心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我都有一樣諗法,十萬個後悔。有時不是自己不想教,而係教又不聽,自己又勞氣

子爵府

生一個還好, 生兩個, 真的......超辛苦, 學大S講: 生一個就好了, 生兩個不是人幹的!

大宅

BB防敏心得分享勳章

jody4444 發表於 17-4-13 02:24
我都有這種想法,但唔係因為辛苦而後悔,只係當初明明好想要b而做iui,到阿b近兩歲發現佢有點自閉兼語言遲緩 ...

你要加油啊,其實每個媽媽都好愛自己仔女,特別係佢地有問題時,只是想搵人呻下,加油啊

大宅

BB防敏心得分享勳章

catiou627 發表於 17-4-13 12:11
生一個還好, 生兩個, 真的......超辛苦, 學大S講: 生一個就好了, 生兩個不是人幹的! ...

無錯,係超人

大宅

育兒性格勳章

catiou627 發表於 17-4-13 12:11
生一個還好, 生兩個, 真的......超辛苦, 學大S講: 生一個就好了, 生兩個不是人幹的! ...

我十分認同,真係除非兩個中有一個好生性,唔係都好怕生第2個。

子爵府

jody4444 發表於 17-4-13 16:38
我十分認同,真係除非兩個中有一個好生性,唔係都好怕生第2個。

我大女本來好生性,但妹妹出世後,兩個日爭夜爭,日嘈夜嘈,煩透

男爵府

回覆 tigerbee 的帖子

至少妳已啤了孩子出來為社會盡責,同時在地上也為了自己生命更精彩,試問個個只顧享受自己世界,沒有下一代,他日誰服務香港的人和老人呢

大宅

我就係湊一個已經驚左,無再生第二個,
就算想生都唔敢了,實在精神上負擔不起,
有時都會覺得生命裡面少左個女(因為恨生女)
但都覺得呢個時勢生來都係令佢受苦。

伯爵府

tigerbee 發表於 17-2-25 21:40
原來有小朋友真係好攰,不是體力,而是心靈上好攰。每一日都忙住陪佢地玩、教佢地、為佢地籌算各樣事情,甚 ...

你完全講出哂我心聲,身心都好攰,我湊到一歲時已經崩潰,我份人不嬲硬淨,唯獨湊仔真係唔係我果瓣,啲人叫我有時間自己出去行下,但好老實我訓都唔夠,一有時間我只想訓,人生好似冇哂意義冇哂自己,我知道路始終要行落去,我亦要比我個仔覺得佢有一個正面樂觀溫柔嘅媽媽.......但我真係禁唔住自己有後悔生仔呢個想法,如果可以返轉頭我一定唔生,當然我知呢個世界冇如果,多謝比個位我呻,因為樓主嘅說話真係講中我心底話

伯爵府

sandylam2010 發表於 17-4-8 21:48
講真我同c6都唔係好中意小朋友,努力左二年都仲未有,成日回想自己真係想生定係人有我有,我今年會ivf究竟 ...

其實我都唔太鐘意小朋友,當初一結婚都諗住做IVF, 因為我個人比較實際,年紀唔細唔想浪費時間,做一次有就有冇就算,至少盡咗力就算真係生唔出將來都唔會後悔.

但叫做好彩地結婚冇耐就有咗.....至於點解我唔鐘意細路都生?一來我高估咗自己嘅母性,以為生咗出黎我會愛到幾辛苦都唔怕,二來太多人都同你講,有小朋友人生先完滿,人生先充實bla bla bla.....再加上我阿媽好想我生,我老公又想想地,結果就係咁生咗.

講完一大堆,其實我想講,自己鐘意就一定生,如果兩公婆都唔鐘意就真係要諗清楚,生完有機會母性大發咁就皆大歡喜,但都有機會變到我咁,而家見到其他細路都驚

禁止訪問

子爵府

Ytfc 發表於 17-4-13 22:52
其實我都唔太鐘意小朋友,當初一結婚都諗住做IVF, 因為我個人比較實際,年紀唔細唔想浪費時間,做一次有就 ...

係,身邊總有塘邊鶴,係咁叫你生啦生啦~~梗係啦,生左又唔係佢湊!

大宅

Ytfc 發表於 17-4-13 22:52
其實我都唔太鐘意小朋友,當初一結婚都諗住做IVF, 因為我個人比較實際,年紀唔細唔想浪費時間,做一次有就 ...

你真係講中我既心聲,真係有太多人同你講要有小朋友先叫完滿,同埋會希望自己會母性大發,咁唔知你宜家生左小朋友既生活如何呢?見到其他小朋友都驚,咁自己個個呢?我都幾擔心自己最後母性無大發

大宅

育兒性格勳章

catiou627 發表於 17-4-13 18:45
我大女本來好生性,但妹妹出世後,兩個日爭夜爭,日嘈夜嘈,煩透

類似情況我都聽過,有導師同我講係因為生第二個的過程令大的覺得細的搶走左完本係自己的野,包括父母,物品等等,所以咁

我未有第二個,但我家自己有三姊妹,我媽媽用左招,係當我地三姊妹不同時在阿媽面前,阿媽就會煮啲或買啲好野比我食,然後同我講千其唔好比去緊街或番左學嗰個姊妹知,因為唔係好多,得我同阿媽食到,怕不在家的姊妹妒忌,跟住我當然食完就唔敢講,但個心係好舒服同好開心,都會對家姐好少少,但要做好多次先有效。

另外,因我係最細,我大個左先知,我同家姐呀交時,阿媽通常事後教家姐點對付我,等我無咁長氣去繼續呀,跟著家姐就學識點郃我而對我好左,雖然到大個左,家姐咁爆肚,我個心唔係咁舒服,但的確這些招數可減輕姊妹間的磨擦。

禁止訪問

伯爵府

sandylam2010 發表於 17-4-14 23:10
你真係講中我既心聲,真係有太多人同你講要有小朋友先叫完滿,同埋會希望自己會母性大發,咁唔知你宜家生 ...

我小朋友而家歲幾,我係冇產後抑鬱嘅,因為頭兩個月有陪月/我媽/老公全力幫手,我只負責努力泵奶,唔使點湊,佢一扭計有人搞掂,果陣都冇乜大問題,不過都有少少中伏嘅感覺喇,到過咗兩個月後我開始落手湊,我份人冇乜耐性而我b又係比較扭計難湊嘅,湊下湊下湊到一歲,果排成日透唔到氣又暈又唔舒服,冇氣冇力,最嚴重果次入埋急症,check過哂身體冇事,醫生問我有冇壓力,我就開始意識到可能情緒病,因為我發現我透唔到氣嘅時候通常我b都係大喊緊,入急症果次係同佢係餐廳食食下野,佢又扭,我諗係佢啲喊聲令我跳制透唔到氣,果下成個人係咁震,行都行唔到.....入完急症我即刻睇精神科,醫生話呢啲係panic attack, 開始食藥,食咗幾個月,的確控制到病情,至少冇再透唔到氣,我老公都話我耐性好咗好多。

當然我嘅經歷係比較極端。雖然咁講可能會比人鬧,但我真係覺得唔係人人適合生仔,一係你好鐘意細路,一係你個人比較不負責任,如果你有責任感得黎又唔鐘意細路,就會好似我咁迫自己頂硬上,其實好多時佢喊我都好想爆,但次次都忍住,因為做媽媽要溫柔麻,忍忍下就出咗事。我唔敢同人講,我承認對住我小朋友我都有啲驚,所以有時我都內疚,人地啲媽媽母愛氾濫咁見少一秒都唔得,而我居然有驚嘅感覺

至於你生唔生,你最好考慮埋你老公會唔會幫手,即使有工人其實有時都可能要佢幫,至少佢要有個心,我老公係乜都肯做,沖涼換片餵奶佢早上手過我,但我都搞成咁,我知我好好彩,因為真係好多男人係乜都唔做,如果個男人唔幫手得我一個頂硬上,我諗我癲得仲快,所以另一半嘅態度係好緊要。至於3姑6婆果啲乜野生活美唔美滿呀就咪理喇,千奇唔好為人地而生仔,自已想生先好生,生咗真係冇得返轉頭

真係多謝樓主個post, 比我舒發到我嘅鬱結,因為我真係唔敢同太多人講,邊個諗到湊一個都可以湊到咁?我都唔明點心自己咁渣

男爵府

我唔會每一日都忙個囡,因為有時停下來就是為了走更遠,好似尋日咁,我好想抖,所以去左阿媽度仲過埋夜,今日先可以有精神和心機陪阿囡玩。為左唔傷害和阿囡的關係,一定要先令自己快樂,你才有能力令她快樂,加油。

子爵府

jody4444 發表於 17-4-15 01:45
類似情況我都聽過,有導師同我講係因為生第二個的過程令大的覺得細的搶走左完本係自己的野,包括父母,物 ...

謝謝分享,我真的要好好想一想怎麼教

大宅

育兒性格勳章

Ytfc 發表於 17-4-15 15:55

我小朋友而家歲幾,我係冇產後抑鬱嘅,因為頭兩個月有陪月/我 ...

你唔 揸,我生左一個,自問都算母愛泛濫,係肌力 缺乏,但到阿b零晨同我喊住扭奶幾晚,重要同房得我同佢,米話唔人都顛,重要阿b輕磅,我又餵人奶,第一次番健康院又比醫生嚇,唉,加加埋埋,真係絕對將整個人的耐性跌到負數十。

我後來睇書先明白,有時唔係我的問題,阿b脾性都有好多種,只係我嗰個幼時絕對唔係天使bb,做阿媽少不免辛苦。

大宅

Ytfc 發表於 17-4-15 15:55

我小朋友而家歲幾,我係冇產後抑鬱嘅,因為頭兩個月有陪月/我 ...

好多謝你分享,我估我都幾低估做媽媽既辛勞,我老公肯定唔會幫手個d,要生bb都係我堅持,聽完你講我都要再好好調整自己心態,有多d心理準備

首頁

尾頁

跳至