心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請一個幫手,你又幫手

珍珠宮

啤梨腰小姐 發表於 17-3-2 15:22
樓主真係好勁, 為左自己既小朋友付出左咁多, 真係好唔容易!

不過, FTM都係人黎, 就算照顧小朋友再忙都好, ...

我多數都係識到長輩級既,會有好多人生道理傾

別墅

BREADWING 發表於 17-3-2 15:59
長輩級既通常仲識湊小朋友添, 你得閒可以同佢地傾下湊仔經

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我3個,都覺得好辛苦,不過奶奶會幫下手,有時會去搵朋友,或者自己去m記食個早餐坐一陣。

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

4個, 仲要咁細, 真係不能想像

我覺得冇可能搵到人代替你, 2個工人都未必肯做, 4大長老都唔會搞得掂, 所以你其實除左係BK呻下減下壓, 真係冇乜野做到

男人, 真係唔好預佢地會幫自己手, 同佢地呻都係冇意義, 所以辛苦晒你啦, 加油!
.........................................

男爵府

不好意思,我想知?何解樓主無做好家庭計劃,
一味呻,根本問題根源在你地自己,現今呢個世代,相信晤會懂不避孕或被迫懷孕掛??
其他人相信只可向樓主表示同情,無乜可以實際及直接幫到你

珍珠宮

回覆樓主:

4個。。。。好佩服
幸福肥師奶

伯爵府

BK Milk勳章

雖然我沒你4個這個多,不過鬱悶的情緒都是一樣。下周就去健康院間精神科姑娘。本來我不想間,一拖二好麻煩,後來醫生說我這樣下去生活質量不高,這點打動了我。等你生完之後也可以間下,反正免費。可以安排和BB打針同一天。
有些教會活動會有幫手帶BB,甚至從初生開始的服務都有。來緊9月我會返BSF,雖然到時BB才8個月,會有BB班幫手餵奶。有團契,有認識人會好的,老是在家,我想我就來發顛。

水晶宮

cedarcone 發表於 17-3-2 03:48
試試搵社區保母幫手 , 比較經濟負擔得起,

未上學的送去暫託一日(平日) ,每星期一次,
agree
2 个已够了

大宅

BREADWING 發表於 17-3-1 12:02
生埋呢個4個,最大果個小一,我諗可以做到自己野要等佢地讀晒書先可以了
...

我剛剛都生左第三第壓力很大,情緒麻麻,得閒交流下

禁止訪問

大宅

回覆樓主

樓主大住肚,係咪被荷爾蒙分泌影響心情?有冇同醫生姑娘傾下?

男爵府

BREADWING 發表於 17-3-2 15:59
樓主,你好勁亦好有愛要相信自己,及讓自己由簡單及低收入工作入手如打算小朋友大了再投身工作。你現在的不開心係由于懷孕,體內激素control 了你的情緒,再加上其實人年紀大,新陣代謝慢了,更會積聚大量產生負情緒的激素,要做運動產生番d 什麼安分一類的激素才有助開心。我是working mum, 我有兩小朋友,收入不低,但竟發現我有同你一樣的不開心,我已有碩士學歷,還進收法律,但這一切並沒有為我帶來比你少的負能量。我不想工作因大壓,但都不能沒有收入,我和我丈夫都有溝通同教育子女看法不同的問題。我什麼都不想理,只想放工後睇電視同瞓覺,有假期我自己唔想帶小朋友,只想瞓覺,婚姻生活曾亮紅燈,離開過家無家可歸及諗過做傻事。
我最後選擇改變,就係辭職。再選擇做另一份工。選擇放開同自己講到這個年紀,我選擇做得唔開心就隨時走,唔理所謂既整花CV, 慢慢有一番體驗,令自己從這些學習放下,亦明白可能會反反覆覆唔開心,因對自我價值低,但樓主要相信自己不一定perfect, 這個是令你獨特地方。

複式洋房

回覆樓主:

我同你一樣。老公成日話返工壓力大。返到黎話要打機。同仔女玩唔夠5分鐘就哩係房。同我又無溝通。永遠嬲都唔會氹我。成日搞到我錯先!我唔明結婚既宗旨係咩?我唔知可以挨到幾耐

別墅

加油呀~~~好犀利啦你

禁止訪問

別墅

好犀利呀

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至