自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

跟大家舒發咗,個心冇咁up
多謝大家!

公爵府

2018復活節勳章

可以從第二種方法揾錢。

但親情時間無法用錢買回,我覺得放棄係值得。只是一時三刻未習慣所以有點失落。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

第時你就會覺得是值得!

男爵府

回覆:為咗兌現對孩子的承諾,放棄了高薪厚職,好唔捨得

要得到,必先要付出。小朋友成長這幾年能培在身邊,不是金錢可𧗾量的。

男爵府

得多事情不能用錢去换的. 例如陪伴子女看著他們成長. 錯過了就回不去了.

支持你丫樓主

一之蘭太太    發表於 15-6-19 05:35

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我當年都決定放棄份工, 自己做全職湊仔, 雖然份工唔係高薪, 但一下子無左1xk人工, 真係要節衣縮食.....
但望返轉頭, 做左ftm幾年, 我覺得好值得, 能夠自己一手一腳照顧返小朋友, 同小朋友親密左好多, 呢d係有錢都買唔到既.....
如果再比我揀一次, 我情可由我仔一出世就做ftm~

公爵府

+4熱血勳章

針無兩頭利, 孩子對父母應允的承諾都好上心, 何況錢要賺幾多先會夠呢? 同佢地一齊的時光一旦錯過左永遠都追唔返, 到果陣後悔就無謂了......

其實好多人想兌現都唔得, 難得你有能力做到, 唔可以集中係放棄了高薪厚職而可惜, 有失就有得, 而家係得到佢的尊重, 千金難買就真!

恭喜你呀~~

侯爵府

引用:如題

原帖由 皮亞莉 於 15-06-18 發表
如題
決定左就唔好再諗,吾系有排你唔捨得。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

加油

珍珠宮

畀面勳章

珍珠宮

引用:做人有口齒比起高薪厚職,會令小孩更尊重你

原帖由 huiwo太太 於 15-06-18 發表
做人有口齒比起高薪厚職,會令小孩更尊重你
絕對認同。

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

男爵府

如題
妳高薪厚職,即係有市場,過幾年再工作都唔會差好遠,起碼揾到工。

好多一般文職jm, 離開市場幾年就已經揾唔到工,要轉型做家務助理,收銀。

bosch    發表於 15-6-18 20:53

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我會,我為咗可以陪伴小朋友一齊成長,我放棄咗份高薪閒職!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

習慣左就得,你睇d 明星,名媛都係咁。努力!

大宅

男爵府

如題
你就好!
我一早想辭職,但D仔女(最大18最細5)都一致決定我繼續返工,賺錢去玩好D!

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

侯爵府

講真,無論你選咗工作定FTM,
你都會後悔沒有選另一樣.
與其活在後悔失去的,
何不ENJOY自己的選擇呢.

男爵府

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&action=list&fid=10533

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:皮亞莉 的帖子

你嘅得著一定珍貴過依家放下嘅

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

子爵府

Me too 但我為左孩子 我無悔

首頁

尾頁

跳至