樓市動向

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:荃灣愉景vS荃灣海濱

7xx萬budget 可以考慮爵悅庭,樓齡10年有會所室內泳池bbq場etc

男爵府

果個海真係臭架!我自細住果附近,唔知咩季節定風向問題,間中有臭味,聽講係渠問題已有改善,但問題仍在,海皮—帶陸續興建新屋苑,未來數年沙塵滾滾

大宅

引用:7xx萬budget+可以考慮爵悅庭,樓齡10年有會

原帖由 wingyan008 於 15-05-28 發表
7xx萬budget 可以考慮爵悅庭,樓齡10年有會所室內泳池bbq場etc
Thx thx !爵悅庭睇左!位置吊腳,又近工廠區,最唔鍾意黑廁+開放廚房!所以唔考慮了!

男爵府

引用:我曾經都有考慮過呢兩個屋苑,但愉城行去MT

原帖由 小師妹 於 15-05-28 發表
我曾經都有考慮過呢兩個屋苑,但愉城行去MTR都唔近,會所又舊咗d, 又鑽石廳,樓價又唔平,而海濱又太舊,結 ...
咁請問你是那個屋苑呢

伯爵府

回覆 birdisfreedom 的帖子

我有同感, 我之前住過萬景峯, 1091個則, 內面間屋得7成實用, 個厨房又三尖八角咁, 當我睇樓睇完海濱807,773,829尺後, 嘩, 入面個尺數同實同1091個則相約, 但萬景峯貴好多, 所以我都選返海濱807了, 加上我又係成間屋全新大執, 水電煤乜都換晒, 喉放外面, 全屋窗換埋, 我自住, 仲打算住一段長時間, 小朋友又要多些空間玩及放玩具及書, 覺得實用高對我來講緊要過會所
之前住有會所, 一年去唔到幾次, 有朋友來話要參觀先會落下去, 平時返工放工, 有時間去行街去玩, 真係少去會所, 都係果句, 要睇個人及其家庭需要

子爵府

引用:Quote:原帖由+wingyan008+於+15-05-28+發表

原帖由 Chengkchk 於 15-05-28 發表
Thx thx !爵悅庭睇左!位置吊腳,又近工廠區,最唔鍾意黑廁+開放廚房!所以唔考慮了!

...
大單位不是黑廁同不是open kitchen,有明火

別墅

好似聽人講過1997落成既樓唔好買,唔知真定假?

大宅

引用:好似聽人講過1997落成既樓唔好買,唔知真定

原帖由 peacemorning 於 15-05-29 發表
點解呢?

大宅

引用:Quote:原帖由+Chengkchk+於+15-05-28+發表T

原帖由 wingyan008 於 15-05-29 發表
大單位不是黑廁同不是open kitchen,有明火
大單位又over budget,,而且附近工廠區,唔係咁啱!

子爵府

引用:好似聽人講過1997落成既樓唔好買,唔知真定

原帖由 peacemorning 於 15-05-29 發表
唔通因為 黑仔王?

子爵府

引用:由於budget+所限,只係可afford+呢兩個屋苑

原帖由 Chengkchk 於 15-05-27 發表
由於budget 所限,只係可afford 呢兩個屋苑的三房單位來自住!請問你會選邊度呢?
愉景:約7xx萬三房兩廁7 ...
請問海濱係會錢6百頭中定尾呀?

男爵府

海濱春秋二祭好多人,封路。其實入到去感覺幾好,但好多年長期跑輸大市!最經典隔離個商場攪極唔起,最後執埋。可能長廊起好有改善,以前係荃灣真係山卡拉。但有長廊,大雨入點算呢?

男爵府

引用:Quote:原帖由+peacemorning+於+15-05-29+發

原帖由 vickling 於 15-05-29 發表
唔通因為 黑仔王?
怨氣重!所以浪翠都係租好,買自住都係麻麻

大宅

引用:Quote:原帖由+Chengkchk+於+15-05-27+發表

原帖由 vickling 於 15-05-29 發表
請問海濱係會錢6百頭中定尾呀?
海濱有細三房同大三房套廁,所以由6百頭到7百頭都有

伯爵府

回覆 Chengkchk 的帖子

海濱三房一厠多些人放, 即715尺, 682尺 等等, 三房兩厠773尺最多人放.
因為客厠17尺長, 睇樓時覺得好大好正, 但實際真係設計放傢俬時就麻麻地, 因為要自行變日字廰, SOFA靠唔到牆放, 廳窗細, 但主人房窗大.

829尺和807尺少人放, 829尺係最大的則, 三房兩厠, 有些有海景, 但多數內園景, 807尺地產話係海濱樓皇(唔知真定假), 807尺大部分全海景, 望中環果邊有煙花睇, 向東南, 望麗城果邊又係全海景, 望青馬, 但向西北, 睇日落靚, 但勁西斜, 夏天又熱又焗, 要用遮光厚些窗簾.

低層和西北會多些人放, 但高層及東南多數自住, 少些盤, 如想要, 真係要揾下等下架.

首頁

尾頁

跳至