佢死呀!!

新年流流.. 可唔可以唔好咁玩我地啦!!

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

BossCatCat 發表於 15-2-11 11:39
唉... 我住 house.. 已經開始流水.... 出面已經無咩位放雪.. 仲要星期四再黎過... 唉.... 好在係無停過電. ...
吓。。。 有冇濕到insulation?最好搵個moisture meter度吓安心d。
不過唔落都落左,溶雪係遲早的事。“好彩”過年會有另一個 arctic blast,唔會溶住。不過March is right around the corner.....

王國長老

呢幾個月天氣玩死人,我呢度西岸都落咗幾日大雨,上星期尾好多班機取消,嚟緊周末兩日都擺農曆年街會,我女有戶外表演,好彩預告冇雨落,但氣溫都係5X至6X度,比你地東岸已經暖好多啦。希望大家都有個溫溫暖暖新年。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

3日冇出過街。。。

架車(not mine)話,我和春天有個約會,而家冬眠先。。。

如果聖誕前落d人可能會冇咁反感。。。

男爵府

眼訓... 你仲買到 groceries 架呵... 洗唔洗幫手?? 你架車真係要等等先搵得返...

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

d車唔係我架!我地嗰架snow emergency時泊左入mall等鏟雪d人好做d。只係尋晚出去食飯路過見咁有趣先影俾大家睇睇。 照呢個密實度我估車主上個storm開始已經放棄左。比較吓泊對面嗰幾架都冇堆得咁離譜。 有d車頭插左d廣告話$40可以幫你掘返佢出來。。。

咁我地平時買餸都係行出去既。。。落兩個block有Trader Joes 同 Star market。放工搭巴士遲兩個站落有wholefoods,行返屋企15-20分鐘。再懶d仲有Instacart(我隔離屋用緊,見好似都幾好咁)。

首頁

尾頁

跳至