爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

diym 發表於 17-3-7 14:58
請问7人私家車同5人私家車有分開不同驗車中心嗎?

應該無分別

大宅

daisy17772 發表於 17-3-7 17:41
我想請教, 我重有一次 大昌 maintenance service coupon。 大昌話可以book maintenance service 時book ...

個人認為,你搵得佢地做Maintenance 同驗車,點都唔會令你肥佬啦。收得你咁多錢,一定check 好哂先去驗啦

大宅

bebeamazing 發表於 17-3-7 18:12
8人車會唔會貴d?

唔會,我就係揸8人

子爵府

開心吸收勳章 BK Milk勳章

hamsubbb 發表於 17-3-7 18:43
唔會,我就係揸8人

Thank you, 希望自己去驗順順利利啦!

侯爵府

畀面勳章

hamsubbb 發表於 17-3-7 18:43
個人認為,你搵得佢地做Maintenance 同驗車,點都唔會令你肥佬啦。收得你咁多錢,一定check 好哂先去驗啦
...

我當初就係咁諗, 所以兩年前買定啲maintenance coupon.我今日打去鰂魚涌 服務中心, 個cs 同我講 佢哋唔會幫我抆甩fuse去驗車,佢要我自己㗎喎.

所以我想請教下大家, 點樣抆走粒 fuse? thanks

大宅

回覆樓主:

抆走Fuse其實唔易,我試過,最終都失敗。你係司機旁邊個乘客位,有個手飾箱,你打開佢,拆佢出黎,就會見到個Fuse 箱。跟住你要搵啱個粒Fuse (你可以上網搵圖)。拆完後,裝返手飾箱,就成功。

但我拆完個手飾箱,唔知邊條Fuse 係車機,跟住連個手飾箱都裝唔返上去,係唔識裝。最後要車房幫手裝。

我好快又會再驗車,我都係好似上年咁做算,搵卡紙遮住個Mon, 唔擺任何碟係車機隔離。

子爵府

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 hamsubbb 的帖子

點解要抆走Fuse? 抆走Fuse有咩作用? 因想呢2日約去驗車, 坊間有人話自己去好難 PASS 要比車房攪, 自己想試一次自己去. 同埋係咪拎走D DVD就可以? 係咪唔好擺多雜物? cushion 個D要唔要拎走埋? 係咪最好吉車咁攞去驗最好? 謝謝!

侯爵府

畀面勳章

hamsubbb 發表於 17-3-8 08:09
抆走Fuse其實唔易,我試過,最終都失敗。你係司機旁邊個乘客位,有個手飾箱,你打開佢,拆佢出黎,就會見到 ...

原來 唔係咁容易, 睇嚟我都係要搵車房幫手. 有人介紹我話1000蚊搞掂.

大宅

daisy17772 發表於 17-3-8 10:01
原來 唔係咁容易, 睇嚟我都係要搵車房幫手. 有人介紹我話1000蚊搞掂.

抆Fuse 要$1000? 講真 ?

大宅

bebeamazing 發表於 17-3-8 09:42

點解要抆走Fuse? 抆走Fuse有咩作用? 因想呢2日約去驗車, 坊間有人話自己去好難 PASS ...

抆走Fuse, 著唔到車機,咁就pass 驗車。

因為法例話行車期間,車機不能播放有畫面的東西。

大宅

bebeamazing 發表於 17-3-8 09:42

點解要抆走Fuse? 抆走Fuse有咩作用? 因想呢2日約去驗車, 坊間有人話自己去好難 PASS ...

唔駛攞走Cushion

至於,所有DvD, VcD, 個人認為攞走好D

侯爵府

畀面勳章

hamsubbb 發表於 17-3-8 17:30
抆Fuse 要$1000? 講真 ?

我係講緊搵車房幫搞驗車. 咁搵車房搞佢應該會幫我處理咗dvd mon 嚟啩. 其實我都會去大昌做service, 係佢哋唔肯幫我 unplug fuse, 就係爭咗呢樣嘢. 本來唔使畀一千蚊出面搞.

大宅

daisy17772 發表於 17-3-8 17:34
我係講緊搵車房幫搞驗車. 咁搵車房搞佢應該會幫我處理咗dvd mon 嚟啩. 其實我都會去大昌做service, 係佢哋 ...

俾車房搞驗車,應該要2~3千喎

侯爵府

畀面勳章

hamsubbb 發表於 17-3-8 17:42
俾車房搞驗車,應該要2~3千喎

有人話識人1000 , 可以介紹我。

大宅

幾個月前我都係膽粗粗自己去驗,因為年多買車時搵過上門驗車,
睇完佢話架車都打理得幾好、幾挸,咁我當時又冇相熟車房,就自己揸去。
點知就.....唉.......換咗個四方架...大昌 quote 我九千左右.......

我有朋友都係自己去驗,就一 take pass,
有信心既就自己揸去,冇既就比車房攪囉。

另外,拆 fuse 好易咋喎,睇下說明書啦,有教點拆架,我女人仔都拆到,裝得番!

大宅

newnew1 發表於 17-3-8 18:24
睇完佢話架車都打理得幾好、幾挸,咁我當時 ...

四方架係乜?

車機呢? 有無肥你車機呢?

大宅

裝得返Fuse, 但我裝唔返Glove Box 咋。

水晶宮

daisy17772 發表於 17-3-7 17:41
我想請教, 我重有一次 大昌 maintenance service coupon。 大昌話可以book maintenance service 時book ...
大昌maintenance service, 檢查到有乜問題/有乜要換, 會先call你, 搞惦先年檢.

侯爵府

畀面勳章

唔係ah. 我都有睇manual做呀, 跟住我先至發現我個glove box右邊冇咗個制 , 所以推唔到glove box 。 我已經cap咗圖畀上位邊師兄睇過, 佢都奇怪點解我得冇咗個開關掣.

侯爵府

畀面勳章

你架係咩車呀? 我嗰架係serena

首頁

尾頁

跳至