婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

VV8166 發表於 16-6-10 14:56
回覆 Jolin_Yuen 的帖子

一, 我地自己間房擺野都要干涉, 已拎走所有物品; 二, 走左去同奶奶住, 剩低幾袋衫 ...
剷到佢上天花板啦, 呢 D 死港女淨係識恰屋企人, 出到去就庵春咁, 有風洗盡利, 以為無人敢醒佢咁

大宅

回覆 littleyan 的帖子

結婚後同奶奶住左段時間, 有左生左依家係我媽度住, 唔通又要我搬返我媽度呀, 其實我已清左好多野, 得返兩三袋衫, 度度都唔準我擺野咁. 之前已經拎返好多野返我媽度啦.

大宅

回覆 Bettylau 的帖子

我邊敢呀 ,勢孤力敵呀, 可能我唔出聲以為 我好蝦。一言難盡.

複式洋房

VV8166 發表於 16-6-10 16:07
回覆 Bettylau 的帖子

我邊敢呀 ,勢孤力敵呀, 可能我唔出聲以為 我好蝦。一言難盡.
你唔開 火 , 佢 就 蝦 過 來 , 呢 D 死 港 女 見唔 少 , 一日以為係屋企大晒咁

大宅

回覆:Bettylau 的帖子

哇,你講中曬,好到point。

複式洋房

VV8166 發表於 16-6-10 16:18
哇,你講中曬,好到point。
同 死 佬 報 定 案 先, 忍 無 可 忍 要 幫 佢 教 妹 , 如 果 佢 再 唔 禁 個 妹 , 開 火 之 後 叫 佢 自 己 收 科

大宅

回覆:Bettylau 的帖子

家姐來架,佢唔敢講佢一句架。所以先會有咁多氣受。

公爵府

VV8166 發表於 16-6-10 16:06
回覆 littleyan 的帖子

結婚後同奶奶住左段時間, 有左生左依家係我媽度住, 唔通又要我搬返我媽度呀, 其實 ...
咁你e家已經唔同住,係咪唔會搬返去先,如果係,又真係無乜理由仲將d野放係99度喎。

侯爵府

好媽媽勳章

VV8166 發表於 16-6-10 10:58
有個咩都都要管一餐的姑拉, 已經唔係住埋一齊, 我D野咩都睇唔過眼, 咩都要我拎返娘家擺, 好似我果D物件都係 ...

睇到我好亂!
你話你地吾係一齊住,吾係你地兩公婆搬出,而係你姑奶搬出,而你地就續繼住係你99間屋到(姑奶外家),同你99住,right?
而你姑奶就成日返外家,對你放係佢外家D雜物指指點點?

大宅

回覆 Miulo 的帖子

哎~真係慘, 無容身之所.咁都無理由搬返曬去我媽度啦, 唔通掉曬我D野咩。係暫時擺住先, 遲下會執返新居。不過新居又話唔俾找擺野咯。

大宅

回覆 ac321 的帖子

有兩個住所: 一是姑拉住緊(其實係大家有份住的, 之前我地有間房); 二是奶奶度. 總之佢就係唔俾我係第一, 第二住所擺我D野, 新居都話唔準擺太多。

男爵府

或者我將自己既感受說說:
我前弟婦放了幾個行李箱, 幾大袋紅白籃在我媽家, 廳有床有. 我和我爸雖然好不滿, 但也沒有出聲. 我們覺得自己家放不下就放在人家, 這間屋不是迷你倉, 不是讓人放雜物的. 而我個仔因為非常疼錫外婆, 一看到外婆既床放上雜物就十分生氣, 因為佢覺得外婆雖然過身, 但這間房對他來說是有很多回憶, 一床一櫃都有感情, 但舅母把自己用不著的東西就隨便放在別人的床上, 沒有尊重死者, 也沒有尊重屋主(外公). 反正我們都認為, 有用既野應該拿回自己住既地方, 無用既野就扔掉算了.

公爵府

littleyan 發表於 16-6-10 17:12
或者我將自己既感受說說:
我前弟婦放了幾個行李箱, 幾大袋紅白籃在我媽家, 廳有床有. 我和我爸雖然好不滿, ...
有d人就係不懂人情世故,你哋應該同你弟弟説,叫他搬走d東西。

大宅

回覆:littleyan 的帖子

咁樣又過份左d。我唔係好多野咋。我都會掉左些唔用嘅野。不過都係唔太開心咋。

翡翠宮

畀面勳章

VV8166 發表於 16-6-10 16:53
回覆 Miulo 的帖子

哎~真係慘, 無容身之所.咁都無理由搬返曬去我媽度啦, 唔通掉曬我D野咩。係暫時擺住先, ...
新居即係邊度?如果唔係你姑拉又唔係99屋企,你擺乜野關佢Q事?!

日日是好日

大宅

回覆:mother904 的帖子

係自己間房擺咩野都要審批呀。

水晶宮

你C6唔撐你,好難攪喎.
攪掂C6先啦.

大宅

同你一樣
姑9嫁左成日番黎,番到黎就管黎管去
又係話我d野阻訂,佢既野就係寶,人地既野就係垃圾
咁多姑9都心理唔平衡

大宅

回覆:kk-A- 的帖子

係呀,佢間房夠好亂啦。勁多野。

大宅

我姑奶由我未同老公結婚前已經成日想教我做人同同人相處既道理,我心諗如果你做人咁成功點會就黎40歲都一個人,未結婚時會應酬佢,依家結左婚,我講野會好直接或好掘,費事佢煩住我。 佢依家終於feel到我怕人煩,所以少左煩我。

我結婚前佢意見多多,問依問路,最嬲係我158cm, 110幾磅佢問我去唔去見營養師減肥,我就同我老公講老公識我時已經係咁既身型,有時可能仲肥,叫佢唔好煩住哂,最終老公話佢先收聲。 佢自己16幾, 100磅都應該唔夠,得彭骨,我先唔想似佢。

首頁

尾頁

跳至