婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 Cckhsw 的帖子

你C6肯中肯咁聽真係好好我99同你99都一樣,過份熱心,個個都只會話我同我講,你99咁好咩都幫你咪好囉,你生在福中不知福呀尤其C6只會覺得佢亞媽辛苦為我好,但冇人會明白過份熱心咩都插手同有說話講係幾咁煩,我都同C6講過無數次,但關係只係更差

翡翠宮

你C6一早就應該咁做喇,一早做就唔使搞到咁矛盾

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

將自己家事搬上 FB 講, 其實勁幼稚 (得罪都要講句)
你估幾多人背後笑緊你...

方方媽媽    發表於 16-7-4 14:20

大宅

回覆樓主:

真係好,我都試過同c6攤出來講,佢有幫我,但引來的係,男家覺得我教壞c6,仲經常俾說話我聽

水晶宮

好在你個老公都肯從中調解

複式洋房

老公既認同好緊要!!

別墅

回覆樓主:

咁咪好囉 我試過同c6攤出黎講 可惜佢表面講明 但內裏係偏幫99 加上我99好攻心計 會扮好可憐 所以我地攤出黎講完 都無用 唉

男爵府

喺fb咁講又真係唔係咁好, 不過由呢件事你又睇到你老公其實都好幫你, 都係件好事, 大家又乘機可以拎件事出來講, 好過屈在心呀

伯爵府

將家事擺上面書又好似唔太好咁

複式洋房

js.ayla 發表於 16-7-3 11:13
你奶奶肯聽真係好
我都係個比較獨立既人 唔鐘意人咩都管
佢仲要經常同一句說話講成10次

情況一樣!重要同住,相信重要同住最少3年。
今日又再次整唔見我隻寵物,就黎爆啦(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

js.ayla 發表於 16-7-3 11:13
你奶奶肯聽真係好
我都係個比較獨立既人 唔鐘意人咩都管
佢仲要經常同一句說話講成10次

我99都不相伯仲,陀住第二胎,猛叫我生完好紮。我話點解唔係佢個仔紮,99荒謬地話男人要做野,我話唔通我唔駛做!

複式洋房

adeletsang 發表於 16-7-5 15:55
我99都不相伯仲,陀住第二胎,猛叫我生完好紮。我話點解唔係佢個仔紮,99荒謬地話男人要做野,我話唔通我 ...

我都係陀緊第二胎 我老公準備同99講如果再聽到佢叫我帶環 佢就去紮 咁講等99唔好再理

大宅

好彩你奶奶無用FB, 如果有, 就真係難修補關係。因為她會好難受, 及對此做成永久傷害及如有親友看到更難受啊! 始終都係可能會有機會見面。由其是啲回應好難聽, 又好難理解當中你的朋友熟还是不熟, 都會當知道成件事情。和這太不公平的指責, 奶奶又無機會在FB平反, 其實她對你可能也有不滿, 如她在FB回應你, 這變了FB駡戰, 實在太可怕了。老實講有誰十全十美, 你可發洩心中不滿, 同時不應偒害別人對人之間的感情。如有人在FB話你的親人, 而你又未必可幫手回應平反, 這可能會發生網上欺凌。

我也只是有感而發, 都恭喜你開開心心, 生活愉快。

方方媽媽    發表於 16-7-5 22:16

琥珀宮

艾森 發表於 16-7-3 01:52
你老公好識做,老公做好中間人既角色,的確可以減少好多問題

其實我覺得...家事呢d真係唔適合係fb講 ...

公爵府

引用:Quote:js.ayla 發表於 16-7-3 11:13 你奶奶

原帖由 ng.victoria 於 16-07-05 發表
情況一樣!重要同住,相信重要同住最少3年。
今日又再次整唔見我隻寵物,就黎爆啦(emoji)(emoji)(emoji)
...
吓!你嗰隻係咩動物?點解佢可以整唔見?

大宅

Cckhsw 發表於 16-7-2 23:41
我終於忍唔住要係fb鬧99,比C6睇到。佢話佢本來唔嬲,由得我係fb發泄下當無事。後來見到我d好友姊妹留言鬧 ...

好好! 你c6同99都肯聽又肯改。

但真係唔好將家事放喺fb囉,分分鐘比人cap圖做新聞,而且何必where開哂d屋企事比人知,比人當話柄。如果你99知道你咁公開講佢,佢會有咩感受?

複式洋房

littledot 發表於 16-7-5 23:15
吓!你嗰隻係咩動物?點解佢可以整唔見?

系龜黎。
本身用缸養,不過每日會放系廁所俾佢散步,但因為龜仔size重細會走到出街同入到啲窿窿嗱嗱,所以我會柵哂廁所同房門。
跟住我出左街食反,反到屋企就同我講唔見左佢!
當時重見到所有門開哂!個刻真系嬲左!
我重問佢點解開哂門,我話龜仔會入到啲窿嗱位。點知佢竟然答我:「我反黎已經系開左門」
即時嬲爆!

男爵府

adeletsang 發表於 16-7-5 15:55
我99都不相伯仲,陀住第二胎,猛叫我生完好紮。我話點解唔係佢個仔紮,99荒謬地話男人要做野,我話唔通我 ...
同99講, 男人要專心做野就更加辰紮, 閹埋仲好可以專心做野

男爵府

ng.victoria 發表於 16-7-6 10:41
系龜黎。
本身用缸養,不過每日會放系廁所俾佢散步,但因為龜仔size重細會走到出街同入到啲窿窿嗱嗱,所以 ...
會唔會走左去曬到太陽的地方? 我朋友都試過唔見左隻龜, 兩個月後係露台揾返, 曬到乾爭爭, 不過死唔去, 龜好似生命力都幾頑強, 你試下再揾下~

複式洋房

其實我中意99多野講又雷又煩 好過咩都吾講吾出聲
一片死寂...

首頁

尾頁

跳至