自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

bobo88hk 發表於 16-10-4 22:36
我都有舊男同學已經無咩好傾 中學幾fd的 突然覺得佢無上進心 成日去d group度睇淫野 我覺得佢終有一日會學 ...

你長大了而你朋友冇長大。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yanswy 發表於 16-10-4 22:20
我好明白你感受,我有時都好無奈唔明點解自己結婚後會少咗啲朋友

...

會有返D差不多背景的新朋友架嘛

侯爵府

顏色筆 發表於 16-10-4 22:07
有個朋友(男)當年icq年代識,嗰時會考完,大家等放榜,周圍去乜野博物館呀科學館嗰d唱k都去埋,隔日出街 ...

都唔到唔流逝呀,我有d 朋友都係咁,中學識,曾經好好好fd, 不過已經無野講

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實樓主你講既情況好正常,有時有些朋友真係回不了過去,如果係我我會睇出來時有幾dead air 而定,如果係好尷尬真係的確冇野好講既,咁只係生日咁講句生日快樂囉,但如果未至於咁既,都仲可以約但約少d囉~

男爵府

holyjuly 發表於 16-10-4 22:56
不同時期都有fd嘅朋友
因為個段期間嘅價值觀一致
大左就會識到個期同睇法嘅人會fd
明 ,所以而家越來越少朋友,價值觀真係太唔同,而家想fd都fd唔到
要聽下樓上咁多位咁講,隨緣吧

男爵府

顏色筆 發表於 16-10-5 08:27
明 ,所以而家越來越少朋友,價值觀真係太唔同,而家想fd都fd唔到
要聽下樓上咁多位咁講,隨緣吧
...

只能當個回憶囉
唔會特登⼀⼁⼀乛⼂contact
隔年再contact 返都會好close

珍珠宮

顏色筆 發表於 16-10-4 22:35
我就係諗,係咪要等佢結埋婚,我同佢既話題先會又多番?
而家呢個moment 真係有點可惜
唔好諗太多了, 緣來緣去, 朋友都要隨緣的.

象牙宮

2024年龍年勳章

有個朋友(男)當年icq年代識,嗰時會考完,大家等放榜,周圍去乜野博物館呀科學館嗰d唱k都去埋,隔日出街 ...

生活環境唔同,話題也不同。

子爵府

我都有你呢種朋友,喜歡同男性做朋友,因為可以瘋狂講粗鄙嘢 (其實同某些女性朋友都會講,但總係講啲嘢唔夠抵死唔夠好笑)。
雖然如此,但都有感大家已進入人生不同階段,不再有當年共同向住目標(入大學+搵好工)努力的感覺,出嚟食飯只係共同講下粗口吹下水罷了。

但有感同另外一啲朋友緣盡,係女性朋友。雖然大家都結咗婚,但反而大個咗,我先發覺其實大家從來都唔夾,只係細個時我內向+就得人,就無乜所謂,大個咗不想再忍了。而且我feel到佢從某時起對我有心病,成日單打我,我比咗好多次機會佢,佢無改。所以,即使仍會大夥兒見面,不再交心了。或者佢唔知道,我好多次因為佢而喊,佢傷我比起任何一個男人多同深。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

隨緣
請勿打招呼~

子爵府

回覆樓主:

生埋小朋友,我嘅朋友圈只剩下閏密

感謝曾經同我糖痴豆但後來唔同步再冇搵大家嘅嘅朋友

亦好珍惜留喺身邊嘅閏密

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

回覆:(呻)朋友 已經無晒話題 長 不喜勿插

我琴晚都想開個類似嘅帖呻下...

人越大,好似朋友距離越遠咁... 之前屋企發生事,問候我嘅竟然係一D平時好少見,一年一次gathering嘅朋友... 另外有D大緊肚,一係就湊住BB,都唔好意思打攪佢哋...

所以有時我寧願上哩度呻同舒發,哩度會有好多jm關心同鼓勵,有時其實一個留言已經好窩心...

翡翠宮

畀面勳章

我最近都諗緊呢個問題

我其實好少約人,大部份時候都係朋友約我,而我仲會出黎既朋友亦只有三、四人,有d已經冇再約我,因為大家都feel 到其實已經不同步,又冇野好講,得閒係faebook like下就算

但有一個朋友十幾年都keep 住久唔久搵我,因為佢未婚,我明白佢要keep 住社交活躍,但最近一年我開始感到話投機,我都諗緊如果約我唔去,會唔會好衰。
日日是好日

子爵府

大力大力 發表於 16-10-4 22:54
再過多十年,就明白到家庭才是本位,以前朋友,大家長大了/成長了,很多都變為過客~

...

幸運的人就係......

當你試過家庭出現問題,

朋友在你身邊支持你,

反而家人變為過客,

才明白朋友都好重要

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:大力大力 發表於 16-10-4 22:54 再過

原帖由 mint2014 於 16-10-05 發表
幸運的人就係......
因為每個人際遇都不用,所以是沒有必然的定律~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

如果係真朋友,唔需要成日聯絡都會你有事就即刻嚟幫你,唔需要夾硬做d咩去keep

侯爵府

其實係正常的,隨緣吧! 在我而言,朋友的嘢係相向,無得強求亦不會強求,留番多D時間比家人更值得

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

隨緣,隨心

男爵府

原來都有啲人同我一樣諗法。

有小朋友 真係困身 約fd出來有時少不免要帶小朋友,單身的又未必明白呢啲情況,有時小朋友病呀要改期,或者大時大節可能要陪下家人,攪到見面又少左。
不能同步成長有時有啲可惜。

朋友gathering而家只能時間就到去,就唔到都無法。

有啲朋友成為過客,幸好呢期都有一兩日可以傾下啲湊仔經+師奶經。

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至