自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

小豬肉媽咪 發表於 17-2-19 13:10
我比咗2個月按金, 打算同業主講我唔會交租

因住激嬲業主,好好說啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

good_pig 發表於 17-2-19 13:13
隔離唔算架
今次case係隔離, 樓上jm話租agent係唔駛話比租客嘛, 買賣先要! 咁咪即係有機會agent介紹兇宅但又唔駛話比租客知咩?
放下自在

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cattz288 發表於 17-2-19 13:17
今次case係隔離, 樓上jm話租agent係唔駛話比租客嘛, 買賣先要! 咁咪即係有機會agent介紹兇宅但又唔駛話比 ...

我估就算買, 隔離AGENT都未必講....

男爵府

小豬肉媽咪 發表於 17-2-19 12:57
3月3號

我覺得連租約都未開始,應該比1個月就可以,我自己唸喳,妳要再問多啲人!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

good_pig 發表於 17-2-19 13:19
我估就算買, 隔離AGENT都未必講....
唔講唔得喎, 隔離都估唔到價架
放下自在

禁止訪問

男爵府

你簽左臨約,未簽正約交key,佢都係殺你訂組

珍珠宮

睛靈勳章

引用:Quote:good_pig+發表於+17-2-19+13:13+隔離

原帖由 cattz288 於 17-02-19 發表
今次case係隔離, 樓上jm話租agent係唔駛話比租客嘛, 買賣先要! 咁咪即係有機會agent介紹兇宅但又唔駛話比 ...
租唔駛講?職業道德何在?之前睇租盤,個agent都講得清清楚楚,問咗我地唔介意至比我地睇

珍珠宮

回覆樓主:

格離因咩事死先

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cattz288 發表於 17-2-19 13:20
唔講唔得喎, 隔離都估唔到價架

其實好大單先會咁, 而家咁多估價APP, 即時要CHECK估價都唔難丫

象牙宮

cinda72. 發表於 17-2-19 13:21
責任係先在買方/租客要主動問,
唔主動問係冇需要主動提出
原來真係..長知識喇!!
《地產代理條例》也無列明代理必須提供相關資料,買方須主動查詢保障自己。

放下自在

大宅

cattz288 發表於 17-2-19 13:08
係架咩? 即係分分鐘會租到兇宅???

其實法例無規定買賣同租要講明,一般係買家或租客主動問,買家租客亦可以查冊時得知

cattz288    發表於 17-2-19 13:26

伯爵府

我以前租樓,同層隔離巷係凶宅,我地問到先講,不過我地接受到照租。
芭芭拉

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

係好兇的嗎?如果搞唔到,唯有睇下有無朋友唔驚,借/轉租佢住。
業主同地產一定知咩事,先咁急叫你落訂
想認識多啲屯門友

禁止訪問

公爵府

回覆:小豬肉媽咪 的帖子

想易傾成,就出手高啲,起碼出1個月,再加業主agent費用,唔得再加。
但係如果業主企硬,而你又肯定唔會搬入去住,唯有試吓一路交住租,一路叫業主放盤,交到有租客接手為止。
呢個係有風險,真係唔知幾時會租出,只係冇辦法中嘅辦法,因為簽左約業主係權收晒租約期嘅租金。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cinda72. 發表於 17-2-19 13:21
責任係先在買方/租客要主動問,
唔主動問係冇需要主動提出

我understanding 都係,買家/租客主動問agent唔可以呃,但如無問,佢無講就唔算呃

象牙宮

回覆樓主:

隔離啫,怕咩?死好多人架個單位?

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

cattz288 發表於 17-2-19 13:17

好似話如果住客問到,agent唔可以唔講,否則住客可以毀約。但住客冇問,agent係唔需要主動講。

子爵府

未正式簽約,只係撻訂咋?

老實講,如果佢企到好硬,你暗示住得唔開心的話,冇心機清潔架.

佢係業主,佢驚租霸整爛佢間屋,多過你怕佢企硬啦

首頁
12345...6

尾頁

跳至