自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 jandk 於 15-07-07 發表我想

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-07-07 發表
自行表上有先後次序 1&2,兩間都收就會1收你先
原來係咁, thx

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咁點解B校收咗唔一早講? 唔講得架?

伯爵府

引用:即係話,自行即使收左,都唔會一早知,要等

原帖由 ChristieMing 於 15-07-07 發表
即係話,自行即使收左,都唔會一早知,要等到7月放榜先知?
無錯,7月大家一齊放榜,仲有,學生其真唔會知係大抽獎中獎定自行中獎,除非好似樓主咁,自行選的學校在大抽獎無選,咁就可以估係自行入選。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-07-07 發表

原帖由 cattz288 於 15-07-07 發表
原來係咁! 咁想問大抽獎時係咪同小一果時咁靠個random number?
除了隨機冧把,還要靠小朋友三次呈分試成績的!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 ChristieMing 於 15-07-07 發

原帖由 hanbb 於 15-07-08 發表
無錯,7月大家一齊放榜,仲有,學生其真唔會知係大抽獎中獎定自行中獎,除非好似樓主咁,自行選的學校在大 ...
Oh...ic, thx

大宅

引用:Quote:lolonorna 發表於 15-7-7 23:27 即係

原帖由 wonderlulu 於 15-07-07 發表
你地唔鐘意B 但又會去IN ?

依家想叩返A 呀?
我相信大部分家長都唔會放棄兩個自行既機會,唔會太老定只in一間掛?B唔係唔好,都係B1a,名氣分分鐘好過A,老師都建議佢去in。所以派到B,老師其實好滿意,但小朋友有自己心中最想入的學校,所以要盡力去叩下門囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-07-07 發表

原帖由 cattz288 於 15-07-07 發表
原來係咁! 咁想問大抽獎時係咪同小一果時咁靠個random number?
都關號碼事,同banding號碼前會抽先,所以要睇有冇抽獎運,但同小一唔同,因升中派位最重要都係睇成績,成績好自行時好大機會中學已收,而且分要banding,所以要努力考好呈分試。

wcpcelia    發表於 15-7-8 08:39

大宅

引用:即係話,自行即使收左,都唔會一早知,要等

原帖由 ChristieMing 於 15-07-07 發表
即係話,自行即使收左,都唔會一早知,要等到7月放榜先知?
應該係,我地填表其實冇填到B

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:我想問如果自行a, b 2間學校都收, 會點決

原帖由 jandk 於 15-07-07 發表
我想問如果自行a, b 2間學校都收, 會點決定個學生讀邊間學校呢?
根據排位,自行no.1 係劉華中學。 no.2係梁朝偉中學,如兩間都取錄,就派劉華中學

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

伯爵府

回覆:派位一問

樓主在自行選校時無問小朋友鍾唔我鍾意先選咩?

其實孩子小六,佢一定有自己想法,如果父母都說服唔到孩子,即係對他而言有强烈理由唔想去那間學校。

唉,小六與小一唔同,真係要和孩子一起選,否則就好似樓主的孩子,派左你選3學校仲要去叩門,父母都辛苦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:原帖由 cattz288 於 15-07-07 發表原

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-07-08 發表
都關號碼事,同banding號碼前會抽先,所以要睇有冇抽獎運,但同小一唔同,因升中派位最重要都係睇成績,成 ...
明白! 咁揀自行時, 係咪一定有得in? 定睇呈分試成績?

放下自在

大宅

引用:樓主在自行選校時無問小朋友鍾唔我鍾意先選

原帖由 hanbb 於 15-07-08 發表
樓主在自行選校時無問小朋友鍾唔我鍾意先選咩?

其實孩子小六,佢一定有自己想法,如果父母都說服唔到孩子 ...
有,其實知小朋友心儀A,但又唔敢太老定,老師都會建議選兩間,小朋友當時都冇太抗拒,因佢都唔肯定自己100%入到A

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

據聞自行2收咗, 自行1就唔可以收~
所以樓上話如果根本唔想入2就唔應該報
有錯請指正~

大宅

引用:據聞自行2收咗, 自行1就唔可以收~所以樓上

原帖由 小倩 於 15-07-08 發表
有錯請指正~ ...
但點解係2收咗, 1反而唔可以收呢?

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

小倩 發表於 15-7-8 00:21
有錯請指正~ ...
唔關事,如果 2 間都收,都係 1 收先 ~
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

引用:即係佢根本冇機會參加大抽獎其實佢派得唔差

原帖由 lolonorna 於 15-07-07 發表
即係佢根本冇機會參加大抽獎其實佢派得唔差,係B1a, 班主任都好滿意, 但佢自己唔中意,所以明天要再 ...
策略錯了,如果唔係太中意,當初自行點解要揀B校呢

自行係應該揀d自己超級中意,收咗你而你都唔會後悔嘅學校

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

引用:Quote:原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-07-08 發表

原帖由 cattz288 於 15-07-08 發表
明白! 咁揀自行時, 係咪一定有得in? 定睇呈分試成績?
由嗰一間學校決定in 唔in 你,所以唔一定有得in, 但都有好多學校係全in

珍珠宮

引用:據聞自行2收咗, 自行1就唔可以收~所以樓上

原帖由 小倩 於 15-07-08 發表
有錯請指正~ ...
錯。。係掉轉至真,自行no. 1收咗,咁自行no. 2就唔可以收,因為你一早比人立走咗喇

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

個機制係:

假設 2 間學校自行都收 100 人,咁你揀人 - 人揀你,因佢地唔知學生選擇,究竟將學校放首選 / 次選,學校交上教署嘅名單是 100 (正選) + 100 (後備),若然正選裡面有 50 人已被人地收咗,就由後備名單填上,若然真係咁黑仔,大部份學生都將呢間學校放 "次選" ,自行只收到 80 人,剩餘 20 個位就會回撥返去大抽獎。
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我女舊年自行選校時,想多個機會,報了兩間,後來兩間都有信寄來in,最後只去心儀的一間in, 而另一間較遠路嘅冇去in(呢間有得in嘅人數仲少,收嘅機會仲大),好彩決定啱,否則可能就好似樓主朋友咁。

nieualma    發表於 15-7-8 12:39

首頁

尾頁

跳至