想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 WinWin1026 的帖子

唉。今朝諗住無咩血應該就完,點知而家又好痛啦,流左一小舊血塊出黎。個肚仲好痛呀。入唔入急症好?勁M痛果種,腰無哂力。塞藥到而家第六日啦。

別墅

回覆 Katrina_cmc1104 的帖子

我上年自然流產,睇中醫都只係話要補下,但又冇特別建議。
因為之前生過一胎,之後坐月食關之義出的廿八方覺得OK,所以小產都當生完一樣,食左廿八方。有些人未必受得,會生暗瘡或喉嚨痛,我自己食完就有返氣,個人好快精神返。我食完之後三個月,就順利再懷孕喇!

大宅

Katrina_cmc1104 發表於 17-2-14 14:25

唉。今朝諗住無咩血應該就完,點知而家又好痛啦,流左一小舊血塊出黎。個肚仲好痛 ...

如果仲痛可能未清,我上年小x分左三至四次先排清,之前成日陰陰痛,-排清就無血同痛。我嗰時塞藥第二日就睇中醫,佢話佢幫我補氣幫助排出組織,唔係清惡露,要排清組織先可助清惡露。你可中西合璧,同中醫講清楚就可以,唔会大出血架

複式洋房

Katrina_cmc1104 發表於 17-2-14 12:48

我有聽話唔掂凍水呀。你好叻呀,8日唔洗,我都會忍到七日,第八日先洗啦。不過薑 ...

如果痛就係未排清,我第五日都一樣有M痛同排血塊,忍左半日就無痛,你最好唔好洗頭住,忍唔到就用薑水快洗頭la ,如果唔咪第時會成日頭痛架!我媽講的!Lee段時間真係好雖要家人支持,身同感受,當然自己都要正面D,唔好諗返轉頭,加油!

洋房

因為我在第二天到醫院確定排清後就立即睇番平時調理身體嘅中醫,可能我睇了這個中醫一段長日子,都放心飲佢開嘅藥,我在第二天已經洗頭,不過照用薑水洗的,快快吹乾頭髮,最緊要都是保暖和戎寒涼食物,有媽媽照顧就更好啦!

大宅

我仲係時痛時唔痛咁。排出兩舊組織至今已經第五日,無洗頭第7日,但個頭已經好痕。頭頂有一忽痛痛地。唔知係咪頭果日吹親風。有無中醫介紹?自己無睇開,好驚個醫師亂開藥搞到仲差。所以未開始睇中醫,但食野食好清,菜心菠菜,豬肉,魚湯豬展湯咁。飲唔飲得木耳湯呢?想快D排清去照超聲波睇下係咪清哂。如果照私家,有無介紹?我上次係tst照,但個醫生好求其,陳億X, 係海洋中心的。仲整到好痛,又無相無報告比我,淨係話九成九小產左。唉。

大宅

回覆 Jess1998 的帖子

你好快就排清,真係好。媽咪都叫我停左血先睇中醫。飲食你有無話食D咩?我忍左7日忍唔到啦,今日應該要洗頭啦。好痕。

別墅

小氣小豬媽 發表於 17-2-13 00:06
有冇睇過大圍東叔?
我朋友介紹去 1去到見到好多bb相痴出黎 好多成功例子!
...

請問係大圍邊度ga?

大宅

回覆 elaineli1110 的帖子

你個中醫係邊架?我驚亂睇中醫搞傷左子宮,因為我無睇開,所以驚是但搵個睇會搞衰左仲弊。我都想快D清哂

複式洋房

Katrina_cmc1104 發表於 17-2-15 16:48

我仲係時痛時唔痛咁。排出兩舊組織至今已經第五日,無洗頭第7日,但個頭已經好痕 ...

我睇過李文慧女醫師,喺銅鑼灣,身邊好多客都有去睇佢,不過我覺得有D貴,佢可以幫你煲埋湯包,返去用熱水去助返飲,之前返工有睇,你最好去睇中醫問比較好,人人休質唔同Y!我過左一個星期媽咪都有用木耳焗雞飯我食,如照陰超,你先打去問價,沙田翹康吳佩珊女醫生。

洋房

如果喺第七日都未清,不如你快快睇西醫照一次陰超,咁安心啲嘛!如果去急症室再入院照,你有留低排出組織,醫院會幫你驗吓排出組織有無問題呀!食野方面,清哂乾淨後,因為我係寒底,所以除左吃清淡,蒸魚,我就燉花膠湯飲,同埋食薑醋囉,同埋飲咗一個月中藥調理。仲有唔好飲奶茶,檸茶(應該所有中醫都唔會建議飲呢個)

別墅

我也小X咗….到7星期左右話冇再生長, 停藥後自然排出, 現休息中....好彩照了後組織已清了, M流了4日左右停了…西醫話不用再用中藥清, 怕谷番D M….現唸緊要不要看中醫調理, 家人話不如自已食番D補湯一樣喎…..
頭要忍多幾日先可以洗, 要返工了…..我買了支Dry Shampoo 都幾好, 你地可以試下….
你地之前有冇咩先兆? 我想留意下要做D咩, 好怕下次又會咁…..唔知要做D咩先可以保住佢長大…..
大家一起加油!

大宅

回覆 Jess1998 的帖子

血未停都可以照嗎?

大宅

回覆 sleepystar 的帖子

事前完全無先兆架。無啦啦見流粉紅血,入院檢查話無心跳,兩星期後再照都係無。咁就入院塞藥排啦。

大宅

你去邊度照?可否話我知?我今日下午開始停血啦,想下星期去照下睇下清哂未。

別墅

我是做ivf. 的,所以睇番跟開我的醫生!如你冇睇開,可約婦產科的醫生照。

大宅

我約了星期一照。希望真係清哂啦。謝謝你們。

大宅

唉,停左一日無血出,岩岩又有深啡血流出,唔多的。幾時先流完呀。好苦呀。我星期一要照,乖乖地排清哂,流清哂。pls

大宅

Katrina_cmc1104 發表於 17-2-17 18:19
唉,停左一日無血出,岩岩又有深啡血流出,唔多的。幾時先流完呀。好苦呀。我星期一要照,乖乖地排清哂,流 ...

你依家食多D木耳、木瓜,有助幫助排清架,我試過2次都係甘食法,食完排得多左,但好快完

大宅

Katrina_cmc1104 發表於 17-2-13 15:38
回覆 小氣小豬媽 的帖子

無睇過呀。而家屋企人唔比出街吹風。不過等多幾日會出去睇醫生清一清。 ...

如果去睇,search 下d評語先決定去唔去

首頁

尾頁

跳至