夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

Miulo 發表於 16-5-30 07:25
我老公每個星期六都會陪我返外家吃飯(我屋企人的家庭聚會), 反而節日才去99家吃飯, 但會以99做節優先, 老 ...

我老爺奶奶係十級難頂,搞結婚時已嘈很多次,成日同我老公嘈交,亦講過好難聽說話俾我speaker聽到,但我冇同佢頂過咀,亦每次都有陪老公返去呀!

我媽一向好錫我老公呀!佢係煩在成日呻同講工人壞話,成日打俾我,但唔係煩我老公,我媽從冇鬧過去呀!個日係老公鬧我媽先呀!

我係工人每星期日放假先要過去睇我媽,所以冇人幫,要自己推輪椅出去,我老公有車就方便好多!平日陪媽覆診都係我同工人一起自己搞掂,沒有叫老公去,我媽入院我都係自己過去。

瑪瑙宮

Celia330 發表於 16-5-30 12:41
我老爺奶奶係十級難頂,搞結婚時已嘈很多次,成日同我老公嘈交,亦講過好難聽說話俾我speaker聽到,但我冇 ...

我覺得您條氣仍然頂住, 您老公話左各自返, 佢又無迫您返佢度, 又無唔比您返媽度, 咁唔係好事嗎?

翡翠宮

Nancy20090615 發表於 16-5-30 12:46
我覺得您條氣仍然頂住, 您老公話左各自返, 佢又無迫您返佢度, 又無唔比您返媽度, 咁唔係好事嗎?

...
係囉, 做咩係都要迫人返? 真係攞交黎嗌

大宅

其實你老公都講左分開,證明佢已經頂唔順,你再咁固執既話,咪無左個老公囉,或者搵個頂得順亞媽既人做老公。

水晶宮

兩公婆邊有吵咁耐,你試下氹返C6,以後好好控制下情緒

公爵府

Celia330 發表於 16-5-30 12:41
我老爺奶奶係十級難頂,搞結婚時已嘈很多次,成日同我老公嘈交,亦講過好難聽說話俾我speaker聽到,但我冇 ...
你同99唔啱,你老公無迫你返去見99,相反你老公同你阿媽唔啱,你都唔應該迫佢去見你媽,這才是公平。呢段時間你應該俾d佢空間,由得佢節日才返,私底下你都應該同你媽講聲,叫佢控制一下,待日子耐了,等你老公啖氣下了,你才再叫你老公平時陪你返啦。

珍珠宮

回覆樓主:

夾唔到唔好勉強, 你自己返去陪阿媽一樣ok, 正如好多新抱一年都未必返去99屋企一次啦…

子爵府

回覆樓主:

成日呻既女人真係好煩
我真覺得呀媽係咩人仔女都應該係同一類人
我覺得唔一定要你老公去陪你呀媽
娶你咋唔係娶埋你呀媽

別墅

回覆樓主:

我從來冇逼過我老公返外家,一向都是自願的,基本上我地去邊都一起,除了返工,今次件事只係佢個日冇啦啦工作時打來講,到放工已沒有提,我地2個都冇再為呢件事嘈,最近幾星期我都係自己返去亦冇逼佢要返喎!我有唔開心,但我冇發老公脾氣喎!多謝大家意見啦!

翡翠宮

少少誤會,兩公婆可以商量慢慢傾嘅

大宅

回覆:有幾多老公會陪老婆返外家

老公得閒多數都會一齊返

And if you give me what I want, Then I'll give you what you like

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你老公同外母呢期鬧到面左左, 風頭火勢, 唔見好過見啦
我覺得男人唔同女人, 女人通常少少事就bla bla bla發洩晒出黎
男人多數係平時硬食, 忍到一個點先會爆, 但一爆就會爆好勁
所以我估計你老公唔係單單母親節0個日覺得你阿媽煩架喇, 平時忍埋唔少
同埋我覺得佢都算好公平, 佢唔想返外母度, 佢都唔會逼你返99度
做人最緊要識變通, 無人渣車出去, 咁你咪買外賣上阿媽度食囉, 或者買菜上去煮, 反正阿媽都係想見你, 食咩都無所謂啦

大宅

佢唔想成日去無所謂,一將心比己我更唔想見佢老母,但得閒會黎接番我走,我覺得仲好

大宅

回覆:有幾多老公會陪老婆返外家

我都明白樓主苦處
一開始老公打機已經錯啦
阿媽心情唔好應該關心下佢
佢仲話主動離婚?佢係錯果個wor

不過,老公唔陪自己就算啦
佢地2個嘈咪仲多問題
總之佢唔陪你返娘家
你搵一樣佢鐘意既野,都唔陪佢做

伯爵府

任何情況與長輩嘈,不論啱晒都好,都係晚輩唔啱!

別墅

畀面勳章

我自己覺得結左婚不等於一家人...
結左婚只係你同你老公變左一家人...
假設你奶奶成日無故發你脾氣....
可能係你角度你會覺得一家人..唔緊要啦 我忍!!
但你覺得你忍耐可以忍到幾多?
你都話有時你照顧你媽都會照顧到發脾氣
更何況你老公
果個人係你阿媽..而唔係你老公阿媽
你阿媽養到你大..你孝順係應該
但你阿媽無養過你老公
你覺得你老公都要孝順埋你阿媽?
你老公係因為愛你而去接受你屋企人
而唔係因為結婚而當左你屋企人係佢屋企人

大宅

引用:我自己覺得結左婚不等於一家人...結左婚只

原帖由 柴犬公主 於 16-06-02 發表
我自己覺得結左婚不等於一家人...
結左婚只係你同你老公變左一家人...
假設你奶奶成日無故發你脾 ...
Agree!

珍珠宮

回覆 gorky 的帖子

對於長輩無理要求, 恰你, 你系唔系硬食? 有好多人次住自己系長輩, 乜都講得出, 做得出, 又點計數, 計我話, 反面就最好, 大家唔使理大家

珍珠宮

回覆 柴犬公主 的帖子

Agreed

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

yiyi20 發表於 16-5-29 15:45
各自番自己屋企有咩問題?老人家麻煩,點解要老公硬食?

應同

首頁

尾頁

跳至