夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 eggpudding 於 15-03-13 發表

原帖由 Lioness 於 15-03-13 發表
係,係一直都有嗰個女仔
但係我老公鐘意我我又鐘意佢,要因為有個咁嘅女仔所以要分手嗎?
點解唔可以分手?
如果你愛佢,或者佢愛你,係深得咁交關,你根本唔會咁痛苦…

因為你可以愛屋及烏愛埋佢個frd,佢亦可以為你唔要哩個frd,又如果大家愛得咁深,又點會覺得一個朋友有能力介入?

如果大家都用對方既角度去愛對方,你接受佢個frd,佢亦唔需求維護個frd令你難過。佢知你介意,會避忌下,你亦唔會咁抗拒個frd…

但你地咁多年都用相反既方法一直loop,逼對方埋牆,令件事變壞…

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+sleepchuchu+於+15-03-13+發

原帖由 Lioness 於 15-03-13 發表
點解你會估到嘅?

其實我已經比一般女仔outdoor……
其實你係對個活動本身零興趣??
or因為個活動技術上同老公相差太遠,而覺得自己玩唔埋?

如果係後者,你應該嘗試喺適當時候參與呀!
我本來係零運動,但老公就玩三項鐵人(業餘的),我之後去學曬游水4式,了解多左,近年就跟佢學踩公路單車!
我本來冇意干預佢(我冇玩,但會跟去比賽,幫佢影相),本意想大家有共同話題!但參與左一年,意外地發現佢似乎幾enjoy去教我呢個新丁,反而少左興趣約車友,甚至有時聽到佢同朋友傾電話時,好開心咁話同老婆去遊單車河⋯

唔洗玩得叻㗎!你樂意踏出第一步就夠,我而家都唔叻

melle    發表於 15-3-14 18:28
sleepchuchu    發表於 15-3-14 01:30

翡翠宮

回覆:老公有個青梅竹馬志趣相投的女性朋友 (有點長篇)

佢地既友誼耐過你,一齊既歷史都係,你話有無可能無lala放棄?
如果介意成咁當時真係吾應該結,呢類朋友基本上等同屋企人,無得分

大宅

JM你咁多年來都困住自己係框框,終日胡思亂想,老公返工忙需要relax減壓,有人同佢有共同興趣,只不過係女人,老公一早同你表達咗佢地無感情,你又埋唔到佢地興趣,跟去旅行又顧唔到唔啱牙嘅你,咁多年來你比佢嘅壓力,就令到今日你有BB都唔多理你 嘗試做回一個善解人意嘅老婆啦,當初明知有個close既女性朋友都一齊得,點解今日唔得?當初嘅你去咗邊?男人唔鍾意呷醋嘅女人,你仲要愈來愈呷,好難令佢對你好㗎!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實樓主睇來好敏感,介意個女仔介意到depressed要食藥,其實如果我係你我唔會考慮生bb住。當然,而家你已經大左肚,但我怕你將來更多時間可能要一個人湊bb你更多胡思亂想,始終湊bb係好困身既事,你老公如果又同朋友去玩,你咁敏感既性格應該仲更多疑,relax

洋房

引用:您同佢完全無共同興趣

原帖由 Nancy20090615 於 15-03-13 發表
您同佢完全無共同興趣?
都唔係完全冇嘅,我係咩都鍾意玩下見識下嗰d人,佢玩嘅嘢我都有玩過,但我沒有為了任何一項覺得要花很多精神心血下去

我老公則是很專一的,他整個人仿佛是為了那項興趣而活一樣,由生活習慣,飲食減磅,花費,對於未來的計劃…… 都是為了迎合那項興趣而設

有興趣/嗜好本身是是沒問題的,而且還是健康運動……

反而係佢鄙視我嘅興趣,佢覺得行街睇戲食飯好無聊,但我一星期工作五/六日,放假我都想relax 下,行下街睇下戲食下飯約下朋友咁……

一開始時我會玩佢嘅興趣,佢都會陪我行街睇戲食飯,可能呢幾年大家工作壓力都大,一有時間休息都想做自己喜歡的事,加上惡性循環(佢嫌我的興趣冇聊,於是我嫌佢的興趣辛苦……etc) 大家在興趣上愈走愈遠……

洋房

引用:婚前係甘婚後都好難阻止到!你有無好好既男

原帖由 queenoftheworld 於 15-03-13 發表
婚前係甘婚後都好難阻止到!你有無好好既男性朋友呀?等佢可以代入下你角色

...
好好嘅男性朋友←曾經有,即使結左婚都有過

但我心裡面知道當時嗰個男仔係有d鍾意我,我同佢fd 到好多嘢我第一時間想同佢講多過同老公講,特別是和老公相處的問題上我會同佢0申,佢亦好了解我好識安慰我……佢嗰時啱啱同ex 分手,我亦常常開解他

當時去到一個程度我覺得再咁落去我會鍾意佢,你估我唔知有個男仔有時曖昧下大家互相安慰下又要保持距離其實有時都幾好玩咩,但我是一個已婚的女人,自己應該避忌,雖然我老公應該唔知或至少佢冇表示過介意,但我自己覺得不合宜,有意唔同佢咁fd, 個男仔亦get 到,後來佢同其他人指拖、結婚,我都好祝福佢,但今時今日當然亦不會再是曾經的關係啦!

至於由細識到大嗰d, 我同以前嘅男朋友分手後都唔會再點聯絡,因我看過太多藕斷絲連糾纏不清的關係,我甚至以為自己的決絕分手是美德……

由於價值觀和經驗不同吧,我覺得男女之間沒有純友誼的,有亦不會fd 到咁,就算十幾廿歲時曾經有,長大後工作關係又好各有家室又好,不會有咁多年的純友誼

加上當年的女性直覺後來被証實是準的,個女仔同佢表白時其實佢地都識左十年以上,到今時今日個女仔都係冇拍拖冇結婚,我說服唔到自己佢地之間就係單單純純的所謂友情

而我不會為了要讓老公呷醋/體會自己心情而專登同d男人fd, 這樣一嚟係對個男性朋友不專用,二嚟,在我的世界裡是沒有男女單純友誼的,我都要對個男仔有相當好感我先會同佢咁fd

洋房

回覆:Lioness 的帖子

typo
拍*拖
專重*

洋房

引用:如果要同個女仔一齊,都一早已開始更不會有

原帖由 melle 於 15-03-13 發表
如果要同個女仔一齊,都一早已開始更不會有你。所以樓主要對自己有信心更要相你老公。
其實我唸你老公對她 ...
謝謝,我明白亦知道,妳講得好啱,
問題冇得解決和解決唔到
某程度上是我自己睇唔開,放唔到手

洋房

引用:所以當初無分手鍾意唔代表適合有d野忍唔到

原帖由 eggpudding 於 15-03-13 發表
所以當初無分手
鍾意唔代表適合
有d野忍唔到就係忍唔到
JM 妳好似好firm 咁覺得忍唔到一早就唔應該一齊,就算鍾意都唔代表適合……

妳你咪過來人?

洋房

回覆:fupigpig 的帖子

妳好叻!

子爵府

我係過來人
最後俾人飛左
所以我好明白你感受
我記得我咁多年佢都無易地而處為我想過
尤於佢從來都唔避忌
朋友朋友
之後就培養感情我就俾人踢走左
不過你個case...
只要唔好有一個機會撻著就無事
但佢會係一個計時炸彈
男人多一個伴有幾難
又唔係要離婚
又有女送上門
以前我真係會忍忍忍
但我衰過一次,有d底線真係唔可以無

未經本人同意,請勿轉載內容!

複式洋房

無人可以凌駕你感受
唔係一句光明磊落就可以咩都推得一清二楚
加上你而家懷孕
一定要清清楚楚表達俾佢聽你既不滿

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我都係一個醋埕,
唔buy乜野男女都有純友誼,
好明白你的感受。

你之所以咁困擾,
可能在於你老公太少氹你,
加上你有孕,更希望他為你做多一點,
但他冇做,加上荷爾蒙轉變,令你更加敏感。

你老公去outdoor activities ,
並非單獨同佢個傾慕者相處,
更不是為見呢個女人而去玩那些活動。
既然你説老公十分重視這些活動,
你點嘈他也不會放棄,
只會認為你無理取鬧。

女人最大的本領就是以柔制剛,
你先將重點轉移返去叫他多照顧你,
得閒嗲下佢,佢去活動過後就同佢睇返D相,
傾下丶講下,他會覺得你支持佢,
遲一些BB出世,你實忙C,記住不要忽略老公,
到BB大一點,可以要你老公放多一點時間親子。

如果你C6鍾意個傾慕者,
就唔會有你,
你一定有優勝之處,
不要看輕自己,
常常哭,會令人很煩厭的,
難道你想要一個喊包BB?
Think positive 加油

複式洋房

引用:Quote:原帖由 queenoftheworld 於 15-03-13

原帖由 Lioness 於 15-03-14 發表

但我心裡面知道當時嗰個男仔係有d鍾意我,我同佢fd 到好多嘢我 ...
我都明你識做但你另一半唔識做囉!大家價值觀好唔同!但結婚前佢地關係有無甘離譜?

禁止訪問

瑪瑙宮

Lioness 發表於 15-3-14 06:17

但我心裡面知道當時嗰個男仔係有d鍾意我,我同佢fd 到好多嘢我 ...

而家佢個心專注運動成績, 而佢體能亦在癲峯, 同您關係無缺失, bb 又就黎出世, 佢會專心運動無異心. 無謂諗太多, 機會太多, 唔係有呢個青梅竹馬 ge , 都有其他可能, 青梅竹馬唔代表乜野, 無 feel 就無 feel, 唔係個個男人有女就攬.

男爵府

引用:無人可以凌駕你感受唔係一句光明磊落就可以

原帖由 nubf 於 15-03-14 發表
無人可以凌駕你感受
唔係一句光明磊落就可以咩都推得一清二楚
加上你而家懷孕
X2

洋房

引用:我都係一個醋埕,唔buy乜野男女都有純友誼

原帖由 soso1227 於 15-03-14 發表
我都係一個醋埕,
唔buy乜野男女都有純友誼,
好明白你的感受。
yes, and 謝謝妳的鼓勵……
我明白的,我亦想到很多地方我可以做得好d, 而且其實佢除左ignore 我感受呢個我最反感外,佢都有其他好嘅地方嘅……兩個人相處有很多磨合,互諒

不過有時諗下諗下都會喊,不是因為憤怒,而是好傷心

覺得我視為最親最重要的人完全不了解自己,常常把我想得像一個無理取鬧的巫婆一樣,否定我的感受……

我試過睡了想起也嬲醒,一邊哭一邊望著床邊這個毫無同理心的男人,我希望有一天,他可以完全體會我的心情,這已是對他來說的一個懲罰

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

其實我都有好要好既異性朋友 性格 興趣 好夾
我地熟既程度係我可以借張床比佢訓
當然如果我老公唔中意 我最多係佢面前少提 少d同個朋友見 但唔會斷
我有自己既朋友 我老公都有佢自己既朋友
我個世界唔會圍住佢黎轉 同埋我10個朋友8個都係男仔 一斷就乜朋友都無哂
不過近幾年佢地都開始結婚 我多左朋友 就係佢地老婆 大家都好close有時認識老公既朋友打好個關係 變相會令你老公對你更好
我同老公嘈 我d朋友個個都會幫我老公講好說話

首頁
12345...6

尾頁

跳至