自由報料

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

好姨果部我用緊,每次份量唔多.
如果比我再買,我一定會買捷家伴.
因為十幾年前新出果時已經好正,我日日飲,唔洗再隔.
因為當年我做電器o架,個promoter日日都整比我地飲.
而且成個都係不"秀"鋼,襟用好多.

原文章由 JojoB 於 08-10-12 11:36 發表

ICIC 我後尾去左個佢地講果到 大概都估到係豆漿機不過唔知乜野牌子

若果同時九陽牌 咁向點點綠買好d 起碼有保養

我家下就係唔知買邊隻好

我之前果隻 $300 D豆漿要自己再隔渣先夠滑 大概用大半年 但好似一年換一 ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

請問威馬果部d豆漿渣可以有乜用? 個promoter 講過可以用黎煮餸, 不過唔記得lu.

男爵府

原文章由 taktakb2006 於 08-10-13 08:51 發表
請問威馬果部d豆漿渣可以有乜用? 個promoter 講過可以用黎煮餸, 不過唔記得lu.

其實所有豆渣都可以食番
其本上係磨爛左既黃豆
我剛向GOOGLE到都查到一D食譜你可以去參考下 自己再諗下D新菜式

男爵府

原文章由 bbrma 於 08-10-12 22:34 發表

唔難清洗. 要自己再隔豆渣先會滑, 個人覺得呢樣最煩.
Wing On big sale時賣 $9xx.

永安平咁多

係呢 我聽過人講 煲豆漿要30分鐘
咁係咪煲一轉就可以飲

因我之前用開果D 煲2轉先夠味好飲 但果D 15分鐘到一轉 2轉都係30分鐘..

男爵府

原文章由 patpat234 於 08-10-12 23:26 發表
好姨果部我用緊,每次份量唔多.
如果比我再買,我一定會買捷家伴.
因為十幾年前新出果時已經好正,我日日飲,唔洗再隔.
因為當年我做電器o架,個promoter日日都整比我地飲.
而且成個都係不"秀"鋼,襟用好多.

...

我用Netscape開到個link
個SIZE都幾細

剛問左個朋友佢用開捷家拌
好似bbrma 咁講好易清洗
不過 就煲豆漿時間要成30分鐘

我之前慣左會煲2轉 先出到味 唔知係咪之前部機差D 先
定係部部豆漿機都最好煲2轉

你用好姨果部要唔要煲2轉出味呢?

水晶宮

好媽媽勳章

我一向都只係煲一轉.
因為我次次整親都要整2煲....
試下買d靚d o既豆.

原文章由 JojoB 於 08-10-13 11:41 發表

我用Netscape開到個link
個SIZE都幾細

剛問左個朋友佢用開捷家拌
好似bbrma 咁講好易清洗
不過 就煲豆漿時間要成30分鐘

我之前慣左會煲2轉 先出到味 唔知係咪之前部機差D 先
定係部部豆漿機都最好煲2轉

你用好 ...

男爵府

thx

原文章由 patpat234 於 08-10-13 13:56 發表
我一向都只係煲一轉.
試下買d靚d o既豆.

男爵府

Where could you buy "靚d o既豆"? Around how much?

原文章由 patpat234 於 08-10-13 13:56 發表
我一向都只係煲一轉.
試下買d靚d o既豆.

水晶宮

好媽媽勳章

藥材舖

原文章由 cindytam 於 08-10-14 09:41 發表
Where could you buy "靚d o既豆"? Around how much?

珍珠宮

睛靈勳章

應該唔關豆事, 我試過買好多款豆, 包括city super有機豆, 日本黃豆, 即使煲兩次,始終係冇咩豆味(同人手煲比較)
我一向都只係煲一轉.
試下買d靚d o既豆.

男爵府

原文章由 jollyma 於 08-10-24 14:41 發表
應該唔關豆事, 我試過買好多款豆, 包括city super有機豆, 日本黃豆, 即使煲兩次,始終係冇咩豆味(同人手煲比較)

人手煲 意思係 用攪伴機打完隔渣再煲?

首頁

尾頁

跳至