自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

yayaya123 發表於 17-3-11 09:37
嘩 $100/hr都要自己整教材 不如幫第二個補好過

有d父母,自己小學都冇畢業,先至搵人補習教仔女。咁佢又點識搵教材。嫌小錢冇心補,真係吾好補好過!

珍珠宮

anniemost 發表於 17-3-9 23:28
剛揾左人幫小二囡囡補習,是否需要備定練習作業給老師做教材,還是老師自備或指定買哪些練習,第一次請上門 ...
問下補習老師嘛...你有咩要求要提出的.. 唔好下下估, 有D父母要求補好平時功課默書就得, 有D講明要額外練習, 仲聽過有D要老師自製教材, 捉古惑題考細路, 尼D補習唔會收得平咯.

珍珠宮

無話可說 發表於 17-3-10 22:18
通常自己買,當然問下老師有無練習或者考試卷啦!我朋友做補習,佢好多教材,唔使買!
...
我大女幫人補過幾年, 搵我老三D舊練習幫佢學生補乍.

象牙宮

tkkmama 發表於 17-3-11 12:52
我大女幫人補過幾年, 搵我老三D舊練習幫佢學生補乍.

岩用,同課程就得啦,至緊要識教人,人地又聽得明!我朋友都係儲人地學校D卷,佢以前自己屋企教!

珍珠宮

我舊時做補習個陣 都係家長準備埋
試過有家長 唔丸太識字 就叫我買d好既 (其實都唔識邊d係好) 俾佢小朋友做 CLAIM返錢

個陣個家長煲開湯 仲會俾埋我飲架 所以我對佢仔仔 特別細心同有耐性 仲會買野請佢食

公爵府

回覆樓主:

睇下小朋友本身程度同老師經驗,如果係精益求精就要額外補充,如果成績一般就搞掂學校課程工作紙先,補好左個底先可以加補充。

子爵府

回覆樓主:

之前幫高小學生補常識和science, 家長要求每堂教一課書,即堂出啲練習俾小朋友做,通常做填充/連線,一堂1.5-2小時。

首頁

尾頁

跳至