自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

引用:剛經過城門河,好多人行,但有幾個狗主都唔

原帖由 yiuki 於 15-09-27 發表
剛經過城門河,好多人行,但有幾個狗主都唔用狗帶,任d狗四圍走,知唔知會驚親小朋友的。

...
明日之後會有人貼街招搵失狗!

水晶宮

回覆:點解D人帶狗出街唔用狗帶

先唔講話會唔會嚇親人。

唔拖繩導致走失 / 衝出馬路都唔好啦。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

啲愛狗人仕係唔會理解我地怕狗嘅人,仲覺得你冇愛心唔包容,我都好驚狗,我一定好大反應避開

子爵府

回覆:點解D人帶狗出街唔用狗帶?

旺角花園街附近嗰條長天橋,不論早晚都有人放狗唔用狗帶!
嗰度咁多人,d狗周圍走,又痾到周圍都係!
有次見到隻鬆獅狗,無狗帶,個狗主掛住執💩,隻狗就周圍吠人,想咬人咁款!
我呢d驚狗嘅,真係嚇到腳軟,唯有有咁遠行咁遠

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我仔都好驚狗,就算隻狗有無狗帶都會驚。所

原帖由 siny2 於 15-09-27 發表
我仔都好驚狗,就算隻狗有無狗帶都會驚。所以我對戴唔戴狗帶無乜意見。

...
我都非常想我女驚狗,佢唔驚狗既赽步係去到唔識死個隻。

有次有狗主綁隻格鬥狗個d款係惠康門口,我女伸緊手出去想同佢握手。嚇到我即刻尖叫佢個名。

望小一眼。差d嚇死我。

我好憎佢唔驚d貓狗,仲勁鍾意摸抱佢地。

我自己係極到驚。有事起上黎我都唔知點救佢

公爵府

引用:Quote:原帖由 SiuBBee 於 15-09-27 發表回

原帖由 tingho 於 15-09-27 發表
同意
不過實好多人話法例冇規定...
同佢地讲法例?唔系下嘛。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

複式洋房

原帖由 dolaveve 於 15-09-27 發表
有人天生驚狗,唔係話接觸多d就可以改變,唔通咁就代表無愛心 .....同埋有時往往係d越細隻嘅狗仔吠得最大聲 ...

我無話過咁係代表無愛心喎~

男爵府

引用:如果係細狗仔,法例無規定一定要用狗帶架喎

原帖由 hamaibb 於 15-09-27 發表
如果係細狗仔,法例無規定一定要用狗帶架喎~
對小朋友黎講,係一個機會接觸狗仔,有愛心嘅小朋友更可愛:ki ...
咁多謝, 其實好多小朋友好驚狗, 請狗主唔好自以為事比小朋友接觸動物, 有狗帶都可接觸。

利申: 由細到大都驚狗, 討厭d 狗唔用狗帶

男爵府

引用:回覆 yiuki 的帖子我係好驚狗,無論大細狗都

原帖由 SiuBBee 於 15-09-27 發表
回覆 yiuki 的帖子

我係好驚狗,無論大細狗都驚,因為細個時見哥哥比狗咬。希望各狗主,見到多人既時候,為他 ...
同意

翡翠宮

好媽媽勳章

咁似我姑9。問我做咩唔養狗?話養狗嘅人先有愛心已,無養嘅人無愛心。。。

伯爵府

LedTV 發表於 15-9-28 06:25
我都非常想我女驚狗,佢唔驚狗既赽步係去到唔識死個隻。

有次有狗主綁隻格鬥狗個d款係惠康門口,我女伸緊 …
我之前睇過個研究話,母親同事物既恐懂會潛移默化子女,我都認同,因為我娘對某樣騎呢野好驚恐,我有兄弟姐妹都中左,所以可能過多幾年你女見多幾次你對狗既恐懂會同你一樣怕狗

*無養狗,我對狗唔狗帶無咩感覺,聽過好多都係個狗主拉唔實狗帶連人帶狗衝出去咬人,其實香港大部分人既居住環境都唔適合養中,大型狗
優悠在澳洲

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

引用:回覆 yiuki 的帖子我係好驚狗,無論大細狗都

我係好驚狗,無論大細狗都驚,因為細個時見哥哥比狗咬。希望各狗主,見到多人既時候,為他 ...
Good say!

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

引用:回覆 yiuki 的帖子我尊重佢哋養狗的權利,我

我尊重佢哋養狗的權利,我亦希望佢哋能夠尊重番我既權利,亦即係唔洗心慌慌咁行路。 ...

公爵府

好似某幾類狗先要戴狗帶同口罩.
我鍾意大狗,但都怕啲細狗突然無定向咁跑.

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

伯爵府

我都唔鐘意狗主唔用狗帶,唔望實隻狗

重要自己行到勁遠,隻狗後面追,大佬隨時行個雷嚇走隻狗就揾唔返變成流浪犬

再唔係由隻狗馬路行,比車撞傷/撞死先黎後悔重怪司機害死隻寶貝,其實真兇就係狗主自己

(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

珍珠宮

春季勳章 玩具勳章 畀面勳章

我有狗,一定帶
係保障自己啲狗!
好怕人唔帶帶之後又lost dog.....

利申,屋企一大一小

子爵府

引用:Quote:原帖由+hamaibb+於+15-09-27+發表如

原帖由 dolaveve 於 15-09-27 發表
有人天生驚狗,唔係話接觸多d就可以改變,唔通咁就代表無愛心 .....同埋有時往往係d越細隻嘅狗仔吠得最大聲 ...
我唔怕大狗,反而怕細狗
但往往通常細狗都冇狗繩

公爵府

2018復活節勳章

同意,我自己都有養狗,每次出街必拖繩,如遇到有小朋友或驚狗嘅人,會抱起隻狗

人同狗應互相尊重,做好自己本份,令到怕狗人士唔會咁憎狗同狗主。

cffw    發表於 15-9-28 10:43

禁止訪問

公爵府

成日有好多狗走失就係因為主人唔用狗帶,我個朋友帶隻狗入公園結果被大狗咬,嚇到自己隻狗走失左而家都揾唔番,仲上網post晒自己好慘好可憐。。。
首先公園根本唔可以俾狗入,其次無用狗帶,真係本末倒置

首頁

尾頁

跳至