自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

引用:我覺得係疏忽,如果有心貪,金額未免太少

原帖由 seen1818 於 15-12-18 發表
我覺得係疏忽,如果有心貪,金額未免太少
係.以佢當時身份地位,要貪唔止貪到11萬咁小

珍珠宮

睛靈勳章

回覆:【志雲罪成】方逸華俞琤汪明荃撰求情信 志雲眼濕濕

有收就有收,冇收就冇收,點解搞到咁複雜

珍珠宮

引用:我覺得係疏忽,如果有心貪,金額未免太少

認同,我都覺佢冇心。
可惜法律係睇事實,只要有做,有心同冇心都係有罪,
就好似誤殺,一樣冇心,但做咗就要被定罪。。。
戥佢無奈

珍珠宮

佢係有貪就要接受法律制裁架喇

侯爵府

eightnine89 發表於 15-12-18 12:50
好明顯成件事係佢上司唔like佢
Who is his 上司?

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:我覺得佢應該得罪咗人!真係有心貪點會得嗰

原帖由 slowlycat 於 15-12-18 發表
我覺得佢應該得罪咗人!真係有心貪點會得嗰十幾萬!十幾萬對佢嚟講算得乜,根本無必要用自己前途嚟冒險:thi ...
認同!

若要人不知 唔好咁低B !  : P

公爵府

當年梁錦松何嘗唔係因為少少錢攪到要下台呢!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:係咪要坐監

原帖由 mickeyeva 於 15-12-18 發表

係咪要坐監?
坦白講,我欣賞佢有才華有智慧,聲線超好聽,交際網絡勁大。但又唔可以話「係貪就唔止貪咁少」、「以佢當時嘅地位大把人比著數佢」,有時好難講,究竟真係疏忽/冇心而冇上報,還是覺得呢d數都唔係咩大數目,目中無人而不守公司規矩?
犯咗法就要承擔後果,但人誰無過,希望佢唔好放棄自己嘅事業。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

引用:有收就有收,冇收就冇收,點解搞到咁複雜

原帖由 jollyma 於 15-12-18 發表
有收就有收,冇收就冇收,點解搞到咁複雜
咪係, 頭先聽收音機話求情理由係無刻意隱瞞, 乜隱瞞有分刻意同無刻意架咩。

芝麻街    發表於 15-12-18 16:15
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

大宅

貪得少就唔合理?犯罪就是犯罪,法律是平等!

琥珀宮

引用:我覺得係疏忽,如果有心貪,金額未免太少 +

同意,唔覺得係立心,希望輕判!

公爵府

引用:根本有人想佢死,一直啄住唔放。我覺得係疏

原帖由 kmcatbb 於 15-12-18 發表
根本有人想佢死,一直啄住唔放。我覺得係疏忽,點會貪嗰十幾萬?連方小姐都寫求情信,好明顯呢單野唔係收受 ...
照咁講誤殺都只可以話疏忽,如果受害者家人寫求情書 咁係咪就無罪名?
唔係有人啄住佢 而係本身個法官判得好錯 所以律政師先要改返個判決

男爵府

我覺得佢應該得罪咗人!真係有心貪點會得嗰十幾萬!十幾萬對佢嚟講算得乜,根本無必要用自己前途嚟冒險:thi ...
有可能有証據可以吿得入的只是這十多萬的case

公爵府

我都覺。我相信佢收錢上司係知情既,不過而家佢上司一句話冇聽過,即刻可整死佢。

男爵府

引用:Quote:咁求琪+發表於+15-12-18+12:17+好似

原帖由 loveDD 於 15-12-18 發表
睇番件案,係爭議陳志雲沒有通知無線下收取報酬:

判辭中指,原審法官以無綫電視曾多次批准陳志雲外間工 ...
佢都算係半個藝人,咁同其他藝人接job有無唔同?

侯爵府

畀面勳章

如果明亮的光線使你雙眼再也看不見
我的愛能把你帶回家

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 slowlycat 於 15-12-18 發表

禁止訪問

琥珀宮

真係要坐?

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

首先知道何謂防止賄賂條例
私人機構只要上司書面/口頭批準
就可以收所謂嘅回佣。
總括上無記明食佢

香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

首頁
12345...6

尾頁

跳至