醫護健康

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

bee918 發表於 16-6-3 12:38
家人腦退化, 本身個人已吾多和氣, 無個仔女同到佢住,請左個相孰嘅工人姐姐照顧佢, 好驚姐姐頂吾住, 無人照 ...

近年腦退化症患者有年輕化趨勢,令不少人提心吊膽。然而,記性差不一定等於患上這種不治之症,輕度認知障礙也是常見的老人病;透過「健腦之旅」及早發覺和診治,將會大大降低病發及惡化機會。

有趣健腦遊戲及測試 預防輕度認知障礙

介紹「健腦之旅」前,首先要釐清一個概念,就是疲倦或壓力太大同樣會影響記憶力,而隨著年齡增長,記性當然無法跟年輕時相提並論,因此健忘未必與腦退化症有關;相對而言,輕度認知障礙其實更普及。外國最新的研究結果顯示,如長者患有輕度認知障礙,將會有較大機會(12-15%)演變成腦退化症,因此輕度認知障礙可被視為腦退化症的危險因素。

認識輕度認知障礙

經常忘記鎖好門窗、煮飯後不記得熄火、幾乎每天都要花時間找東西等,都可能是患上輕度認知障礙的警號。「輕度認知障礙」 (Mild Cognitive Impairment,簡稱MCI),成因源自腦血管疾病及腦退化症病變,患者健忘的情況愈見頻密,容易忘記談話內容,無法正確掌握時間等;雖然不影響日常生活,運算及判斷力也沒有下降,但在接收新訊息時卻感到困難;若覺得自己正受這些情況困擾,專門針對輕度認知障礙的「健腦之旅」絕對幫到你。

正常老化與腦退化症的分別

正常老化

腦退化症

時間觀念

偶爾忘記日子

把過去和現在的事情混雜在一起

記憶力

忘記事情的細節

即使剛做過的事情也會完全忘掉

運算能力

有可能較從前緩慢

常常出錯,甚至不懂計算

病識感

知道自己記憶開始退化

不知道或否認自己記憶退化

自我照顧能力

良好

無法自我照顧

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

腦退化症

現時,香港的腦退化症患者超過七萬人,隨著人口老化,預計本港二零三六年將有約二十八萬人受腦退化症影響,此症患者亦日趨年輕化,有些五十多歲便已發病。
腦退化症(前稱老年癡呆症) 是由於腦細胞不正常退化,患者腦部功能衰退,導致記憶力、語言及日常活動能力逐漸喪失。由於腦退化症初期的病徵並不明顯,很多人誤會患者是因為年老而記憶力衰退,因而延誤了治療時間。今期,我們特別邀請了內外全科醫生脫安生,為我們講解有關腦退化症的種種問題。

前茂: 患有腦退化症的病人會有甚麼具體症狀?
脫醫生: 一些生活上的變化,如情緒困擾、壓力、疲勞、藥物等都會引起偶發性的便秘問題,而已每個人都有不同的排便習慣,所以便秘持續一個星期也未必需要看醫生。患者應該放鬆心情,多喝開水及每日按摩腹部,這樣都可有助排便。

前茂: 甚麼人較容易患上腦退化症?
脫醫生: 任何人士都有可能患上腦退化症,但年紀愈大、有心血管疾病、糖尿病或其他腦部問題,如柏金遜症的人士患上此病的風險較高。

前茂: 腦退化症會引起其他併發症或疾病嗎?
脫醫生: 世界很多醫學研究都發現腦退化症和老年的抑鬱症,與腦血管阻塞有極大的關係。

前茂: 如何治療腦退化症?
脫醫生: 到目前為止,醫學界仍未找到能有效治療因阿爾茨海默症*而形成的腦退化症,但其他可找到病因的腦退化症則可靠藥物來治療。腦退化症的患者應多做運動及多參與社交活動,亦要多注意營養。另外,家人的支持和體諒亦是治療腦退化症的關鍵。

前茂: 有沒有方法可以預防患上腦退化症?
脫醫生: 阿爾茨海默症而導致的腦退化症並無有效的預防方法。但由中風或慢性腦血管栓塞引起的腦退化症可透過健康生活,如均衡飲食、適量運動、避免吸煙和酗酒,控制高血壓、糖尿病和心臟病等,將病發率降低。另外,近年研究發現,攝取足夠的奧米加三脂肪酸會對腦部有益,或可減低患腦退化症機會。

*阿爾茨海默症是一種由於腦的神經細胞死亡而造成的神經性疾病
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

家人腦退化, 本身個人已吾多和氣, 無個仔女同到佢住,請左個相孰嘅工人姐姐照顧佢, 好驚姐姐頂吾住, 無人照 ...

腦退化 估計不是你父母對么?

bee918    發表於 16-6-24 22:22

理性討論交流者。

大宅

bee918 發表於 16-6-5 14:35
是自己家人, 怎會是另類動物呢?
照顧呢類性格的老人真的很辛苦, 親身經歷過的才會明白!

bee918    發表於 16-6-30 19:11

複式洋房

回覆 fptong123 的帖子

可否介紹

大宅

回覆 開心小伙子 的帖子

我只在看深水埗區的私家醫生(姓周)他門口有寫老人科。第一次睇政府的老人科問症時,個醫生都話嗰個係佢的師兄

複式洋房

回覆樓主:

腦退化有冇得食中藥或針灸之類可以舒緩?

複式洋房

回覆樓主:

我同事俾啲西藥之類佢老豆食,話幾好,但我唔鐘意,因為我比較相信中醫多啲。即使佢隻西藥有中藥成份。

珍珠宮

t諗都無謂, 佢退化到咩程度?

男爵府

doudou_ma 發表於 16-6-4 22:50
http://www.jccpa.org.hk/tc/home/index.php
赛馬會資助專協助腦退化病人及家屬的機構
有日間護理中心等不 ...
窮既家庭可資助多d??

洋房

anna59 發表於 16-6-5 13:32
回覆 cedarcone 的帖子

輕微,剛開始的腦退化症可以食藥減慢退化,可以問私家醫生開藥 ...
家人都有呢個病,可以食藥,貼紙,只會減慢退化。(d藥好貴)

通常病人脾氣可以好壞,有隻藥可以令佢無咁惡,但就呆左。所以我地都無俾佢食....

珍珠宮

charles2046 發表於 16-7-29 09:07
腦退化有冇得食中藥或針灸之類可以舒緩?
有針灸, 但針頭, 我爸爸唔肯針. 其實西藥係無乜藥可以食. 你上網搵下一氧化氮, 其實對腦退化有幫助

複式洋房

冇辦法!

珍珠宮

xxyzxxyz 發表於 16-8-11 17:04
冇辦法!
暫時醫學上係無辦法, 唯有食D SUPPLEMENT等佢唔好退化得咁快

大宅

回覆 bee918 的帖子

樓主加油! u are not alone !

珍珠宮

tbjmama 發表於 16-8-9 22:42

通常病人脾氣可以好壞,有隻藥可以令佢無咁惡 ...
腦退化都會有埋情緒問題, 所以脾氣可以好差. 其實都無葯可以食, 只能減慢退化. 我一個加拿大朋友介紹左隻產品俾我, 我爸爸食左, 精神左, 好瞓左, 脾氣收斂左. 因為佢D貼既藥都已經無得再用. 乜藥都無, 所以希望SUPPLEMENT可以幫到佢減慢退化, 至少收斂左脾氣, 同埋唔洗食鎮靜劑

複式洋房

tbjmama 發表於 16-8-9 22:42

通常病人脾氣可以好壞,有隻藥可以令佢無咁惡 ...

醫生開果隻藥食到個人呆呆地果隻唔好食,因為我原本都想俾老人家食,醫生話果隻藥只會令人極度放鬆,果排我壓力大所以問醫生我試得唔得而佢話得所以我親身試過,講真,果種感覺真係好難受,個人真係冇晒火氣,只因為完全成個人反應慢晒,慢到俾唔切反應,例如俾人打左一巴,個人走左我至開始望吓邊個打過我但又唔多覺痛。而藥力維持一日我試左兩日即停亦唔俾屋企人食,我依家四十幾歲。

複式洋房

charles2046 發表於 16-8-17 02:10
醫生開果隻藥食到個人呆呆地果隻唔好食,因為我原本都想俾老人家食,醫生話果隻藥只會令人極度放鬆,果排 ...

總之醫生開果啲藥如果你係愛老人家嘅就千萬唔好俾佢地食。我依家問緊海外朋友寄啲保健野頂住檔就算,總之我咩都試吓,自己試過至俾屋企人食。

伯爵府

回覆:腦退化

醫生開左早上半粒震靜劑,夜晚粒半震靜劑加貼紙, 先前媽媽同住我比晒佢食,因佢有一排有幻覺,我地返工佢會走落街,食左就冇幻覺, 但呆d,十陣住左老人院, 中心話5比早上的佢食, 話佢乖5使食,只係食晚上個餐,食左佢好瞓d

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆:腦退化

加油

首頁

尾頁

跳至