自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

cbeyond 發表於 16-10-8 06:19
一早已經有報導話係假消息, 都唔明仲有咁多人會信。
要打到充血, 要幾多人力, 現在中國人工唔平, 一睇就知 ...
其實我都唔信

琥珀宮

媽咪面 發表於 16-10-8 08:55
我食山東阿膠,燉好好食。

me2

水晶宮

畀面勳章

good_pig 發表於 16-10-8 08:19
咁其實點整?

用驢皮製膠係不爭之事實,將驢皮反覆煮,煮到溶化變成黑色膠狀,有D加藥材再煮,有D就咁攤凍切一塊塊,腥BB咁出售!加咗藥材都蓋唔住腥臭!只得驢皮的膠only有膠原,食豬皮、桃膠、木耳......都有類似功效,而且人人食得起木耳,唔使食驢皮!因為阿膠好賺,利錢高,驢皮已經供應短缺,好多商人早已經向非洲驢類生物埋手,有jm話大陸人工貴,係事實!非洲等落後地區的民智未開,所以文明如香港人,就可以為咗美顔補身的閒事而做幫兇、做水魚幫商人牟取暴利!非洲等地的驢,並非中國東阿阿膠之本質,依家用好多其他動物皮煮膠,有D用豬皮馬皮X皮Y皮煮出來唔係黑色,就加色素變成黑色!

子爵府

中醫話可以燉又可以打碎沖熱水飲

珍珠宮

andyman 發表於 16-10-8 07:02
網上傳下傳下都唔只 10000 次啦, 多人信唔奇 發報者會唔會係素食者呢??如果係就真 ...

原來係假嫁

不過呢度好多素食者,一有jm 想食阿膠補血就成村人話唔好。

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 16-10-8 08:58
你喺度問阿膠,小心俾道德L鞭屍呀

認真我都想試下食阿膠補血,但驚比人小。但無奈要返工,唔似有d jm 話可以做運動或燉野食。

水晶宮

畀面勳章

choco_soup 發表於 16-10-8 09:09
原來係假嫁

不過呢度好多素食者,一有jm 想食阿膠補血就成村人話唔好。

食魚翅補面子,食藍鯕吞拿補口福,食鵝肝補咩?食得只係亞福,食要食得有道德才心安理得!以前D人用驢做工具,唔可以再工作的驢就殺死剝皮,皮煮成膠,肉就滷成肉干,因為以前D人不浪費!因為驢皮厚,膠質多,成為補血藥材的藥引,補血靠藥材,並非只用驢皮就有補血之效!有D中藥要靠動物皮膠原加強吸收,所以以前有富豪用胎兒做藥引!但由於利潤高,商人誇大驢皮功效,養驢只為謀皮製阿膠!下次再吹到紫河車功效大一大,養少女只為胎盤指日可待!

珊瑚宮

701003 發表於 16-10-8 09:06
用驢皮製膠係不爭之事實,將驢皮反覆煮,煮到溶化變成黑色膠狀,有D加藥材再煮,有D就咁攤凍切一塊塊,腥B ...

咁就睇你點睇, 非洲居民唔會獵殺? 有絕種危機? 好似無聽過。
講真除左係食素, 食肉根本無可避免。
中國人好多用錢惡晒, 但這件事, 除左JM個呢點(一早已聽過), 仲有其他組織嘈嗎?
唔覺喎, 大家要諗諗點解。
中國醫學幾千年, 講阿膠有效用, 真係等於豬皮嗎? 自己最好問中醫師求證。
p.s.我唔食阿膠的。

大宅

回覆:有冇人食過阿膠、咩牌子好 有冇用?

我中醫話.....如果你知道阿膠點整,你係唔會食。佢有間自己店都咁講,我信。

水晶宮

畀面勳章

cbeyond 發表於 16-10-8 09:30
咁就睇你點睇, 非洲居民唔會獵殺? 有絕種危機? 好似無聽過。
講真除左係食素, 食肉根本無可避免。
中國人 ...

以前D中醫,只係熟練運用藥理,查顏辯色望聞問切而濟世治病!主要靠經驗累積,并無科學分析藥物成分!中國人食翅歷史不亞於阿膠,不用問中醫,係人都知食翅純為過口癮!經科學分析後,有D古方中的藥材已經有代替品,虎骨、犀角、牛黃、猴棗......可治病,亦己找到代替品!何必為咗補身而害命?我非素食,我食魚但不食魚翅,食鴨但不食脂肪肝!我信賴中醫但不食阿膠,如果有中醫話只有阿膠才可補血,我會叫佢過主

珍珠宮

阿膠比較滋膩,脾胃弱的人有可能會吃出問題。我個人觀察所見,香港人普遍脾胃偏弱。

脾胃是人體系統的樞紐,一旦被滋膩東西卡住,各種健康問題叢生。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

無咩用,幫大陸人買過2次,夾埋都2千幾蚊,佢想生b,不過食左咁多都未有……補身好多選擇,平日食野健康啲,早訓啲,已經係最大幫助。
想認識多啲屯門友

珊瑚宮

701003 發表於 16-10-8 09:47
以前D中醫,只係熟練運用藥理,查顏辯色望聞問切而濟世治病!主要靠經驗累積,并無科學分析藥物成分!中國 ...

代替品效果好? 聽講好多係效果遜色左。
補血野有好多, 適合用乜, 中醫了解決定。
至於食唔食用阿膠, 個人選擇。
淨係知表面就否定效用, 除非有文獻, 報告支持, 我就信。
其他的既非中醫, 又唔係專業人士資料, 我就唔信。
阿膠已經係好例子。

珍珠宮

701003 發表於 16-10-8 09:26
食魚翅補面子,食藍鯕吞拿補口福,食鵝肝補咩?食得只係亞福,食要食得有道德才心安理得!以前D人用驢做工 ...

外國人吃的魚子醬,一口吃掉多少生命?如果這些魚子長大了,可以喂養多少人?傳統華人捕魚,小魚不會濫捕,會放生,讓它們繼續生長。中西文化差異也。

歐美為什麼會有瘋牛症?原本吃草的牛,人們為了催谷、為了所謂營養而喂它們吃牛骨粉,因為經濟效益原因,這些粉有些是由有病的牛隻製作而成。現在美國為了避免瘋牛症,法例禁止喂牛隻吃牛骨粉,但是容許喂牛隻吃羊骨粉(那樣病羊、羊屍體就不浪費)。

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:701003 發表於 16-10-8 09:47 以前D

原帖由 cbeyond 於 16-10-08 發表
至於食唔食用阿膠, 個人 ...
驢皮成份分析,外國環保網站有,補血中藥成份分析,港大浸大中大中醫藥研究所有,有興趣去查下啦!堅持食翅,鵝肝,用象牙筷子,食阿膠......都係個人選擇,又唔犯法,

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:701003 發表於 16-10-8 09:47 以前D

至於食唔食用阿膠, 個人 ...
驢皮成份分析,外國環保網站有,補血中藥成份分析,港大浸大中大中醫藥研究所有,有興趣去查下啦!堅持食翅,鵝肝,用象牙筷子,食阿膠......都係個人選擇,又唔犯法,只要心安理得就夠!玉林人搞狗肉節都好心安理得的,但我好反惑!

珍珠宮

畀面勳章

整丸性既都係成份不足

如果你想暖身可以煲藍棗水飲

都好方便

珊瑚宮

701003 發表於 16-10-8 10:18
驢皮成份分析,外國環保網站有,補血中藥成份分析,港大浸大中大中醫藥研究所有,有興趣去查下啦!堅持食翅, ...

唔好意見我無興趣去查
我已經講左我唔食阿膠, 對自己無作用既事, 我唔會晒時間。
朋友係修讀營養學, 中,西醫都有上過堂, 佢信佛的, 但唔係食素。
佢都贊成阿膠對某些人係有幫助。
佢直頭引用所有文章, 成份講我聽, 但我無上心咋

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:701003 發表於 16-10-8 10:18 驢皮成

唔好意見我無興趣去查
我已經講左我唔食阿膠, 對自己無作用既事, 我唔會晒時間。
朋友係修讀營養學 ...
我無宗教信仰,不吃素,偏信科學分析,所以我去查,我親朋無營養師,只有中醫西醫及做藥材生易的,我先天貧血及有心肺慢性病,我中西醫都有睇,所以我對藥物補品都上心如果有jm要食中成藥補品,請選擇有科學驗證及最好係日本制造的,因為全球優質藥材都掌控係㗎仔手中

珍珠宮

701003 發表於 16-10-8 09:47
以前D中醫,只係熟練運用藥理,查顏辯色望聞問切而濟世治病!主要靠經驗累積,并無科學分析藥物成分!中國 ...

以前看中醫,她開方時問我是否吃素的,因為裡面有血肉有情之品(並非阿膠)。為了治病,我不抗拒吃。我的感受力比較敏感,所以一吃就感受到與其他草本中藥不同的效果。

香港不少中醫醫理不通,藥理可能懂一些,但是更好的藥材,藥方效果也不如國內醫師開的普通藥材,醫師的功力高下立見。治病如用兵,方法有多種,醫理越通,開方越是變化靈活。

中藥講究配伍,配合個人體制狀況,普通人甚麼都不懂自己買來亂吃,買得貴不代表一定有效果,甚至有可能適得其反。

君不見時下各種保健品成行成市,同時各色病人擠滿中西診所。這是時代的悲哀。

首頁

尾頁

跳至